Peterskyrkan

Peterskyrkan - Basilica di San Pietro in Vaticano

Vi har alla hört om den imponerande Peterskyrkan - centrum för den romersk-katolska kyrkan. Den ligger i Vatikanstaten i Rom och är en av de heligaste platser för kristendomen. Man säger att den fick sitt namn efter Sankt Peter - en av Jesu lärjungar som just precis blev korsfäst här och enligt berättelser ligger begravd under huvudaltaret.

Kyrkan uppförande påbörjades i 1506 men blev först invigd år 1626. Kyrkan har varit genom många händer då det i första hand var arkitekten Bramante som fick till uppgift att bygga kyrkan men han dog i 1514. Därefter övertog den berömde konstnären och arkitekten Raphael uppgiften men han dog i 1520 och det uppstod en paus i byggeriet. Därefter påbörjade arkitekten Sangallo, som var en av Raphaels medarbetare, arbetet på nytt. Han dog dock i 1546 och efter stor övertalning från Påven, övertog den berömde konstnären Michelangelo arbetet. Han fick fria händer och efter att ha ägnat de sista 17 åren av sitt liv åt projektet, blev det övertaget av Giacomino delle Porta, som gjorde kyrkan helt färdig.

Påvens söndagsbön

Peterskyrkan är Påvens huvudsäte. Påven är biskop av Rom och ledaren av den romersk-katolska kyrkan. Varje söndag, när Påven är i landet, välsignar han den deltagande befolkning. Denna välsignelse föregår från ett fönster i hans egen bostad - sidobyggnaden till själva Peterskyrkan- utöver Peters platsen, som oftast är fylld med människor. Under sommarmånaderna bor han på stit sommarresidens Castel Gandolfo och mässan finner därför plats där.

Inne i kyrkan

Det är bildhuggaren Bernini som har satt det största prägel på kyrkans inre. Den är överdådigt dekorerad med inte mindre än 44 altare, 395 skulpturer, 778 pelare och 135 mosaiker.

Det är 5 stora portar in till kyrkan, varav den ena är den Heliga Dörren, Porta Santa. Just precis denna dörr är låst från insidan av kyrkan och blir endast öppnad i jubelåren var Påven under en stor ceremoni tar bort den första stenen. Det ca. 200 meter långa kyrkgolv tar en upp mot Berninis Cattedra, Peters tron, och bärs av fyra kyrkofäder.

Till vänster om ingången finns dopkapellet med den imponerande stora dopfunten, som speciellt om söndagen är välbesökt. I den högra delen av skeppet finner vi Michelangelos Pietá. Michelangelo var blott 23 år då han skapade denna marmorskulptur av Jungfru Maria som bär Jesu kropp i sitt knä. Det finns fler än 100 gravar i kyrkan, varav 91 är påvegravar.

Tur i kupolen

Byggnaden är 136 meter hög, inklusive kupolen. Kupolen är det sista stora verket av Michelangelo innan hans död. Kupolen har en diameter på ca. 43 meter och svalgången runt i kupolen vilar på 4 pelare.

I kupolen finns det i allt 16 små fönster och den är dekorerad med vackra mosaiker av den italienska tecknaren Cavalier D´Arpino. Det är möjligt att komma upp i själva kupolen vid att gå 330 trappsteg upp på en smal trappa. Härifrån är det en helt fantastisk utsikt över hela Vatikanstaten och Rom.