Colosseum

Colosseum blev byggd som amfiteater och bland annat använd till gladiatorkamper. Det sägs att inte mindre än 500.000 människor och över 1 miljon vilda djur dog här i arenan under dessa kamper.

Denna stora fascinerande amfiteater ligger i hjärtat av Rom och är ett av de största romerska arkitektoniska verk någonsin.

Så fick det sitt namn

Uppförandet av byggnaden påbörjades mellan år 70 och 72 e. Kr. under den romerska kejsaren Vespasian och stod färdigt i år 80 e. Kr., då det var den romerska kejsaren Titus som regerade. Amfiteatern hette ursprungligen ”Anfiteatro Flavio” efter både Vespasians och Titus familjenamn Flavius. Senare under medeltiden blev den omdöpt till Colosseum efter den kolossala bronsstaty av kejsare Nero som stod på platsen framför Colosseum. Denna staty blev senare omgjord till en gud-staty.

Gladiatorspel

Colosseum blev byggd som amfiteater och bland annat använd till gladiatorkamper. Det sägs att inte mindre än 500.000 människor och över 1 miljon vilda djur dog här i arenan under dessa kamper.

Flera jordskalv genom tiden har medverkat till att Colosseum delvist blev förstört och speciellt den yttersta södra delen blev drabbad. Efterföljande blev resterna använda till konstruktion av nya byggnader, kyrkor och sjukhus. Härefter blev Colosseum använt till diverse föremål beroende på vilken påve som regerade. År 1749 förklarade påven Benedict XIV Colosseum för en helig plats efter alla kristna som avlidit här. Senare tog andra påvar initiativ till att byggnaden skulle bevaras och restaureras.

Med eller utan guide

Idag är Colosseum en av de största turistattraktionerna och hit kommer dagligen flera tusen besökande. Man kan besöka Colosseum med eller utan guide men väljer man en av de guidade turerna är kön inte så lång.

Innanför murarna kan man från de översta raderna kika ner i ”källaren” av arenan, som är en labyrint av gångar, var de vilda djuren höll till. Golvet över källaren var av trä och täckt av sand så blodet från de människor och djur som miste livet bättre kunde sugas upp. Golvet kunde skjutas till sidan så man kunde hissa burarna med de vilda djuren direkt upp i arenan.

Data

Byggnaden var 188 meter lång och 156 meter bred – med i allt fyra etager och en höjd på 50 meter. På den tiden fanns det 76 offentliga ingångar och plats till 55.000 åskådare. Idag är endast den norra halvdelen av Colosseum intakt.