Reseguide Rom

Det finns många gratis upplevelser i Rom som du kan utforska på egen hand

Läs våra rekommendationer och tips till kostnadsfria upplevelser i Rom. Här kan du traska runt tillsammans med den vanliga lokalbefolkningen.

Marknad på Campo de' Fiori

Att gå på marknad är en ingrodd livsstil för alla italienare och det är där du möter lokalbefolkningen. Även den minsta byn har marknad en gång i veckan och alltid på fasta dagar, där karavanen av säljare flyttar från stad till stad. I Rom finns det en marknad nästan varje dag, både på marknadsplatser och under bar himmel. En av de mest kända är marknaden på det gamla blomstertorget Campo de' Fiori mitt i Roms historiska centrum.

>> Läs mer om Campo de Fiori här

Festa della Madonna

Rom är den katolska kyrkans högborg, och även om italienarna i teorin blir mindre religiösa, så är verkligheten helt annorlunda. Varje kyrkan har sitt helgon och i Italien firas ALLA helgon. Det sker med gudstjänst, musik, procession, folkfest och avslutas oftast med ett gigantiskt fyrverkeri.

>> Läs mer om Festa della Madonna del Carmine här

Opera på Caracallas Termer

Italien är de stora operakomponisternas land och operakunniga kommer nicka igenkännande till namn som La Fenice i Venedig, La Scala i Milano, San Carlo i Napolil – medan operahuset i Rom mer blygsamt kallas Teatro dell'Opera di Roma. Utomhusopera förbinder man oftast med den gamla arenan, amfiteatern i Verona, men i Rom arrangeras det också sommartid opera i det fria i en spektakulär miljö.

>> Läs mer om Opera på Caracalla här

Promenad längs Tibern

Många av Italiens städer präglas av vatten. I Venedig är det kanaler, andra ligger ut till vackra sjöar medan många andra städer genomskärs av imponerande floder, och bland dem finns huvudstaden Rom. Tibern, som den heter spelar en viktig roll i Roms historia, då det var här de två pojkarna Romulus och Remus ställdes ut i hopp om att de inte skulle överleva. Men ödet hade andra planer, och många år senare blev det dem som grundade staden Rom.

>> Läs mer om promenaden längs Tibern här

Vandra på Via Appia Antica

Det är populärt att vandra som aldrig förr, och Italien erbjuder ett överflöd av intressanta vandringsleder och – stigar. Redan romarna vandrade, bl.a. på den gamla militärvägen Via Appia Antica och det var också här som den flyende aposteln Petrus enligt historien mötte Jesus i en syn och frågade honom: "Domine Quo Vadis" – Herre, var är du på väg...

>> Läs mer om vandring på via Appia Antica här

>> Du kan boka din resa till Rom här
>> Se hotell i Rom här