Resor till Rieti

Rieti är huvudort i provinsen som än i dag kallas Sabina (det sägs att staden Rieti grundades av gudinnan Rea Silvia som redan då blev huvudort i den antika regionen Sabina). Det sägs att Rieti ligger mitt i Italien, faktum är att om man går till torget Piazza San Rufo mitt i staden så ligger där ett monument som indikerar Italiens mittpunkt.

Under 900-talet blev Rieti erkänd som stad och biskopen som ledare fick en mer framträdande roll i och med återuppbyggnaden av katedralen 1109. Århundradet efter blev en glansperiod för Rieti och 1223 var året som gick till historien då man här tillverkade den första julkrubban som sedan skulle bli en symbol för kristendomen över hela världen. När man enade Italien 1861 tillhörde Rieti regionen Umbrien men gick sedan över till Lazio under Mussolini´s styre. Rieti är en mycket populär stad och turistnäringen är en stor bidragande faktor till staden, speciellt då den religöst sett är mycket viktig, här finner man t.ex. de 4 Francescanska helgedomarna Greccio, Fonte Colombo, Poggio Bustone och La Foresta. Många vallfärdar hit till Valle Santa (den heliga dalen) för att gå den så kallade Cammino di San Francesco (Franciskus av Assisi´s väg) som symboliserar delar av den heliga Franciskus liv. Denna naturalistiska och spirituella väg är ca 80 km. lång och går mestadels uppe i bergen, var man går förbi de 4 helgedomarna samt andra pittoreska sevärdigheter.

Rieti har temperaturer som varierar mycket, det är mycket varmt på sommaren och mycket kallt på vintern. Detta gör att detta är en stad som kan besökas både under vinter och sommartid.

På vintern kan man åka upp till Il Monte Terminillo för att njuta av de vackra bergen och den vackra naturen som råder här uppe. Tyvärr är dock skidliftarna är de samma som för 30 år sedan.

Vill man stanna inne i staden så är det historiska centrum mycket karaktäristiskt med en ännu delvis intakt mur från Medeltiden. Här finner man även Katedralen, Cattedrale di Santa Maria från 1100-talet med dess kampanil från 1252. Inne i katedralen ligger Museo del Tesoro del Duomo som har många Medeltida fresker, vackra juveler och smycken från 1200- 1800-talet. Värda att besöka är även kyrkorna San Francesco, Sant´Agostino e San Domenico samt San Rufo kyrkan på vars torg symbolen för Italiens mittpunkt finns. Man ska heller inte missa den vackra teatern Flavio Vespasiano, vars namn kommer från Kejsaren, vars familj kom från regionen Sabina, som lät bygga den mest kända romerska byggnaden, Colosseum. Teatern blev delvis förstörd under en jordbävning 1898 och man lyckas aldrig reparea skadorna jordbävningen åstadkommit. Men den är ännu i funktion och räknas som den bästa teatern i Italien och kanske en av de bästa teatrarna i världen.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Rieti