Hotell i Rom

I Rom står upplevelserna på rad. Vi har alla hört talas om Forum Romanum, Colosseum, Trevi-fontänen, Den spanska Trappan, om Vatikanstaten med Peterskyrkan, och om alla andra sevärdheter som vi absolut måste uppleva på nära håll. Hos Escapeaway sätter vi en ära i att erbjuda attraktiva hotell i Rom som med central placering, fina recensioner och de bästa priserna ger dig tillgång till ett mecka av upplevelser.

Så låt oss komma igång.

När du har checkat in på ditt hotell i Rom så är det bara att ta på sig promenadskorna för Rom såväl som många andra storstäder upplever man bäst till fots. Nu är det ju så att många av de stora sevärdheterna i Rom ligger inom överskådlig radie och det gör det möjligt att se en stor del av staden med användning av apostlahästarna.

Det är emellertid alltid en bra idé att granska stadskartan och planera dina dagsutflykter, så att du inte springer fram och tillbaka i onödan. Du kan som regel få en karta i receptionen på ditt hotell. Till exempel vore det smart att på samma dag besöka Forum Romanum – Romarrikets centrum och det imponerande Colosseum där 55 000 åskådare kunde se gladiatorerna kämpa för sina liv för knappt 2000 år sedan. De två ligger nästan sida vid sida nedanför Palatinerhöjden - en av de 7 kullar som Rom är byggt på.

Du måste också hinna med Campo dei Fiori, stadens gamla grönsakstorg – det är lugnast att besöka torget i arla morgonstund eller åtminstone innan kl. 14 då marknaden stänger för dagen. Här på vad som tidigare var en avrättningsplats är det livat och glatt och marknaden erbjuder allt från havets läckerheter och färgsprakande frukter till blommor i massor och allt det speciella, som vi förknippar med en sydländsk marknad. Flera av våra handplockade hotell i Rom ligger mycket nära denna historiska plats.

Härifrån kan du strosa ner till Pantheon - en enastående byggnad med en gigantisk kupol - som är det bäst bevarade monumentet från det gamla Rom. Här ligger många konstnärer och kungar begravda och här finns dessutom en liten bit av Danmark, nämligen reliefen på stenen över Kardinal Consalvi, som har utförts av Bertel Thorvaldsen.

Det finns många torg (piazzor) i Rom men den mest kända och mest populära är utan tvekan Piazza Navona – här bortser vi från Piazza San Pietro, Petersplatsen, eftersom den ju ligger i Vatikanstaten. Mitt på Piazza Navona känner du kanske igen Bernini's fontän "fyra floder", som utgjorde scenen för ett av de mord som begicks i Dan Browns "Änglar och demoner". Torget är en populär plats att slå sig ner på för att släcka törsten eller stilla hungern medan man betraktar det pulserande stadslivet, men ett helt billigt nöje är det inte. Både mat och dryck fås till betydligt lägre priser på de små sidogatorna.

Vill du uppleva en helt annan sida av Rom så korsa Tibern, gärna via den historiska bron, Ponte Sisto, till Trastevere – stadens gamla arbetar- och konstkvarter som nu i hög grad är platsen där många välbärgade bosätter sig. Det är mysigt att kryssa sig fram bland kvarterets snirklande gator och charmiga piazzor, hitta ett lokalt litet ställe för en kopp kaffe eller gå på jakt efter en bra restaurang till dagens middag.

Ett mynt blir till 1 miljon

Lite undangömd bland mysiga smågator öster om den livliga gatan, Via del Corso, hittar du Trevi-fontänen eller ’Fontana di Trevi’ som dess rätta namn på italienska. Denna stora fina fontän blev berömd på 1960-talet då regissören Frederico Fellini lät en mycket välsvarvad Anita Ekberg ta ett bad här i filmen La Dolce Vita. Det bidrog till ett ökat intresse för fontänen som fortfarande är en av de mest besökta sevärdheterna i Rom. Vill du vara säker på att du kommer tillbaka till Rom får du inte glömma att kasta ett mynt över axeln i fontänen. Alla dessa mynt uppgår årligen till över 1 miljon kronor som går till välgörande ändamål.

Det tar knappt 10 minuter att gå från fontänen till trappan, ja…här tänker vi naturligtvis på världens förmodligen mest berömda trappa nämligen Den Spanska Trappan som helt apropå ligger på Piazza di Spagna – namnet har sitt ursprung från den spanska ambassaden som ligger här.

>> Se hotell vid Spanske Trappe här

Vatikanstaten - världens minsta stat med världens största kyrka

Vatikanstaten är med sina knappa 0,5 km2 världens minsta stat. Här bor det endast cirka 900 fasta invånare, varav den ena – och viktigaste, Påven, är överhuvud för världens knappt 1,2 miljarder katoliker.

110 av invånarna är medlemmar av påvens personliga livgarde, Schweizergardet, som är Vatikanstatens enda militär. Gardets färggranna uniform med påsiga byxor, pipkragar och den fjäderprydda hjälmen sägs vara designad av arkitekten och skulptören Michelangelo som också var chefarkitekt under uppförandet av Peterskyrkan i mitten av 1500-talet och dessutom mästare för de berömda freskerna i Sixtinska kapellet.

Vatikanstaten med Peterskyrkan och Petersplatsen besöks årligen av mer än 10 miljoner människor så var beredd på att det kan vara trångt. Om du vill besöka Vatikanmuseet och Sixtinska kapellet rekommenderar vi att du förbokar biljetter online här innan ditt besök så undviker du oändligt långa köer.

…och så finns det så klart en massa annat

Nej, vi nämnde aldrig alla de mäktiga kyrkorna, Via Appia Antica, Katakomberna, obelisken på Pizza del Popolo; och för övrigt nämnde vi inte heller någon av de andra obeliskerna runt om i staden – och allt annat som också borde ha nämnts. Det finns så mycket att se och uppleva i Rom så man undrar nästan om man någonsin blir "helt färdig" med denna stad?! Många av våra gäster återvänder flera gånger till denna praktfulla stad, ibland till samma hotell eller något annat hotell som "täcker" en annan del av staden.


När det blir dags för shopping...

...så finns det inte mycket som slår de läckra butikerna på gatorna runt Piazza di Spagna. Här ligger Bulgari, Prada, Armani, Valentino, Max Mara och många andra exklusiva butiker nästan sida vid sida på Via Condotti, Via Frattina, Via Borgognona med flera. Det finns sällan prislappar i skyltfönstren – här är det dyrt och underbart, men så är det ju tillåtet att bara fönstershoppa också, eller hur? Det finns många bra shoppingstråk runt omkring i Rom där priserna ligger på en mer ”mänsklig” nivå och du kan även besöka en av stadens loppmarknader till exempel Porta Portese som har öppet söndag förmiddag.

Mat och dryck – två av de viktigaste ingredienserna på en resa till Italien

Frukosten, prima colazione, består på äkta italienskt manér av endast en kopp cappuccino ledsagad av en brioche. Hotellen har dock oftast ett lite större utbud som passar deras utländska besökare bättre.

En typisk lunch, pranzo, kan bestå av pasta, pizza eller en kötträtt med sallad. För oss nordbor, som kanske inte är vana vid en stor lunch kan det vara en god idé att hitta ett café där man kan få en sandwich. Tycker du om mozzarella så kan vi tipsa dig om en av våra favoriter, Obikà, en mozzarellabar på Via dei Prefetti 26.

Så till "la grande finale" – middagen eller cena som det heter på italienska – en måltid, som vanligtvis består av flera rätter. Det hela börjar med antipasto en förrätt som ofta består av bröd, lite kallskuret pålägg, färska tomater och massor av oliver. Därefter följer primo som kan vara en pastarätt, risotto eller soppa. Huvudrätten, secondo, består av en bit kött eller fisk utan något till så kom ihåg att beställa de tillbehör som finns på menyn under beteckningen contorno med valmöjligheter såsom grönsaker, potatis och sallad.

Nu börjar det dra ihop sig till efterrätt, dolce, och italiensk glass är ju en självklarhet men ofta kan du även få tiramisu, tårta eller en bit ost. Avsluta det hela i äkta italiensk stil med en kopp kaffe och en digestivo – en grappa eller en sambuca.

När du nu är i Italien som är ett av världens stora vinproducerande länder är det naturligt att avnjuta av ett glas vin till maten – både till lunch och middag. Om det ska vara en läcker Barolo, en Chianti i bastflaska eller en kanna av husets vin "vino della casa" är såklart en smaksak men valmöjligheterna blir inte fler än i Guds eget vinland där du kan prova dig fram till den druva som bäst uppfyller dina önskemål.

Under alla omständigheter har du nu fått en liten introduktion till Rom – en stad där frestelserna är många och där du med garanti inte går hungrig till sängs (både vad gäller de kulturella och gastronomiska intrycken).

Så bokar du ett hotell i Rom med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att på några få minuter boka ditt hotell i Rom. Du kan antingen boka enbart hotell eller i kombination med någon av våra billiga flygbiljetter. Du kan välja mellan avresa från Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå eller Köpenhamn, antingen med direktflyg eller med mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och sätter samman dem med våra utvalda hotell i Rom, du har även möjlighet att komplettera din bokning med en hyrbil - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

 



Information 

Jag har här samlat lite information och fakta om Rom gällande geografi, befolkning, klimat och väder samt stadens administration och historia. Informationen är enbart tänkt att tjäna som inspiration till din semester i den vackra italienska huvudstaden, jag reserverar mig därför för eventuella felaktigheter. Kom ihåg att boka ditt hotell i Rom i vår sökmotor redan idag för att få bästa dagspris.

Får du lust att läsa mer om Rom så rekommenderar jag att du besöker vår blogg som innehåller många intressanta artiklar med information om hela Italien.

Stort nöje och trevlig resa!

Geografi och befolkning

Rom ligger längs floden Tiberns bredder i regionen Lazio i den västliga, centrala delen av Italien. Staden har 2,9 miljoner invånare utspridda på en yta av 1 285 31 kvadratkilometer och ytterligare cirka 1,5 miljoner i själva city vilket gör Rom till den fjärde mest befolkade staden inom EU (beräknat på den befolkning som befinner sig inom själva stadsgränsen).

Även om det Tyrrenska havet ligger 24 kilometer från staden så når en del av staden - i form av det sydvästra distriktet Ostia – ända ut till havet. Eftersom den antika delen av staden byggdes på sju kullar - Aventinen, Caelius, Capitolium, Esquilinen, Palatinen, Quirinalen och Viminalen - ligger de centrala delarna av den gamla delen av stan på mycket varierande höjd från 13 till 139 meter över havet.

Administrativa enheter

Rom har sin egen kommun Roma Capitale som är den största kommunen i Italien både när det gäller befolkning och till storlek. Kommunens administrativa styrelser sitter i Palazzo Senatorio på Capitoliumkullen.

Sedan 1972 har staden varit indelad i en rad administrativa enheter så kallade municipi som leds av en folkvald president och ett råd bestående av fyra personer med omval vart femte år. För närvarande finns 13 sådana municipi i Rom.

Eftersom Rom är huvudstad ligger många av landets officiella myndigheter här som till exempel det italienska parlamentet, den italienska regeringen, Italiens högsta domstol (Corte costituzionale della Repubblica Italiana och Corte Suprema di Cassazione) och är samtidigt säte för både den italienske presidenten och premiärministern.

Vatikanstaten

Vatikanstaten utgör en helt egen administrativ enhet i Rom då den är internationellt erkänd som en självständig, kyrklig absolut monarki vars överhuvud är påven. Denna självständiga stadsstat har funnits till sedan den så kallade Lateranfördraget (Patti Lateranensi) som ingicks den 11 februari 1929 mellan konungariket Italien  (1861 - 1946) och Den Heliga Stolen (Sancta Sedes) som är den högsta ämbetesfunktionen inom den katolska kyrkan (biskopssätet).

Enligt bestämmelserna i fördraget har Den Heliga Stolen full äganderätt, exklusivt herradöme och suverän auktoritet över stadsstaten som är världens minsta stat både vad det gäller befolkning (842 invånare) och till ytan (44 hektar). Politiska beslut i Vatikanstaten fattas av en enväldig valmonarki där den sittande påven är den primära beviljande, utövande och dömande makten. Detta gör för tillfället påven till den enda absoluta monarken i Europa.

Det finns inga övernattningsmöjligheter i Vatikanstaten men en rad av våra handplockade hotell i Rom ligger på nära gångavstånd därifrån.

Väder och klimat

Rom ligger på gränsen mellan medelhavsklimat med milda, fuktiga vintrar och varma torra somrar och ett så kallat tempererat klimat med kallare vintrar, varmare somrar och generellt större temperatursvängningar än vad ett medelhavsklimat bjuder på. Anledningen till att Rom bjuder på båda väderlekstyperna beror på stadens läge 30 kilometer från havet vid Ostia och med sin närhet till bergskedjan Apenninerna. I den delen av rom som ligger närmast Apenninerna är klimatet mer tempererat och ju närmare havet man kommer i Rom desto mer medelhavsliknande blir klimatet.

Det är med andra ord Roms kustnära stadsdelar som har det Medelhavsklimat som man så ofta förknippar med Rom. De moderata temperatursvängningarna, milda vintrar och behagligt varma somrar till följd av havets väderpåverkan medan man i Roms centrala, nordliga och östliga delar upplever det mer tempererade klimatet på grund av närheten till Apenninerna samt avståndet till havet.

Temperaturer

De varmaste månaderna på året är juli och augusti med genomsnittliga 24 grader följda av juni och september med 21 grader i genomsnitt samt maj och oktober med en genomsnittstemperatur på 17 grader. Stadens kallaste månad är januari  med 8 grader i genomsnitt följt av december och februari med 9 grader i genomsnitt samt mars månad med genomsnittliga 10 grader.

När det gäller antalet soltimmar är det juli månad som har flest med sina i genomsnitt 14 soltimmar per dag följt av augusti och juni med 13 soltimmar per dag i genomsnitt och maj månad med ett genomsnitt av 12 soltimmar per dag. De månader som har minst soltimmar är inte helt överraskande januari och december med 6 soltimmar i genomsnitt per dag tätt följt av november med 7 soltimmar i genomsnitt och månaderna oktober, februari och mars med genomsnittliga 8 soltimmar per dag. För att kunna utnyttja solstrålarna på bästa möjliga sätt kan du ta en till på vårt utbud av hotell i Rom som har en takterrass här.

Nederbörd

Den regnigaste månaden är november med sina genomsnittliga 130 mm följd av december med 111 mm i genomsnitt och januari med ett genomsnitt av 103 mm. Den minst regniga månaden är juli med ett genomsnitt av 23 mm följd av augusti med 33 mm nederbörd i genomsnitt och juni med ett genomsnitt av 34 mm.

Historia

Roms grundande

Det råder, så som alltid är fallet med förhistoriska frågeställningar, ingen total enighet omkring när Rom grundades. Det finns arkeologiska vittnesbörd om mänskliga aktiviteter såsom porslinsskärvor, stenredskap samt vapen av sten som härrör från omkring 10 000 år bakåt i tiden medan andra arkeologiska fynd indikerar att det har funnits mänskliga bosättningar här långt tidigare (runt början av yngre stenåldern det vill säga för 12 000 – 13 000 år sedan).

Enligt sägnen om tvillingbröderna Romulus och Remus – som bland annat har återgivits av den romerske historiker Livius – grundlades staden 753 före Kristus. På bakgrund av denna sägen - tillsammans med arkeologiska fynd i form av pastorala bosättningar på kullen Palatinen – hävdar vissa historiker och arkeologer att staden grundades först på 700-talet före Kristus, men detta är fortfarande en mycket omdiskuterad fråga bland historiker och arkeologer.

Från monarki till republik

Efter att Roms enligt sägnen grundandes år 753 före Kristus styrdes Rom av ett monarkiskt system - Det romerska kungadömet – en rad av 7 kungar av olika italiensk/etruskisk härstamning (latiner, sabiner och etrusker) under 244 år innan den siste av de 7 kungarna tvingades att lämna Rom och gå i exil 509 före Kristus. Efter detta bildades en oligarkisk republik  - Res Publica Romana – som blev föregångare till Romarriket.

Den romerska republiken

Den romerska republiken medförde en våldsam expansion av Rom genom en lång rad av erövringar, allianser och pakter som till sist innebar romerskt herradöme över hela Medelhavsområdet. Under de första århundradena gällde det de centrala delarna av Italien och därefter hela den Italienska halvön. Under de kommande århundradena följde Nordafrika, Den Iberiska Halvön samt södra Frankrike. Några hundra år senare – under det första århundradet före Kristus – hade hela Frankrike, Grekland och det mesta av Medelhavets östra delar fallit i romarnas händer.

Interna stridigheter

På höjden av denna erövringsvåg genomsyrades emellertid den romerska republiken av interna stridigheter i kölvattnet av senatens utnämnande av Julius Caesars till så kallad dictator perpetuo. Denna handling fick flera senatorer att frukta att Julius Caesar tänkte upphäva senaten till fördel för ett tyranni. Oron bland senatorerna som mycket talande kallade sig för liberatorer blev så stor att deras konspirerande ledde fram till det berömda mordet på Julius Caesar den 15 mars år 44 före Kristus vilket anfördes av de två senatorerna Gaius Cassius Longinus och Marcus Junius Brutus. Mordet på Caesar ledde till en rad blodiga inbördeskrig i den romerska republiken som år 27 före Kristus förde fram till grundandet av romarriket som på latin kallades Imperium Romanum.

Romarriket

Det sista av dessa inbördeskrig som blev det utslagsgivande och ledde fram till bildandet av romarriket var det berömda sjöslaget vid Actium den 2 september år 31 före Kristus där Caesars adoptivson Gajus Julius Caesar Octavianus och hans trupper segrade över Marcus Antonius och Kleopatra vilket medförde att Kleopatra senare erkände Egypten som en romersk provins. Det var emellertid först år 27 före Kristus som Gajus Julius Caesar Octavianus av senaten tilldelades kejserlig makt och erhöll den majestätiska titeln Augustus vilket formellt markerade övergången till Imperium Romanum.

Pax Romana och nya stridigheter

I de första århundradena av Romarrikets historia rådde ett politiskt lugn och stabilitet vilket har gjort denna period i imperiets historia känd under namnet Pax Romana. Det var emellertid inte lugnare än att Caligula – brorson och arvtagare till Tiberius – dödades av officerare från pretorianer gardet (hans egen livvakt) år 41 efter Kristus. Detta efter en regeringsperiod som av vissa romerska källor har beskrivits som rena katastrofen. När sedan Nero som den förste romerske kejsaren någonsin begick självmord år 68 efter Kristus så blev det början till en rad nya blodiga stridigheter.

Romarriket låg även i krig med andra folkslag under denna period däribland olika germanska folkstammar och år 60 efter Kristus under Neros regeringsperiod slog man ner britternas uppror vilket ledde till 150 000 döda. Mellan 66 och 73 efter Kristus utbröt dessutom det första av tre judiska uppror mot det romerska herradömet i provinsen Iudaea.

Delning av Romarriket

Senare delades Romarriket i en östlig och en västlig del som båda bar den kejserliga titeln augustus, detta skedde under den så kallade tetrarkin (fyrmannaväldet). Uppdelningen av romarriket i en östlig och en västlig del förlöpte inte särskilt fredligt utan än en gång kastades imperiet ut i en rad blodiga inbördeskrig som först upphörde när Konstantin den store besegrade sina rivaler och blev envåldshärskare över både den östliga och den västliga delen.

Konstantin den store gjorde våra dagars Istanbul till huvudstad över den östliga delen av imperiet – nu vanligtvis kallat det Bysantinska riket eller det Östromerska riket – och uppkallade staden efter sig själv när han gav den namnet Konstantinopel. Ställningen som huvudstad bevarade staden fram till år 1453 då den uppslukades av det Osmanska riket.

Kristendomen och Milanodekretet

Konstantin den Store bidrog även till att göra kristendomen till en accepterad och legitim del av Romarriket när han tillsammans med sin kollega och rival Kejsar Licinius undertecknade ett dekret – det berömda Milanodekretet – som garanterade kristna (och andra trosinriktningar) rätten att praktisera sin tro efter många års våldsamma förföljelser från olika romerska kejsares sida. Det var emellertid först 380 efter Kristus under Kejsar Theodosius den Store som kristendomen blev Romarrikets officiella religion (samtidigt förbjöds all hednisk tillbedjan).

Vid Theodosius den Stores död 395 efter Kristus dalade redan den västromerska maktens måne allt fortare. Under den följande tiden gjorde inbördeskrig, ekonomisk avmattning, korrupt ledarskap och ett ökande antal invasioner från germanska folkslag riket ännu skröpligare. Det hela kulminerade när västgoterna invaderade Rom år 410 efter Kristus när Ravenna hade status som det västromerska rikets huvudstad och vandalerna härjade staden 455 efter Kristus. När Odovakar (Audawakrs) ledaren av det germanska folkslaget herulerna den 4 september 476 avsatte den siste romerske kejsaren Romulus Augustulus innebar det i realiteten slutet för det västromerska rike.

Den östliga delen av riket – Det Bysantinska Riket – fortsatte dock som tidigare nämnts att existera fram till 1453 när det Osmanska riket gjorde slut på Romarrikets sista utpost.

Antikens största imperium

Romarriket var ett av de största imperierna i världshistorien och det största under antiken. På sin höjdpunkt regerade kejsaren i Rom över knappa 7 miljoner kvadratkilometer och 70 miljoner människor vilket på den tiden motsvarade 21 % av världens befolkning. På grund av sin stora utbredning och sin långa makttid har Romarriket satt en stor och varaktig prägel på västlig kultur, häribland västerländsk filosofi, juridik, arkitektur, litteratur, religion och språk (genom rikets två huvudspråk latinet och grekiskan) samt politiska traditioner (till exempel Medeltidens Tysk-Romerska rike).
Ingenstans kan du se denna prägel tydligare än på din resa till Rom.



Sevärdheter i Rom - nära hotellet

Rom bjuder på ett överdådigt utbud av historiska sevärdheter vars motstycke du inte hittar i någon annan västerländsk kulturstad. De flesta hotellen i Rom ligger i närheten av en eller flera av dessa sevärdheter vilket gör att du kan besöka dem till fots.

Då det skulle bli allt för omfattande att nämna dem alla har jag valt ut några få av alla de sevärdheter som du kan se och uppleva under din semester i Rom. Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter i den vackra italienska huvudstaden så rekommenderar jag dig att läsa vår blogg där du både kan hitta intressanta artiklar om Rom samt våra övriga resmål i Italien.

Stort nöje och trevlig resa!

Vatikanstaten

Vatikanstaten är som världens minsta suveräna stat en sevärdhet i sig, men den lilla stadsstaten rymmer även tre namnkunniga sevärdheter som är värda att skriva in i kom-ihåg-boken: Vatikanmuseet, Peterskyrkan och Petersplatsen.

Vatikanmuseet

Vatikanmuseet som grundades av Påve Julius ll i början av 1500-talet är ett av världens största och mest besökta museer med 5 miljoner besökare årligen. Museet rymmer några av världens mest betydelsefulla konstverk från renässanstiden och dessutom några av de mest berömda skulpturerna från antiken.

Museet har bland annat målningar av mästare som Rafael, Caravaggio, Giotto och Leonardo da Vinci, en rad gallerier med antika grekiska och romerska skulpturer såsom Galleria delle Statue, Galleria dei Busti, Sala delle Muse, Sala degli Animali och Sala Rotonda. Det är även här du hittar det Sixtinska Kapellet som utöver att tjäna en rad betydelsefulla praktiska och religiösa funktioner i Vatikanstaten genom att bilda inramning till Påskmässan, Dödsmässan för en avdöd påve och konklaven även har en konstnärligt sett överdådig utsmyckning. Som exempel kan nämnas freskerna på den norra, södra och östra väggen gjorda av mästare som Botticelli, Rosselli och Perugino samt den berömda takmålningen av Michelangelo.

Dessutom rymmer museet en rad andra mindre museer såsom Museo Gregoriano Etrusco som består av åtta gallerier med arkeologiska fynd såsom vaser, sarkofager och smycken från den etruskiska kulturen. Museo Gregoriano Egiziano som rymmer en stor samling antika egyptiska fynd såsom papyrusrullar, djurmumier samt reproduktionen av den berömda Dödsboken. Vatikanens Historiska Museum som bjuder på unika porträtt av påvarna ända sedan 1500-talet, motorfordon som påvarna och kardinalerna har använt genom tiderna (de så kallade papamobilii) samt föremål som har använts av påvens militärer det så kallade Schweizergardet.

Även om Peterskyrkan inte formellt sett utgör biskopssätets Roms domkyrka (för det är San Giovanni in Laterano, som också ligger i Vatikanstaten) så betraktas Peterskyrkan av många katoliker som en av de heligaste platserna i den kristna världen och som centrum för den romerskkatolska kyrkan.

Kyrkan började byggas 1506 ovanpå resterna av en gammalkyrklig basilika från 300-talet och stod färdig 1626. Kyrkan har fått sitt namn efter aposteln Petrus en av Jesu lärjungar och den första biskopen i Rom. Han blev enligt katolsk tradition korsfäst på Vatikanhöjden med huvudet nedåt under kejsar Neros fruktansvärda förföljelser av kristna och därefter begravd på platsens kyrkogård. Idag vilar Petrus (Sankt Peter) i en grav under kyrkans huvudaltare där även andra påvar har sina gravar.

Den 220 meter långa, 150 meter breda och 138 meter höga kyrkan vars mått gör den till en av världens största kyrkor rymmer bland annat 800 pelare, 390 enorma skulpturer tillverkade antingen av travertin (en slags kalksten), marmor eller brons samt 45 altare. Kyrkan har även en mäktig röd porfyrsten i golvet på vilken Karl den Store ska stått när han under julmässan år 800 kröntes till kejsare av påve Leo III. Det är även här du utöver alla stuckaturer, målningar och mosaiker kan se Michelangelos berömda mästerverk skulpturen Pietà som föreställer Jungfru Maria med den döde Jesus i sitt knä.

Petersplatsen

Framför Peterskyrkan breder det stora torget Petersplatsen - Piazza San Pietro – ut sig. Petersplatsen har huvudsakligen utformats av den italienske bildhuggaren, arkitekten och målaren Gian Lorenzo Bernini mellan åren 1656 och 1667 under påve Alexander VII. Platsen omges på ett spektakulärt sätt av fyra rader med doriska pelare i toskansk stil. Totalt är det 240 pelare som inramar platsen i två halvbågar och pelargångar som är krönta med 140 helgonstatyer.

Mitt på platsen står en 25 meter hög och 300 ton tung obelisk som fördes till Rom från Egypten av kejsar Caligula. Denna obelisk har både stått på Caligulas och Neros stadion (där aposteln Petrus led martyrdöden) och på Proto martyrernas plats bakom Vatikanens murar innan Påve Sixtus V lät flytta den till sin nuvarande plats 1586. Det krävdes 900 män, 150 hästar och 47 spel för att flytta obelisken.

Platsen är dessutom en viktig samlingsplats för pilgrimer och katoliker från hela världen när påven i sitt veckotal, böner och audienser vänder sig till offentligheten.

Forum Romanum

Forum Romanum som i antiken var känt som Forum Magnum eller enbart Forum var ett torg och den centrala offentliga platsen i antikens Rom. Torget tjänade under antiken både som marknadsplats och som platsen för offentliga tal, offentliga hyllningar, politiska val, politiska möten, straffrättsliga frågor och var även skådeplats för de våldsamma gladiatorspelen som även ägde rum på Colosseum. I dag utgör Forum Romanum en ruin av arkitektoniska fragment och arkeologiska utgrävningar som varje år lockar 4,5 miljoner besökare från hela världen.

Ursprungligen låg Forum Romanum i en sumpig dalgång mellan kullarna Palatinen, Capitolium, Quirinalen, Viminalen, Esquilinen och Caelius och användes även som gravplats (man har hittat gravar i området från så långt tillbaka som bronsåldern). På 600-talet före Kristus började man dika ut området för att göra det beboligt och på 500-talet före Kristus byggde man även en jättelik kloak på platsen som passande nog fick namnet Cloaca Maxima. Kloaken var en av världens första stora kloaksystem. Kloaksystemet som byggdes med hjälp av etruskiska ingenjörer förde vattnet från sumpområdet ner till floden Tibern.

Fram till omkring år 400 efter Kristus då Forum började förfalla till följd av upprepade krigshandlingar, bränder och jordbävningar var området den föredragna byggplatsen bland romerska kungar och kejsare. Förmaket innehöll en lång rad tempel så som Romulustemplet, Templet för Divus Julius, Templet för Venus och Roma, Saturnustemplet, Castor och Polluxtemplet, Antoninus Pius och Faustinatemplet, Vestatemplet, men även andra monumentala byggnadsverk såsom Vestalindernas hus, Domus Publica, Maxentius Basilika, och Titusbågen m.fl.

På Medeltiden efter att antikens byggnader hade förfallit blev en del av området igenvuxet av gräs och omvandlades till betesmark för kor och flera byggnader byggdes om till kyrkor. Under renässansen använde man platsen som stenbrott eftersom man kunde använda antikens pelare och skulpturer till renässansens nya arkitektoniska drömmar. Det var först på 1900-talet som man började frilägga området och restaurerade det som ännu fanns kvar från antiken.

Colosseum

Colosseum även känt under sitt ursprungliga namn  Amphitheatrum Flavium är inte bara den största amfiteatern som byggdes under antiken utan även ett av de mest spektakulära romerska byggnadsverken som finns överhuvudtaget.

Uppförandet av amfiteatern som har en bredd på 156 meter, en längd på 188 meter, en omkrets av 527 meter och en höjd på 48 meter påbörjades av kejsar Vespasian år 70 efter Kristus och fullföljdes av hans son Titus år 80 efter Kristus. Under sin storhetstid kunde Colosseum rymma mellan 50 000 och 80 000 åskådare som kunde bevittna kamper mot djur, avrättningar, teaterstycken, rekonstruktioner av berömda sjöslag och de än i dag berömda gladiatorkamperna.

Flera av de evenemang som utspelade sig i amfiteatern var av enorm omfattning. Till djurkamperna importerades djur från andra kontinenter och här ingick både noshörningar, flodhästar, elefanter, giraffer, uroxar, lejon, leoparder, björnar, kaspiska tigrar, krokodiler och strutsar. Det sägs även att kejsar Trajan (kejsare från 98 – 117 efter Kristus) som ett firande av sina krigsframgångar lät arrangera hela 107 kamper mot djur under 123 dagar med ett deltagande av 11 000 djur och 10 000 gladiatorer. Vid sådana kamper ska det även ha ingått flyttbara träd och byggnader. En del historiker menar att de simulerade sjöslagen i amfiteatern föregick på vatten och med riktiga krigsfartyg, men det har ifrågasatts om arenan verkligen var vattentät och att den var stor nog att rymma riktiga skepp.

Senare under medeltiden användes amfiteatern som bostäder, verkstäder, tillhåll för religiösa ordnar, fästning och till och med som stenbrott precis som i fallet med Forum Romanum. Ända fram till 2 000-talet har amfiteatern upprepade gånger blivit delvis ödelagd av jordskalv och plundrad av rövare på jakt efter antikens stenar.

Pantheon

Pantheon som på klassisk grekiska betyder alla gudars tempel är en av de bäst bevarade byggnaderna från antiken i rom och ett av de finaste monumenten inom romersk arkitektur. Dess unika formspråk har inspirerat efterkommande byggmästare vid uppförandet av senare monument och byggnader inte minst under klassicismen och renässansen då intresset för antiken var som störst. Dessutom har byggnaden nu nästan 2 000 år efter sitt uppförande den än idag största oarmerade betongkupolen i världen.

Som namnet anger var Pantheon ett tempel för alla de romerska gudarna. Pantheon ligger vid torget som heter Piazza della Rotondo som tidigare utgjorde en del av stadsdelen som även utgjorde en så kallad regio med namnet Campus Martius.

Templet uppfördes åren 29-19 före Kristus under ledning av den romerske generalen, statsmannen och arkitekten Marcus Vipsanius Agrippa efter sjöslaget vid Actium och återuppbyggdes av kejsar Hadrian år 126 efter Kristus efter att det troligen brunnit ner under en av de stora bränderna i området.. Sedan 600-talet har templet använts som en romersk-katolsk kyrka som formellt sett vigts åt Jungfru Maria och martyrerna men som i dagligt tal kallas för Santa Maria Rotonda.

Piazza di Spagna

Piazza di Spagna som ligger vid foten av  Den Spanska Trappan i stadsdelen Campo Marzio är en av de mest kända och populära platserna i Rom särskilt bland de många utländska turisterna i staden som gärna flockas omkring Den Spanska Trappan. Torget är förbundet med de övriga centrala delarna av Rom bland annat centralstationen Termini - via metro-linje A.

Piazza di Spagna har fått sitt namn efter palatset Palazzo di Spagna som byggdes 1620 på den södra sidan av torget. Mitt på torget står den berömda fontänen Fontana della Barcaccia från barocktiden med sina ikoniska skulpturer och formad som en strandad vattenfylld båt. Fontänen med sitt ljusblåa vatten finns avbildad på otaliga vykort från platsen. Enligt sägnen symboliserar skulpturen en riktig båt som ska ha strandat på grund av översvämningarna i Tibern 1598.

Vid torget ligger även det hus där den engelske diktaren John Keats bodde fram till sin död 1821 och som idag har gjorts om till museum för Keats och hans vän Shelley. Vid den södra delen av torget nära Via Frattina ligger även Palazzo di Propaganda Fide samt den mäktiga pelarkolonnen Colonna dell'Immacolata som egentligen ligger på Piazza Mignanelli men som är en del av Piazza di Spagnas sydöstra förlängning.

Men mest berömd av torgets alla sevärdheter är Den Spanska Trappan som liksom Piazza di Spagna har uppkallats efter den spanska ambassaden. Trappan bekostades av den franske diplomaten Entienne Gueffiers sedan han tröttnat att gå uppför den smutsiga grusvägen från torget till kyrkan Trinità dei Monti på höjden ovanför torget. Han beslöt att skänka kyrkobesökarna en trappa dock med kravet att kyrkan och Villa Medici skulle förbli franskt territorium som de var vid den tiden i början av 700-talet (Villa Medici hyser idag l’Académie Nationale de France).

På grund av Entienne Gueffiers speciella krav betalar staden Rom fortfarande en symbolisk hyra till staten Frankrike för nyttjandet av Den Spanska Trappan som alltså varken är spansk eller italiensk utan faktiskt fransk. Innan trappan sent om sider stod klar 1725 hela 65 år efter Gueffiers död fick kyrkobesökarna gå från torget till kyrkan på branta och leriga stigar. Idag används trappan mest för att sitta på av utländska turister.

Piazza del Popolo

Ett annat mycket känt och populärt torg i Rom är Piazza del Popolo som under antiken utgjorde den centrala platsen för folk som kom till Rom norr ifrån via gatorna Via Flaminia och Via Cassia. Torget kallas ofta för Folkets Torg men det råder oenighet om det verkligen är det som namnet betyder. Enligt vissa sägner kommer namnet av att efterlevande skulle påminnas om att torget byggdes av folkets pengar (även om det enligt vissa källor hävdas att det var stadens prostituerade som beordrades av dåtidens påve att betala för torget). En annan teori är att det  fått sitt namn av de popplar som gett kyrkan Santa Maria del Popolo sitt namn (kyrkan står i den nordöstra delen av torget). Slutligen finns det de som anser att namnet kan härledas till ett gammalt italienskt ord för socken. För att göra det hela ännu mera komplicerat så hette torget på medeltiden Piazza del Trullo uppkallat efter fontänen som utgjorde torgets enda utsmyckning.

Torgets nuvarande neo-klassiska utseende härstammar från perioden 1811 till 1822 då arkitekten, arkeologen och byggmästaren Giuseppe Valadier - som bland annat är känd för att ha ritat det påvliga palatset under påve Pius VI – omformade torget efter ritningar som han redan hade gjort under påve Alexander VII. Mitt på torget står den 23,90 meter höga obelisken Obelisco Flaminio som är den näst äldsta och näst största egyptiska obelisken i Rom.

I norr står stadsporten Porta del Popolo som byggdes på order av påve Sixtus IV med anledning av jubileumsåret 1475, stadsporten är byggd på ruinerna av en antik stadsmur. Omedelbart till vänster om stadsporten ligger kyrkan Santa Maria del Popolo som byggdes i anslutning till ett kapell år 1235 under påve Gregory IX och i vars tillhörande augustiner kloster Martin Luther bodde under sin vistelse i Rom. Kyrkan rymmer bland annat verk av Raphael, Gian Lorenzo Bernini, Caravaggio, Pinturicchio och Donato Bramante. I söder står de två berömda tvillingkyrkorna Santa Maria in Monte Santo och Santa Maria dei Miracoli.

Fram till 1826 användes torget för övrigt som avrättningsplats av tjuvar, förbrytare och i vissa fall politiska motståndare såsom de två avrättade Angiolo Targhini och Leonida Montarani som omnämns på en minnestavla till vänster om Porta del Popolo. Targhini och Montarani var medlemmar av en hemlig revolutionär rörelse (en så kallad carbonari-gruppe) och dömdes till döden för högförräderi på order av påven den 23 november 1825. Enligt minnestavlan skedde detta utan varken bevis eller försvar.

>> Läs mer om hotell

Karta över Rom

Populära hotell i Rom

Italien, Lazio, Rom
8,5
Mycket bra
2911 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lazio, Rom
9,0
Fantastiskt
842 omdömen
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lazio, Rom
8,5
Mycket bra
770 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vin- och matkulturen

Rom är som de flesta andra platser i Italien, känt för sina välsmakande och rika gastronomiska traditioner som inte nödvändigtvis är de samma som de du hittar på stadens många turistmenyer. I motsats till de mer traditionella semesterdestinationerna längs kusten är det inte säkert att det finns någon restaurang på ditt hotell i Rom. Man går istället ut och hittar något ställe på gatorna runt omkring hotellet där man kan slå sig ner.

Det traditionella romerska köket präglas av ingredienser såsom kronärtskockor, ärtor, bönor, kikärter, olivolja, salvia, rosmarin, kanel, mynta, torsk, lamm och fläskkött. Det är ett kök som är troget sitt ursprung bland den romerska underklassen där man inte lät något gå till spillo och som även har influerats av de judiska invandrarnas matkultur.

Jag har här valt ut några av de läckra rätter som är typiska för Rom.

Smaklig spis och trevlig resa!

Carciofi alla giudìa

De första judiska immigranterna kom till Rom redan under tiden för Den Romerska Republiken. De flesta av de som kom i början var fattiga och grekisktalande men de organiserade sig snabbt i judiska sällskap och satte sin egen prägel på den romerska kulturen såväl som matkulturen. En av rätterna som vittnar om deras inflytande på den romerska matkulturen är carciofi alla giudìa.

Carciofi alla giudìa som fritt översatt betyder kronärtskockor på judisk stil består helt enkelt av stekt kronärtskocka av sorten romanesco som skördas mellan februari och april i det kustnära området nordväst om rom (mellan Ladispoli och Civitavecchia).

Efter att de skördats och rengjorts avlägsnar man alla de hårda bladen varpå de öppnas med ett par välriktade slag för att sedan läggas några minuter i vatten med tillsatt citronsafts, efter detta saltas och peppras de innan de steks i olivolja. Avslutningsvis stänker man lite kallt vatten på dem för att de ska bli så spröda som möjligt. Man äter dem vanligtvis varma.

Abbacchio alla Scottadito

En annan rätt med djupa rötter i den romerska underklassen och det judiska samhället i staden är lammrätten Abbacchio alla Scottadito som med tiden har blivit en viktig del av den romerska husmanskosten. Får- och lammrätter var tidigare det viktigaste sättet för romarna att tillgodose sitt köttbehov på samma sätt som på andra håll i Mellan- och Syditalien och även om mycket har förändrats sedan dess så är rätten fortfarande mycket populär.

Abbacchio alla Scottadito består av möra och späda lammkotletter som först fått ligga på ett fat i kylskåpet i ca 30 minuter i en marinad bestående av olivolja, salt, peppar, hackad vitlök och färsk rosmarin innan de steks på en grill eller i panna på hög värme och på båda sidor i ca 4 minuter. Till sist serveras de med citronskivor och olika andra tillbehör.

Trippa alla Romana

Denna rätt kommer säkert att kännas som en utmaning för många svenskar eftersom den innehåller inälvsmat. Oavsett vad så är det en av Roms mest klassiska och populära rätter och stammar från den tiden när man inte lät någon mat gå till spillo.

Trippa alla Romana består av brässerad inälvsmat som kokas på låg värme tillsammans med vinäger och lite vatten i ca en och en halv timme. Därefter blandas inälvsmaten med en sås bestående av lök, tomat, olivolja, örter och vitlök som har fått fräsa samman i en annan gryta. Till sist kokas inälvsmaten tillsammans med såsen på låg värme i ca 30 minuter och serveras med riven parmesanost och lite örter på toppen.

Bucatini all`amatriciana

Denna läckra pastarätt kommer inte från själva Rom utan från staden Amatrice (därav namnet) som ligger ca en timmes körning öster om Rom och som av många räknas som Italiens gastronomiska födelseort. Härifrån stammar många av historiens påvliga kockar. Idag har rätten precis som många andra rätter i Rom som ursprungligen kommer från området i eller omkring Amatrice blivit en del av Roms gastronomiska självuppfattning och tradition.

Bucatini all`amatriciana är kokad bucatini-pasta nedrörd i en sås bestående av lök och chili som har svettats i olivolja och blandats med blancherade tomater och bitar av stekt pancetta (saltad och kryddad bacon). Till sist river man pecorino romano (en hård, saltad italiensk ost) över rätten.

I Amatrice använder man spaghetti i stället för bucatini-pasta som är en särskild romersk variant av rätten. Ursprungligen använde man inte heller pancetta i rätten utan guanciale som är lufttorkad och saltad fläsksvål. Men då det som regel är lättare att få tag på pancetta-bacon än på guanciale använder man oftast det förstnämnda.

Coda alla vaccinara

En annan typisk och mycket populär rätt i det romerska köket som även det kan vara en utmaning för en del svenska smaklökar är rätten coda alla vaccinara. Rätten som uppstod i stadsdelen Regola i hjärtat av Rom består nämligen av kalvsvans som har fått sjuda under lång tid tillsammans med massor av selleri - en gyllene romersk regel säger att det ska vara 1,5 kilo selleri för varje kilo kalvsvans – morötter och örtkryddor. Därefter tillsätts tomater, vin, lök, vitlök, pancetta-bacon och prosciutto (torkad skinka). Avslutningsvis kryddas det hela med lagerbärsblad, kryddnejlikor och blekselleri.

För att bli riktigt mör förkokas kalvsvansen och kryddas med kanel, muskotnöt, svartpeppar och garneras med pinjekärnor. För att den ska få den riktiga sötsura smaken tillsätter man ofta även lite russin och kanderad frukt.

Precis som rätten trippa alla romana stammar coda alla vaccinara från en tid då man inte lät något gå till spillo. På den tiden var det vanligt att man betalade en kreatursslaktare - en så kallad vaccinaro - för slaktningen av djur med djurets inälvor och svans. För att få mera ut av sin naturabetalning utvecklade slaktarna den rätt som idag bär det efter denna förklaring mera lättförståeliga namnet coda alla vaccinara ”Svans på kreaturslaktarens vis”.

Dryck

Rom är känt för sina vittviner som odlas i områden mycket nära staden såsom Castelli Romani-vinet och Frascati-vinet som båda produceras inom 25 kilometers avstånd från själva staden.

Mest berömt är nog Rom trots allt för sitt kaffe som närmast har blivit synonymt med stadens cafékultur. Cappucino, espresso och caffe latte är bara tre av de mest kända typerna av italienskt kaffe som romarna inmundigar varje dag som en del av dagens rutin och som kan avnjutas överallt i Rom på stadens otaliga caféer och kaffebarer.