Restips till Rom

Rom - ligger där floden Aniene möter floden Tibern i regionen Lazio - är inte bara huvudstaden i Italien utan också landets största stad med cirka 2,9 miljoner invånare. "Den eviga staden" - som den ofta kallas tack vare sin 2 000 år långa historia, som finns med på UNESCO:s världsarvslista och är i särklass den mest besökta staden i Italien och dessutom den 3:e mest besökta turistattraktionen i EU. 

Rom är så fullt av imponerande byggnader, museer, monument och kyrkor att det kan vara svårt att veta var man ska börja. Det är här du hittar Vatikanstaten - världens minsta oberoende stadsstat och katolicismens religiösa, kulturella och politiska centrum - med Peterskyrkan, Petersplatsen, Vatikanens trädgårdar, Nekropolis, Sixtinska kapellet och de andra Vatikanmuseerna (totalt 12 stycken).

En resa genom tiden

Rom är så fullspäckat med historia att det mer än väl räcker till flera resor! 

Det är här du hittar Colosseum som en gång rymde 50 000 åskådare. De antika ruinerna i Forum Romanum som ansågs vara imperiets centrum. Spanska trappan med den berömda fontänen av Pietro Bernini. Trevifontänen, den magnifika barockfontänen från mitten av 1700-talet. Pantheon, den bäst bevarade byggnaden i Rom. Bocca della verità (sanningens mun) som var den medeltida lögndetektorn och där du fortfarande kan testa din uppriktighet (om du vågar...). Katakomberna, Roms underjordiska och labyrintiska kyrkogård. Piazza Navona som är ett av Roms mest populära torg - plus många andra enastående byggnader, torg och monument. 

Rom har också ett stort utbud av restauranger, allt från de enklaste matställen till de mest utsökta gastronomiska upplevelserna - och en lika lång lista över fantastiska utflykter i närområdet.

Historia 

Enligt traditionen började historien om Rom omkring 750 f.Kr. men det var först ett par hundra år senare som den latinska befolkningen kom hit och byggde det vi idag känner som "De sju kullarnas stad". Under århundradet före vår tideräkning började Rom sin snabba uppgång till att bli en europeisk stormakt och runt år noll hade Rom en befolkning på 1 miljon. Detta berodde till stor del på romarnas ingenjörskonst som säkerställde rent vatten, avloppssystem och infrastruktur långt innan det blev känt i resten av världen. Denna storhetstid varade i nästan 400 år och har gett Rom ett antal imponerande sevärdheter som Colosseum som är den mest kända men även akvedukterna och ruinerna av Forum Romanum hör till favoriterna.

Senare flyttade påven in i Rom och med honom följde en annan av Roms största sevärdheter nämligen Vatikanen med Peterskyrkan, Petersplatsen och Vatikanmuseet. Rom har varit huvudstad i Italien sedan 1871, först som kungadöme och sedan som republik. Därefter ockuperades staden av tyska styrkor mellan 1943 och 1944 då den "befriades" (och i princip ockuperades) av allierade trupper. Dessförinnan hade fascisterna under ledning av Mussolini satt sin prägel på staden genom att bygga breda vägar, vilket tyvärr ledde till att en del av kulturarvet försvann.

Men Rom präglas också av sitt nära förflutna, bland annat utnämningen till huvudstad i det italienska kungariket på 1800-talet och den fascistiska "stadsutvecklingen" under 1900-talet.

Områden i Rom

Var ska äventyret börja? 
Rom är så fullt av magnifika byggnader, museer, monument och kyrkor att du kan tillbringa upp till 1 eller 2 veckor här utan att hinna besöka alla sevärdheter. Om det är första gången du är i Rom är det en bra idé att bekanta dig med staden i förväg och göra upp en plan för din vistelse, eventuellt var i Rom du ska bo.

Vill du hinna med lite av varje eller fokusera på något specifikt? Kanske vill du koncentrera dig på det kristna Rom och Vatikanstaten? Eller fördjupa dig i Romarrikets storhetstid med sevärdheter som ColosseumPantheon och Forum Romanum? Vill du shoppa i de exklusiva kvarteren vid Spanska trappan eller bara strosa runt i de populära stadsdelarna Monti och Celio?

Rom har allt, så det är bara att välja! 

Roms historiska centrum
Roms historiska centrum är mycket stort med otaliga sevärdheter. Huvudgatan heter Via del Corso och går från Piazza Venezia till Piazza del Popolo. Vid Piazza Venezia ligger Forum Romanum och Roms rådhus Campidoglio samt Colosseum. I andra änden ligger Villa Borghese-parken vid Piazza del Popolo. Gå längs Via del Corso från Piazza Venezia där du hittar PantheonPiazza della Rotonda till vänster, följt av Piazza Navona, Campo dei Fiori och Piazza Farnese. Till höger ligger Trevifontänen och Spanska trappan. Längs Via del Corso och området kring Spanska trappan hittar du fashionabla och eleganta butiker.

San Lorenzo-kvarteret 
Området var och är fortfarande delvis ett arbetarkvarter men det har också blivit ett studentfäste då universitetet ligger här. San Lorenzo-kvarteret är ett livligt område med marknader, trevliga smågator, massor av billiga restauranger och mysiga pizzerior. Här kan du verkligen uppleva det lokala vardagslivet. 

Områdets enda sevärdhet är den enorma och vackra kyrkogården Verano. De flesta gravstenarna är så personligt utsmyckade att man - trots platsens funktion - får en känsla av liv och kärlek.

Trastevere
Trastevere ligger på västra sidan av floden Tibern och är Roms latinska kvarter. I Trastevere är det lite biltrafik och du kan promenera runt i lugn takt och njuta av de små, mysiga gatorna och torgen. Området är mycket livligt med fullt av kaféer och restauranger - ett typiskt "klädstreck över gatan"-område. Bakom Trastevere ligger Gianicolo-höjden. Från denna punkt har man en magisk utsikt över Rom som gör kullen till ett populärt utflyktsmål för lokalbefolkningen. Bakom Gianicolo-höjden ligger Villa Doria Pamphili, en stor, grön park där du kan varva ner från det snabba tempot i stadskärnan. Gå till den enorma marknaden Porta Portese strax söder om Trastevere där du varje söndagsmorgon kan köpa allt möjligt.

Vatikanen 
Ingen semester i Rom är komplett utan ett besök i Vatikanen som också ligger på den västra stranden av Tibern, inte långt från Castel Sant'Angelo. Själva Vatikanstaten når man genom att följa den överdådiga Via Della Conciliazione som anlades av Mussolini och i slutet ligger den magnifika PeterskyrkanPetersplatsen. Till höger om torget ligger de imponerande Vatikanmuseerna där man kan tillbringa dagar med att utforska gamla konstskatter.

EUR
Stadsdelen EUR (Esposizione Universale di Roma) ligger söder om Roms centrum och byggdes av Mussolini. Den symmetri och de räta vinklar som du ser här är karakteristiska för denna period. Tack vare EUR:s många grönområden har detta blivit en mycket populär plats att bo på - en grönskande lunga mitt i staden. Om du åker till EUR från stadens centrum passerar du stadsdelen Ostiense där kyrkan San Paolo Fuori le Mura ligger. Från stationen Ostiense kan du ta tåget till Roms hamnstad Ostia, där du kan besöka Ostia Antica med sina fantastiska lämningar från romartiden eller njuta av stranden vid Lido di Ostia.

Parioli
Parioli-kvarteret är det grönaste och mest välbärgade området i Rom. Besök den stora och lummiga Borgheseparken och njut av en gelato (italiensk glass) i en av de mysiga roddbåtarna som finns att hyra vid dammen eller fascineras av tigrar och brunbjörnar på djurparken. I parken finns också det intressanta men något slitna etruskiska museet Villa Giulia, museet för modern konst och Galleria Borghese. Ta också en promenad i Villa Ada-parken där det finns breda avenyer med vackra byggnader som huserar de rika romarna och de välbärgade. 

Esquilino
Esquilino-kvarteret ligger längs den vänstra sidan av stationen Termini. I området finns den berömda pilgrimskyrkan Santa Maria Maggiore och Piazza Vittorio Emanuele med sin stora dagliga marknad. En del av området är ett typiskt "centralstationsområde" med allt som hör till hotell, prostitution och ficktjuvar, men en bit bort från stationen hittar du ett helt vanligt och trevligt bostadsområde. I utkanten av kvarteret ligger en annan känd kyrka, San Giovanni in Laterano med sina vackra statyer vid huvudingången. Mittemot ligger kyrkan La Scala Santa med den heliga trappan som man går upp på knä för att få syndernas förlåtelse. Bakom kyrkan finns en stadsmur och på andra sidan muren hittar du trevliga shoppingområden och en marknad där man säljer kläder.

Mat och vin

Som alla huvudstäder har Rom ett stort utbud av restauranger - från enkla turistfällor till utsökta gastronomiska upplevelser. Som centrum för hela Italien hittar du matkultur från hela landet samlat på en och samma plats, tillagad med läckra råvaror som ofta kommer direkt från den lokala marknaden.

I Rom står frukost inte högt på prioriteringslistan. Faktum är att de flesta romare nöjer sig med en snabb espresso för att sedan ta igen det med en rejäl lunch. Middagen är oftast höjdpunkten när du har vandrat runt på Roms gator hela dagen. Försök att hålla dig borta från de mest trafikerade gatorna, det är här du hittar de bästa restaurangerna som besöks av lokalbefolkningen själva. I stadsdelen Trastevere finns det ett mycket stort urval av bra matställen till rimliga priser.

Sol, strand och kust

Rom ligger cirka 30 km från kusten i den del av Medelhavet som kallas Tyrrenska havet. Om du vill njuta av stranden när du är i Rom tar det bara 30-40 minuter med tåg från stationen Porta San Paolo till badorten Ostia. I norr kan du följa kusten i Lazio till den livliga hamnstaden Civitavecchia där det går båtar till bland annat Sardinien och Korsika

Väder och klimat

Roms väder skrämmer sällan bort besökare men våren och hösten är de bästa tidpunkterna att resa hit. Sommarmånaderna kan vara varma med temperaturer upp till 30-35 grader medan vintern sällan blir särskilt kall utan snarare ganska regnig.

Flygplatser och flygresor 

Rom har 2 internationella flygplatser, Ciampino Airport och Fiumicino/Leonardo Da Vinci Airport. Den senare är den största och ligger vid kusten medan Ciampino ligger något söder om Rom. Antalet besökare till Rom är stort men trafiken flyter oftast smidigt och precis utanför terminalerna hittar du olika kollektivtrafiklinjer som enkelt kan ta dig in till staden på cirka en halvtimme utan att du behöver boka i förväg.

De flesta som flyger till någon av Roms 2 flygplatser kommer att semestra i staden men många reser vidare till andra resmål som ToscanaUmbrien eller NeapelSorrento och Amalfikusten som lätt kan nås med bil eller tåg.

Offentlig transport 

Rom har ett omfattande bussnät kompletterat med enkla spårvagnslinjer och flera tunnelbanelinjer. Roms sevärdheter ligger nära varandra och de flesta finns inom gångavstånd vilket minimerar behovet av kollektivtrafik. Termini är den stora tågterminalen för tåg och buss och härifrån kan du enkelt ta dig till alla delar av Rom och det omgivande området. Du kan ta tåget till Neapel i söder och Milano i norr på knappt 4 timmar och Florens kan nås på ca 1,5 timme. Det italienska järnvägsnätet för höghastighetståg är mycket välutvecklat och fungerar bra.

Hitta ditt hotell eller din semesterlägenhet i Rom 

Escapeaway erbjuder ett stort urval av hotell och semesterlägenheter i Rom. Vår specialitet är lägenheter och många av dem har de mest fantastiska takterrasser med utsikt över stadens takåsar. Använd kartan för att se var hotellen och lägenheterna ligger, sevärdheter i Rom, avstånd till flygplatserna och mycket mer.

Välkommen till Rom med Escapeaway

Med oss på Escapeaway kan du planera och skräddarsy din resa precis som du vill ha den. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell och semesterlägenheter. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera dina möjligheter att utforska Rom och de omgivande områdena.

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Rom

>>> Läs mer om Trastevere

>>> Läs mer om Colosseum

>>> Läs mer om Italien

 

 

Hotell i Rom

Populära hotell i Rom

Italien, Lazio, Rom
8,5
Mycket bra
2712 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Lazio, Rom
9,3
Fantastiskt
1116 omdömen
  • Närmaste flygplats: 27 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Lazio, Rom
9,8
Fantastiskt
509 omdömen
  • Närmaste flygplats: 30 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vad tycker gästerna om i Rom?

9,4
Samlade gästomdömen
Baserat på 453 recensioner