Cityresa till Rom

Kombinera storstadsstämning med några av världens mest fantastiska historiska sevärdheter i ”Den eviga staden”: Rom

Italiens pulserande huvudstad representerade i gamla tider centrum för en av historiens mäktigaste imperier och staden är fortfarande en av Europas vackraste huvudstäder. I Rom blir du aldrig uttråkad, och du kommer utan tvekan att fascineras av kontrasten när du dricker en snabb espresso på ett modernt café, medan du sitter med utsikt över hisnande vackra historiska ruiner. Din känsla för skönhet och intresse för historien kommer att stimuleras överallt i Rom, där ruinerna från en klassisk tid står sida vid sida med påkostade fontäner från barock-tiden och eleganta renässanspalats.

Sol och värme ska du inte fattas om du väljer Rom som destination för din storstadsvistelse: Här hittar du äkta sydländskt väder med långa, varma somrar och korta, milda vintrar samt mycket behagliga temperaturer på våren och hösten. Rom är värt ett besök året runt, men de bästa månaderna - enbart i form av väder - är förmodligen april, maj och oktober.

Vid dessa tillfällen kan du antingen resa våren till mötes när värmen kommer till Rom något innan den når oss hemma i Sverige - eller varför inte fly den svenska, regniga hösten. För en nordbo är det perfekt att njuta av trevliga Rom på våren eller hösten. Var dock medveten om att det är extra många resenärer i Rom under påskveckan. Då vallfärdar kristna från hela jorden till Vatikanen för att uppleva påsk i Påvens stad. Det är en stor och unik upplevelse men du måste vara beredd på stora folkmassor på de flesta håll i Rom under påsken.

Korta cityresor till Rom

Även om du säkert kan använda en vecka eller mer att utforska Rom, är en långhelg ofta ett bra sätt att få ett intryck av staden. Du kan gå på upptäcktsfärd under dagen, och njuta av livet samt koppla av på kvällen med en uppfriskande aperitif och en läcker italiensk måltid på en av de många utmärkta restauranger. En långhelg i Rom med Escapeaway är en förtjusande paus från vardagen.

Om du bara har en långhelg till förfogande är det viktigt att du bor centralt. Det kan du kan med Escapeaway som är experter på att uppfylla dina önskemål. När du anländer i Rom och checkat in så rekommenderar vi att du börjar med en promenad i området runt hotellet eller din semesterlägenhet. Det är ett trevligt och avkopplande sätt att börja semestern på, och det bästa sättet att få ett intryck av omgivningen. Om du har aptit att se mer av staden omedelbart, ta buss nummer 110. Det går från järnvägsstationen (Termini), men du kan också be ditt hotell för råd om den närmaste hållplatsen. Det är ett billigt sätt att få en bra bild av centrala Rom på.

Ditt hotell kan också ge dig råd om de många spännande, guidade turer som erbjuds i Rom. Det finns många alternativ, med erfarna guider som kan ge dig en bra, personlig upplevelse och en hel del ny kunskap.

Mat och dryck i Rom

Rom är en av de städer i världen som erbjuder störst utbud av mat och dryck av hög kvalitet. Det italienska köket är världsberömt för sina klassiska rätter som du aldrig tröttnar på. Men även om du kanske tror att du känner till italiensk mat utan och innan, så har du inte stiftat bekantskap med det bästa av de bästa, innan du äter din pasta på en av Roms många stämningsfulla trattorior.

Gör förslagsvis ett besök på den traditionella trattoria La Campana som funnits sedan 1600-talet och som än i dag är familjeägd. Här kan du smaka på fettucine så al dente att änglar sjunger - med tryffel, när det är säsong. Utanför tryffelsäsongen dår du "nöja" dig med till exempel grillat lamm och färska stekta grönsaker.

Oavsett var i Rom ditt hotell eller din semesterlägenhet ligger så finner du inom gångavstånd utmärkta möjligheter att äta gott, traditionellt och inte lika dyrt som hemma i Sverige. Det är heller inte svårt att hitta en mysig bar där du kan njuta av ett glas vin och känslan av Rom som aldrig sover.

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Rom

Populära hotell i Rom

Italien, Lazio, Rom
8,5
Mycket bra
2712 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lazio, Rom
8,9
Mycket bra
3299 omdömen
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Lazio, Rom
9,0
Fantastiskt
592 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by

Cityresa till Rom med Escapeaway

På en cityresa till Rom har du möjlighet att kombinera upplevelsen av några av världens främsta historiska och kulturella sevärdheter, med massor av sol och värme, smaken av den fantastiska italienska gastronomin, en nästan oändlig rad av shoppingmöjligheter för var och ens smak och ett överflöd av skönhet som nästan inte går att jämföras med någon annan huvudstad i Europa!

Här, ifrån Italiens huvudstad, styrdes en gång i tiden ett av världshistoriens mäktigaste imperier - Romarriket. Och även om staden har ändrats mycket sedan dess, går det fortfarande att besöka många lämningar från svunna tider. På Roms gator står ruinerna från Antiken sida vid sida med överdådiga fontäner från Barocken och stilfulla palats från Renässansen.

När är det bäst att resa på en cityresa till Rom?

Med ett milt klimat större delen av året, passar Rom perfekt till en cityresa alla årets fyra säsonger; och många av oss svenskar nyttjar möjligheten att slippa undan den grå och regniga vintern genom att besöka "Den Eviga Staden". Rom bjuder generellt på mer sol och ljus, och mildare temperaturer, även om här naturligtvis också kan förekomma kalla vinterdagar.

De bästa månader att resa till Rom på - rent vädermässigt - är dock sent på våren eller tidigt på hösten. Då är det varken för kallt eller varmt, utan genomsnittstemperaturerna ligger på runt 22 grader, och turistmängderna är inte heller lika många som på sommaren. Om du reser i december, bör du komma ihåg att packa ner paraplyet, då december är stadens mest regnfyllda månad, följt av november.

Du bör också var aberedd på, att det är extra många turister i Rom under påsken, då katoliker från hela världen välfärdar till Vatikanstaten för att uppleva högtiden i katolicismens eget religiösa och geografiska centrum.

Upplev Rom under en långhelg

De flesta av oss, som reser på en cityresa till Rom, väljer att dedikera en hel vecka - eller mer - till att utforska Roms alla attraktioner. Och även om en många knappt räcker för att uppleva hela staden, har det också blivit allt mer populärt att åka ner till Rom över en långhelg - framförallt i samband med den ökande konkurrensen mellan flygbolagen och fallande priser på flygbiljetter.

Om du endast besöker Rom över en långhelg, är det extra viktigt att du bor bra, så att du får ut maximalt av de dagar du är i stan. På Escapeaway är vi specialister på resor till Rom, och har lång erfarenhet av att hitta bra, trevliga och unika hotell och semesterlägenheter runt om i staden - och vi delar gärna med oss av denna erfarenhet. Du kan se alla våra hotell och semesterbostäder i Rom nederst på sidan.

>> Läs mer om weekendresor till Rom här

De största sevärdheterna i Rom

Rom rymme rnågra av världens främsta historiska och kulturella sevärdheter, och det är därför nästan ett måste att se följande sevärdheter på din resa till Rom:

Forum Romanum
Forum Romanum, som under Antiken var känt som Forum Magnum eller endast Forum, var det centrala torget i antikens Rom. På den tiden fungerade torget både som marknadsplatas och som kuliss för offentliga tal, firanden, politiska val, politiska möten, rättegångar och för de beryktade gladiatorkamperna - vilka naturligtvis också tog plats i Colosseum. Idag utgör Forum Romanum en ruin av arkitektoniska fragment och arkeologiska utgrävningar som besöks av cirka 4,5 miljoner besökare varje år.

Colosseum
Colosseum - vars ursprungliga namn är Amphitheatrum Flavium - är inte bara den största amfiteatern som byggdes under antiken, utan också en av de mest spektakulära och mest kända romerska byggnadsverken som finns i världen idag. Amfiteatern, som började att byggas under Kejsare Vespasian år 70 e.Kr. och fullföljdes under hans son Titus år 80 e.Kr, kunde rymma mellan 50.000-80.000 åskådare. Här vittnade man kamper mot djur, avrättningar, teaterstycken, rekonstruktioner av kända sjöslag och de idag berömda gladiatorkamperna.

Vatikanmuseerna
Vatikanmuseerna, som grundades av Påve Julius II på början av 1500-talet, är några av världens största och mest besöka museer, med 5 miljoner besökare varje år. Här finns några av de mest betydelsefulla samlingarna av renässanskonst, samt några av de mest berömda skulpturerna från antiken. Museerna besitter bland annat målningar av mästare som Rafael, Caravaggio, Giotto och Leonardo da Vinci; en rad gallerior med antika grekiska och romerska skulpturer såsom Galleria delle Statue, Galleria dei Busti, Sala delle Muse, Sala degli Animali och Sala Rotonda. Det är också här du finner det Sixtinska Kapellet, som utöver att tjäna som konkret liturgisk funktion i Vatikanstaten, också rymmer det berömda taket som Michelangelo har dekorerat.

Peterskyrkan
Även om Peterskyrkan formellt inte är biskopsdömet Roms domkyrka (det är istället San Giovanni in Latero som också ligger i Vatikanstaten), anses Peterskyrkan av många katoliker vara en av de heligaste platserna inom Kristendomen. Den 220 meter långa, 150 meter breda och 138 meter höga kyrkan, vars mått gör den till en av världens största kyrkor, rymmer bland annat 800 pelare, 390 kolossala skulpturer och 45 altare. Kyrkan rymmer också en mäktig röd porfyrsten i golvet, var Karl den Store ska ha stått då han under julmässan år 800 kronades till kejsare av Påve Leo III. Det är också här du har möjlighet att se Michelangelos berömda mästerverk, skulpturen Pietà, som skildrar Jungfru Marie med den döda Jesus i sin famn.

Mat och dryck i Rom

Det italienska köket är världsberömt för alla klassiska rätter och fantastiska viner; och i huvudstaden Rom är variationen och kvaliteten inom den italienska gastronomin större än på någon annan plats i Italien. Oavsett var i Rom ditt hotell eller semesterlägenhet ligger, kommer det inom kort avstånd finnas en plats (oftast flera) där du kan njuta av den läckra romerska gastronomin till priser som ligger under de svenska. Det är inte heller svårt att hitta en trevlig bar där du kan njuta av ett glas vin och känslan av Rom, staden som aldrig sover.

Prova en lokal trattoria

Om du gärna vill uppleva en av de lokala restaurangerna i Rom, som normalt inte är fullproppade med turister, så rekommenderar vi att du provar en av de traditionella trattoriorna i staden. Slå sig t.ex. ner på trattorian "La Campana", som har existerat sedan 1600-talet, och fortfarande drivs av en familj. Har kan du smaka på fettuccine så al dente, att änglarna sjunger - med tryffel när det är säsong. Utanför tryffelsäsongen för du "nöjas" med t.ex. grillat lamm och färska stekta grönsaker.

Det finns i stort sätt inga gränser för vilka rätter du kan smaka på i Rom, men du bör testa några av de lokala specialiteterna, såsom Carciofi alla guidìa, Abbacchio alla Scottadito, Trippa alla Romana, Bucatini all'amatriciana och Coda alla vaccinara, som är typiska romerska rätter vilka kanske utmanar dina nordiska smaklökar...

Fantastiska vita viner

Det är också värt att prova de lokala vita vinerna, såsom Castelli Romani och Frascati, som båda produceras cirka 25 kilometer sydöst om staden, och du bör naturligtvis också njuta av det berömda italienska kaffet, såsom cappuccino, espresso och caffé macchiato, på en av alla kaffebarer som ligger utspridda i staden.

>> Läs hur du bokar en paketresa till Rom här
>> Här hittar du ett lyxhotell i Roms centrum