Rom Ciampino flygplats

Rom Ciampino flygplats

Rom Ciampino flygplats (kod CIA) är lillebror till den nyare Rom Leonardo da Vinci-Fiumicino flygplats. Men den förhållandevis lilla flygplatsen som ligger cirka 12 kilometer från centrala Rom, har dock de senare åren växt till sig, inte minst tack vare lågprisbolaget Ryanairs närvaro.

Flygplatsens placering är inte bara ideal om du vill upptäcka Rom på en storstadssemester, men också som en utgångspunkt för dig som ska på kör-själv-semester i Italien och speciellt till områden söder om Rom. Ska du t.ex. på semester till Amalfikusten eller i Sorrento, går det lätt att ta sig ut på den södergående motorvägen.

Jag har själv flugit till och från flygplatsen Ciampino ett antal gånger i mitt liv och kan nämna som att flygplatsen har som fördel att allt fungerar väldigt effektivt, både vid ankomst och avresa, samt om du ska hyra bil här. När det är sagt så är Ciampino präglat av att vara en flygplats för lågprisbolag som Ryanair och Wizz Air, så trivsel och charm ska du inte förvänta dig.

Flygbolag

Antalet flygbolag på Rom Ciampino flygplats är ganska begränsat. Utöver charterflyg är det således först och främst lågprisbolagen Ryanair och Wizz Air som flyger hit. Flygplatsen nyttjas också av privatflyg, men vill du inte flyga med Ryanair eller Wizz Air så kommer du istället ankomma till Leonardo da Vinci-Fiumicino flygplats som ligger 30 km väster om Rom. Hit flyger i stort sett alla andra stora kända flygbolag.

Flygrutter

Ryanair har många ritter från olika europeiska flygplatser till Rom Ciampino - häribland från Stockholm Skavsta och Göteborg Landvetter samt från Köpenhamn och Billund i Danmark. I skrivande stund kan du resa till Rom Ciampino från Stockholm Skavsta 5 gånger i veckan, samt från Göteborg Landvetter 3 gånger i veckan. Från Köpenhamn kan du flyga dagligen året om, samt från Billund tre gånger i veckan i perioden mars till oktober. Vi har gjort en översikt där vi samlat alla flygrutter till Italien med aktuell information och priser, se nedan:

>> Se översikten med flygrutter till Italien här

Flygavgångar och flygankomster

Ska du flyga till eller från Rom Ciampino flygplats, kan du här enkelt se aktuella ankomster och avgångstider, samt se om din flight är "on time" eller försenad. Klicka på länken nedan för att komma till rätt sida:

>> Se aktuella avgångar och ankomster här

Terminal til in-check i Rom Ciampino lufthavn Foto: Det finns endast en terminal på Ciampino flygplats där du kan checka in.

Lokal transport

Det finns ingen tågförbindelse från flygplatsen, med det kör i gengäld åtskilliga shuttlebussar in till stationen Termini i Rom. Räkna med att turen tar cirka 40 minuter. Du hittar bussarna omedelbart utanför de internationella avgångarna. Åtskilliga taxibolag betjänar flygplatsen. Taxan är fastställd av myndigheterna och inkluderar bagage (se närmre på flygplatsens hemsida - länk finns längre ner på denna sida under information och kontakt).

Biluthyrning

Om du tänker fortsätta till din slutstation i en hyrbil, finns möjligheten att nyttja en bil från ett brett urval internationella och nationella biluthyrningsbolag på Ciampino. Dessa hittar du vid infarten till flygplatsen, vid P8 parkeringen. Det kör gratis shuttlebuss hit från terminalen. Kom ihåg, att oavsett vilket biluthyrningsbolag du hyr från, så är det alltid en bra idé att läsa igenom avtalet noga - framförallt hos lågprisbolagen som också hittas på Ciampino flygplats.

>> Läs mer om biluthyrning på Rom Ciampino flygplats här

Faciliteter på flygplatsen

Rom Ciampino flygplats har ett rimligen begränsat, men dock utmärkt, urval av caféer och butiker. Därtill kommer de sedvanliga faciliteterna såsom bankomater, ett postkontor och ett växelkontor.

 

Kort over teminalen i Rom Ciampino lufthavn

Foto: Karta över terminalen på Rom Ciampino flygplats (klicka på bilden för att se kartan i full storlek).

Information och kontakt

Adress och kontakt

Rome Ciampino Airport 
Via Appia Nuova 1651 
00040 Roma Ciampino, Lazio 
Italien

Telefonnummer: 0039 06 65951

Flygplatskod: CIA

Så får du mer information om Ciampino flygplats och din resa till Rom

All ovanstående information, samt foto och kartor, är primärt hämtad från flygplatsens officiella hemsida som du hittar här. Informationen är att betrakta som en vägledning till dig som ska på semester till Rom, och vi förbehåller oss rätten för eventuella fel och ändringar.

Följ flygplatsen på Facebook och Twitter. Observera att Aeroporti di Roma driver båda flygplatser i Rom - Ciampino och Fiumicino.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att kontakta oss på Escapeaway för mer information om din resa till Italien, samt få våra tips och råd i valet av semesterbostad i Rom. Läs också vår sida om storstadssemester i Rom här.

Se flygplatsens läge på karta

Här på kartan kan du se flygplatsens läge. Av kartan framgår också vilka sevärdheter du kan se i Rom, och naturligtvis också våra handplockade hotell och semesterbostäder. Klicka på kartan för att se den i större storlek.