Promenad längs Tibern

Spatsera utmed floden Tibern

Tibern är mellersta Italiens största flod och den tredje längsta i landet efter Po och Adige. Den rinner upp i Apenninerna i regionen Emilia-Romagna och flyter 405 kilometer genom Umbrien till Lazio och ut i Det Tyrrenska Havet.

Löper genom hela Rom

Det var vid denna flods bredd som Rom grundlades och floden är ännu idag stadens viktigaste vattenkälla. I 1800-talet och i början av 1900-talet blev den del av floden, som löper genom Rom, indämmad av höga murar för att förhindra översvämning i de återkommande perioder var den gick över sina breddar. Intill dess låd det hus helt ner till bredden med fara för att bli översvämmade. På den tiden använde man också floden till att fiska och bada i. Tibern rinner genom hela Rom och inbjuder till gåturer var man kan njuta av de många historiska byggningarna och antika broarna över floden.

Sevärdheter längs floden

Det finns flera viktiga sevärdheter längs Tibern och ön Isola Tiberina är en av dem. Isola Tiberina är en liten båtformad ö. Ön kan nås via två broar; den välbevarede, antika Ponte Fabricio och Ponte Cestio – var endast få originala delar har överlevt. Ponte Cestio förbinder ön med kvateret Trastevere. I Antiken, innan kristendomen blev utbredd i Rom, blev Tiberön aldrig besökt för att den var förbunden med många negativa historier. Det var endast de värsta kriminella och dödsjuka som blev förvist till ön. Senare ändrade detta sig då man valde att bygga ett tempel för den grekiska guden för medicin och healing, Aesculapius.

Engelsborg med mera

Mot norr finner man Engelsborgen (Castel Sant´Angelo), med sin ängelstaty Sant’Angelo på toppen, som har gett namn åt byggningen. Denna imponerande cylinderformade byggning är från det 2. Århundrade och blev byggd av den romanska kejsaren Hadrian som ett mausoleum för honom själv och hans familj. Senare i det 4. århundrade blev byggningen använd som fästning, innehållande ett fängelse och ett slott. Idag är Castel Sant’Angelo ett museum. Längre upp längs floden kommer man till Ara Pacis Augustae. Ara Pacis Augustae är ett fredsaltare som i år 13. f.Kr. blev beställt av den romerska senaten till ära för den romerska Kejsaren Augustus. Bredvid altaret finner man Augustusmausoleet, en gravplats för honom själv och hans familj.