Resor till Rom

Flexibla resor till Rom med flyg och semesterbostad

Hos Escapeaway kan du boka en samlad paketresa till Rom med allt inkluderat - från flygbiljett till semesterlägenhet eller hotell, samt eventuellt hyrbil. Du får Sveriges största urval av semesterbostäder i Rom - och en resa, som passar dig!

Det sägs att alla vägar bär till Rom. Så var det nog en gång i tiden - i alla fall i Italien - och det finns nog inte en enda stad i italien som inte har en gata som heter just Via Roma. Men när du reser till Rom från Sverige, föregår detta bäst med flyg, och det finns goda möjligheter för att resa antingen från Stockholm, Landvetter eller Kastrup i Köpenhamn till Roms två flygplatser - antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen, t.ex. i Amsterdam.

Escapeaway erbjuder fler än 200 utvalda hotell och semesterlägenheter i Rom. Vår specialitet är lägenheter, och många av dem har helt fantastiska takterrasser med utsikt över stadens tak.

De två flygplatserna i Rom

När du bokar en resa till Rom hos Escapeaway, kan du själv välja din avresedag och reslängd. Vi söker bland flygavgångar med alla flygbolag som har reguljära flygningar till stadan, samt från alla flygplatser du kan nå Rom från, med eller utan mellanlanding. En direktflygning till Rom tar cirka 3 timmar från Stockholm.

Du ankommer antingen till den stora, internationella flygplatsen Fiumicino, som ligger väster om staden. Härifrån finns det direkta tågförbindelser till flera av Roms stora stationer. Andra flighter - primärt de med lågprisbolag - ankommer till den gamla militära flygplatsen Ciampino, som ligger söder om staden. Även om denna flygplats faktiskt ligger närmare centrum, tar det lite längre tid att komma in till staden då det inte finns någon tågförbindelse. Buss eller taxi kör dock utan problem, och det är relativt billigt.

De flesta som flyger till en av de två flygplatserna i Rom, ska också spendera semestern i storstaden, men många använder också flygplatserna till att besöka andra resmål som ligger inom köravstånd, t.ex. Toscana, Umbrien eller Sorrento och Amalfikusten. Alla dess resmål kan nås från Rom på mellan 2-3 timmar i bil.

Kom ihåg att, när du bokar din resa med flyg till Rom här på sidan, i ett paket med inkvartering, så är du försäkrad på bästa vis genom Resegarantifonden och Paketreselagen.

Mer information till din resa till Rom

Rom - belägen där floden Aniene löper samman med Tibern i regionen Lazio - är inte bara Italiens huvudstad, utan också landets största stad med runt 2,9 miljoner invånare. Den eviga staden - som den ofta kallas, med hänsyn till dess över 2000 år gamla historia - är ett erkänt världsarv av UNESCO och är Italiens, utan jämförelse, mest besökta stad, och den tredje mest besökta turistattraktionen i EU.

Rom är så full av präktiga byggnader, museum, monument och kyrkor, att det kan vara svårt att veta var man ska börja och var man ska sluta. Det är här du hittar Vatikanstaten - världens minsta suveräna stat, och katolicismens religiösa, kulturella och politiska huvudsäte - med Peterskyrkan, Petersplatsen, Vatikanträdgårdarna, Nekropolis, Det Sixtinska Kapellet och de övriga Vatikanmuséerna (totalt 12 stycken). 

Det är också i Rom du hittar Colosseum, som en gång i tiden rymde 50 000 romerska åskådare; forum Romanum, som betraktades som världsrikets centrum; den Spanska Trappan med den berömda fontänen av Petro Bernini; Fonta di Trevi, den storslagna fontänen med källvatten som härstammar från 1700-talet; Pantheon, som är den bäst bevarade antika byggnaden i Rom; Bocca della Verità (sanningens mun), som var medeltidens lögndetektor och där du än idag kan testa din ärlighet (om du törs); Katakomberna, som är Roms underjordiska och labyrintiska begravningsplats; Piazza Navona, som är en av Roms mest popoulära torg... och en mängd andra enastående byggnader, torg och monument.

Och så har rum ett överflöd av restauranger på menyn - allt från enklare trattorior till de mest utsökta, gastronomiska upplevelserna - och en lika lång lista över fantastiska utflyktsmöjligheter i det omkringliggande området.

>>> Läs mer information om semester i Rom här

En resa genom tiden

Rom är så full av historia, att det räcker til många resor - allt ifrån de gamla ruinerna i Forum Romanum, spektakulära akvedukter, dramatiska arenor, enorma kyrkor och torg, och så naturligtvis de stora landmärkena som Vatikanen, Petersplatsen, Fontana di Trevi och spännande Colosseum.

Men Rom är mer än så - en modern stad som präglas av utmärkelsen som huvudstad för det italienska kungariket på 1800-talet, och fascisternas "stadsutveckling" på 1900-talet. När du reser till Rom kan du därför - precis som t.ex. i Berlin - känna av många av världshistoriens olika tidsperiod på varje gata och runt varje hörn.

Beställ din resa till Rom online, och få det lägsta priset

Vill du säkra dig det lägsta priset på din resa, ska du boka den online - men du är natuligtvis alltid välkommen att kontakta oss för personlig service, oavsett om du bara vill ha goda råd eller tips till val av hotell, eller om du vill boka en resa. Sökmotorn här på Escapeaway resor jämför priser från samtliga flygbolag som flyger till Rom - på så vis kan du alltid vara säker på att hitta det lägsta priset på din resa. 

Ett par områden i Rom

Var ska man börja?

Rom är så full av praktfulla byggnader, museum, monument och kyrkor att varken en vecka eller två räcker för att besöka endast de största sevärdheterna. Besöker du Rom för första gången gör du rätt i att orientera dig på förhand och lägga en plan för vistelsen, ev. med utgångspunkt i det hotell eller den semesterlägenhet du har bokat.

Vill du försöka hinna lite av allt eller vill du fokusera på bestämda tema? Vill du koncentrera dig om det kristna Rom med Vatikanstaten (Peterskyrkan, Castel Sant'Angelo och De Vatikanska Museerna), eller föredrar du de många arv från antikens Rom såsom Colosseum, Pantheon, Forum Romanum och mycket mer? Är du kanske mer intresserad i shopping i de exklusiva butikerna i området runt Den Spanska Trappan, eller får du mer ut av att släntra runt i de pittoreska och folkliga kvarteren som Monti och Celio? Rom kan allt, det är bara att välja.

Roms historiska centrum

Roms historiska centrum är mycket stort och antalet sevärdheter är många. Huvudgatan i Rom heter il Corso och sträcker sig från Piazza Venezia till Piazza del Popolo. Vid Piazza Venezia hittar man Forum Romanum och Campidoglio, Roms rådhus och lite längre bort Colosseum. På andra sidan vid Piazza del Popolo ligger Borgheseparken. Står man på Piazza Venezia och går ner mot il Corso har man på vänster sida först Pantheon på Piazza della Rotonda följt av Piazza Navona, Campo dei Fiori och Piazza Farnese samt på höger sida ligger Trevi fontänen och den Spanska Trappan. Är man ute efter shopping och fashionabla butiker är det på il Corso och området kring den Spanska Trappan som gäller.

San Lorenzo-kvarteret

San Lorenzo-kvarteret i Rom var och är till stor del fortfarande ett arbetarkvarter, men även de studerandes högsäte eftersom universitetet ligger här. San Lorenzo är ett livligt kvarter med bl.a. daglig marknad, små trevliga gator och massor av billiga restauranger och pizzerior. Man upplever verkligen den romerska vardagen här. Området blev skadat under andra världskriget och om man vill få en känsla av ställets historia och atmosfär kan man läsa Elsa Morantes fantastiska verk "Historien" som utspelar sig här..

Kvarterets enda riktiga sevärdhet är kyrkogården Verano som är enorm men mycket vacker. De flesta gravstenar är utsmyckade på ett personligt (och lite pompöst) sätt att man - trots ställets funktion - får en känsla av liv och kärlek.

Trastevere

Trastevere ligger på den västra sidan av Tibern ("Tevere" med betoningen på första stavelsen) och är vad man skulle kunna kalla Roms latinkvarter. Det gamla Trastevere är nästan bilfritt och man kan i lugn och ro gå runt bland de små gator och mysiga platser. Stadsdelen är mycket livlig och fullt av cafeér och restauranger. Bakom Trastevere ligger Giannicolò höjden. Härifrån har man bra utsikt över Rom och hit flyr romarna själva när de vill ha lite lugn och ro. Bakom Giannicolò höjden ligger Villa Doria Pamphili som är en stor grön park dit många flyr ifrån det tempofyllda Rom. Strax syd om Trastevere ligger den enorma Porta Portese marknaden där man söndag förmiddag kan finna allt mellan himmel och jord.

>>> Läs mer om Trastevere här

Vatikanen

Vatikanen ligger på den västliga sidan av Tibern mycket nära Castel Sant'Angelo. Själva Vatikanstaten med den pampiga Via Della Conciliazione som är anlagd av Mussolini samt Peters platsen med den vackra Basilikan San Pietro är värd ett besök. Till höger om platsen kan man besöka de imponerande Vatikanmuseerna där man skulle kunna få flera dagar att gå.

EUR

Stadsdelen EUR, som ligger söder om Roms centrum blev anlagd av Mussolini och symmetrin och de exakta vinklarna i stadsdelen är karakteristiska för perioden. Idag är EUR bl.a. på grund av sina många gröna områden ett populärt bostadsområde. Man kan säga att den är en oas mitt i storstaden. För att komma till EUR från centrum passerar man stadsdelen Ostiense med kyrkan San Paolo Fuori le Mura. Från stationen i Ostiense kan man ta tåget till Roms hamnby Ostia. Här kan man besöka Ostia Antica med fantastiska rester från antikens Rom eller ligga på stranden vid Lido di Ostia.

Parioli

Parioli-kvarteret är det gröna och rika Rom. Här ligger den stora Borghese parken som alltid är full av människor som promenerar, ror på sjön, åker rullskridskor eller bara äter en glass. I parken ligger det intressanta men något slitna etruskmuseet Villa Giulia, museet för modern konst och det fantastiska Galleria Borghese. I Parioli-kvarteret ligger också den stora parken Villa Ada och mellan dessa parker går det stora alleér med vackra byggnader där de rika romarna bor.

Esquilino

Esquilino-kvarteret ligger längs med station Terminis vänstra sida. Här ligger den berömda kyrkan Santa Maria Maggiore och Piazza Vittorio Emanuele med den stora dagliga marknaden. En del av området är ett typiskt staionskvarter med allt från hotell, prostituerade och ficktjuvar. Kommer man bara lite bort från stationen blir det genast bättre med hyfsade bostadskvarter. I utkanten av kvarteret mot söder ligger en annan berömd kyrka nämligen San Giovanni in Laterano med dess fantastiska statyer på huvudfasaden över ingången. Framför den ligger kyrkan la Scala Santa med den heliga trappan som bestigs på knä som botsvandring. Bakom kyrkan går en gammal stadsmur och på andra sidan muren finns det ett bra butiksområde och längs själva muren en klädmarknad.

Väder och klimat

Vädret i Rom är knappast något att klaga på, men för de flesta svenskar är våren eller hösten de bästa tidpunkterna att besöka staden, dock frånräknat november som kan vara något våt. Sommarmånaderna kan vara riktigt varma med temperaturer mellan 35-40 grader, medan vintern sällan är riktigt kall, men oftast relativt regnig. Våren i Rom är något alldeles speciellt då den ofta kommer tidigt och som svensk kan du därför med fördel nyttja några av våra helgdagar till en långweekend i Rom. Aktuell väderutsikt för Rom kan du hitta på a href="http://www.meteo.it/previsioni/Roma/istat-58091"_blank">Meteo.it.

Mat & vin

Som varje huvudstad med respekt för sig själv, har också Rom ett överflöd av restauranger, trattorior, osterior och enklare barer - allt ifrån de tristaste turistfällorna, till de mest utsökta gastronomiska upplevelserna. Beläget i mitten av Italien, hittar du här matkultur från hela landet med läckra råvaror ofta inköpta direkt från den lokala marknaden på torget.

I Rom är frukost inte något man direkt pratar om. Faktiskt är det så att en äkta romare i de flesta fall skulle nöja sig med en snabb espresso, för att därefter ta revansch med en rejälare lunch.

Middagen är oftast dagens höjdpunkt, framförallt om du har spatserat runt på Roms gator och torg hela dagen. Prova att ta dig bort från de mest trafikerade gatorna, det är först då du hittar de bästa restaurangerna som de lokala också går till. I stadsdelen Trastevere finns ett stort urval av bra restauranger med förnuftiga priser.

Historia

Traditionellt börjar berättelsen om Rom ca år 750 före Kristus, men det var först ett par hundra år senare, som den latinska befolkningen kom dit, och samlade det vi idag känner till som Staden på de sju kullarna. Under sista århundradet före Kristus växte Rom sig snabbt till att bli en europeisk stormakt och runt år 0 bodde hela 1 miljon människor i Rom. Det beror inte minst på romarnas ingenjörsgener som säkrade rent vatten, kloaker och infrastruktur långt innan det blev känt i resten av världen. Denna storhet varade i ca 400 år, och har gett Rom en rad praktfulla sevärdheter, där Colosseum nog är den mest kända, men även akvedukterna och ruinerna i Forum Romanum tillhör favoriterna.

Senare kom Påven till Rom, och med honom följde också en annan del av Roms stora sevärdheter, nämligen Vatikanen med Peterskyrkan, Petersplatsen och Vatikanmuseet. Rom har vart huvudstad i Italien sedan 1871, först som kungarike och sedan som republik, och har sedan varit invaderat av tyska styrkor från 1943 till 1944 då staden "befriades" och istället togs över av Allierade trupper. Fascisterna, med Mussolini i spetsen, satte också sin prägel på staden och anlade breda vägar, vilka dessvärre förstörde några av kulturarven.

Sol, strand och kust

Rom ligger mitt i Italien, ca 30 km från kusten, vid den del av Medelhavet som kallas det Tyrrenska havet. Vill du åkta till stranden medan du är i Rom - och det kan mycket väl vara fallet på årets varmaste dagar - så är det lätt att ta tåget från stationen Porta San Paolo till badorten Ostia. Det tar ca 30-40 minuter och du åker förbi de intressanta utgrävningarna vid Ostia Antica på vägen. Mot norr kan du följa Lazios kust till hamnstaden Civitavecchia, varifrån det finns färjeförbindelse till bl.a. Sardinien och Korsika, men också till Barcelona på andra sidan Medelhavet.

Resor till Rom

Man säger "att alla vägar bär till Rom", men verkligheten är något annorlunda. Visst, om du kör över Öresundsbron och fortsätter genom Danmark och ner genom Tyskland så kommer du faktiskt direkt till Rom, men föredrar du luftrummet framför Autobahn, så läs mer här:

Flygplatser och flygresor

Från Sverige och Danmark kan du ta flyget till en av Roms två internationella flygplatser, Ciampino och Fiumicino. Den senare är den i särklass största av de två och ligger vid kusten, medan Ciampino ligger strax söder om Rom och företrädesvis får flyg från lågprisflygbolag som. Ryanair. Flygplatsernas placering nära centrum gör din resa till Rom bekväm, då du kan vara vid ditt hotell eller semesterlägenhet i centrum inom en halvtimmes tid. Trafiken av gäster in och ut ur Rom är häftig, men allt glider för det mesta smidigt och det finns tillgång till olika former av kollektivtrafik strax utanför terminalerna, utan att det är nödvändigt att boka något i förväg.

Offentlig transport

Rom har ett omfattande bussnät, supplementerat med spårvagnslinjer och en rad metro- och pendeltåglinjer, vilka man dock oftast inte använder som turist. Attraktionerna i Rom ligger nära varandra och de flesta inom gåavstånd, och detta reducerar behovet av offentlig transport. Det kan dock vara skönt att kunna ta bussen hem till hotellet eller lägenheten efter en lång dag på stan, och bussarna kör ofta och mer eller mindre efter tidtabellen. Den stora terminalen för buss och tåg heter Termini och härifrån kan du lätt ta dig till alla delar av Rom och omnejd. Det är dessutom möjligt att ta ett snabbtåg till Napoli (ca 30 min) och norrut så långt som till Milano (ca 4 timmar), eller till Florens (1,5 timme). De italienska snabbtågen fungerar mycket bra.

Bilhyra i Rom

Har du mod att bege dig ut i den romerska trafiken på egen hand, eller vill du kanske uppleva området runt staden, så finns det en mängs möjligheter till att hyra en bil, antingen från centrum, eller från en av de två flygplatserna. En hyrbil ger dig ultimat frihet till att föra precis som du vill - när du vill. Det är generellt sätt billigt att hyra bil i Rom - dock kan det vara lite dyrare på vissa högtider. Kom ihåg att en stor bil inte alltid är en fördel i Italien, där gatorna oftast är smala och parkeringsplatserna små. Därför kan det vara bra att överväga en liten Fiat Panda istället för en stor Mercedes... De flesta hyr bil på flygplatserna, men du kan naturligtvis också hyra en bil i centrala Rom, bland annat vid Stazione Termini. Sök priser på din bilhyra här:

>>> Information om bilhyra på Ciampino flyplats

>>> Information om bilhyra på Fiumicino flyplats

Utflykter och sevärdheter

Vi har samlat en omfattande guide till Roms mest populära sevärdheter och utflykter. Få platser i världen har så många vackra, överväldigande, fantastiska och historiska byggnader och ställen inom så kort avstånd från varandra. Många ställen är gratis att observera, men vi rekommenderar dock att gå med på en eller flera guidade turer för att få störst utbyte från din semester i storstaden.

>>> Läs mer om sevärdheter i Rom här
>>> Boka entré och utflykter i Rom redan nu - klicka här

Turistinformation

Roms officiella turistkontor har gjort en fin hemsida med lättillgängliga upplysningar och få annonser, under namnet Turismoroma. Här kan du också hitta information om aktuella händelser i Rom.

Hotell i Rom