Resor till Ponza Ö

Branta klippor, vita sandstränder och ett paradis för dykare

Åk till Ponza om du älskar havet, som här har fantastiska färger i kontrast mot de vita klipporna eller grottorna. Du kan sola på stranden eller ta en seglingstur till de andra pontinska öarna, dyka eller bara strosa runt på de smala vita gatorna i huvudstan.

Ögruppen, som utöver den största ön Ponza, består av Palmarola, Zannone, Gavi, Ventotene och Santo Stefano, ligger utanför Rom och kan nås med färjan från Terracina och Formia.

Till skillnad från närliggande Capri, är Ponza relativt okänd bland internationella resenärer. I gengäld är ön en lokal favorit bland romare, som kommer hit för att koppla av och njuta av den idylliska medelhavsstämningen.

Karta över Ponza Ö

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över ön och ett intryck av områets geografi, samt för att se vilka semesterbostäder vi kan erbjuda i området. 

Dramatiska skiftningar

Ponza och de andra pontinska öarna är alla av vulkaniskt ursprung och kuststräckan präglas därför av dramatiska skiftningar mellan skyhöga klippformationer och fina stränder med vit fin sand. Den allra mest berömda stranden är Chiara di Luna, men det finns otaliga små bukter och hörn, som påminner om paradisiska landskap.

Besök Ponza utan bil

På Ponza finns flera bostadskvarter - eller stadsdelar - som är förbundna med varandra genom snirklande och smala gator. Det är knappt de lokala vågar köra här med sina små bilar, som alla har långa repor på sidorna. Vi kan av denna anledning bara rekommendera att komma hit utan bil och istället ta sig runt på ön till fots eller på cykel/scooter, som kan hyras på ön. Det finns också en buss, som kör längs hela ön, mellan hamnen och Le Forna. Det är också möjligt att låta sig fraktas med vattentaxi mellan öns bukter och stränder, eller eventuellt genom att själv hyra en liten båt. 

Dykkurser

Öns gastronomiska specialiteter är baserade på fisk. Restauranger och matställen finns att hitta i alla stadsdelar, medan inköpsmöjligheterna blir färre när du kommer bort från hamnen (Il Porto). Ett tips om du ankommer hit på en dagsutflykt: boka bord på en av de lokala trattoriorna eller restaurangerna så snart du kommer i land, så är du säker på att senare kunna njuta av det lokala kökets härligheter.

Dykcenter finns i Santa Maria och i Le Forna. Läkarintyg och två passfoton krävs för att kunna skriva in sig på en PADI dykkurs. Det är dessutom möjligt att hyra båt eller åka med på en segeltur till öarna Zannone och Palmarola. Dykare från hela världen kommer hit för att utforska djurlivet under havsytan samt gamla vrak från bland annat andra världskriget.Hotell och semesterlägenheter på Ponza

Om du inte nöjer dig med att uppleva Ponza på en dagsutflykt, finns här både semesterlägenheter och hotell. Den största koncentrationen av semesterbostäder finns runt Le Forna. 

Italienarna håller själva semester i slutet av juli och augusti, och vid dessa tidpunkter (samt till påsk) kan det vara tufft att hitta en inkvartering här. Du kan enkelt få en överblick över tillgängliga semesterbostäder på Ponza i sökmotorn här på Escapeaway, där alla våra handplockade semesterlägenheter, hotell och villor finns samlade. 

Flygplatser

Ska du på semester till Ponza, är det mest naturligt att flyga till Rom. Det finns många förbindelser - däribland från Sverige och Danmark - till de två internationella flygplatserna i Rom, bland annat med lågprisbolag som easyJet och Ryanair, samt med de traditionella operatörerna som Lufthansa, British Airways och SAS.

I sökmotorn här på sidan kan du utöver semesterbostäder också hitta de aktuella och bästa priserna på flygresor till samtliga flygplatser i Italien, med alla erkända flygbolag. 

Beställ din resa till Ponza i Lazio som ett samlat paket

Hos Escapeaway har du möjlighet för att resa precis så som det passar dig bäst. Du kan som vanligt beställa endast ditt semesterboende, eller så kan du välja att boka en samlad paketresa till Ponza, eller till ett av alla andra resmål i Lazio eller i hela Italien, med flyg, inkvartering och eventuell hyrbil inkluderad. Fördelarna vid en paketresa är att du är täckt av Resegarantifonden, paketreselagen, och den utvidgade ansvarsförsäkringen som Escapeaway har tecknat hos Gouda Rejseforsikring. Du kan välja att resa precis de datum och antal dagar som passar dig, och du kan flyga från många flygplatser i Sverige och Danmark.

Beställ en resa till Lazio som ett samlat paket - enkelt, snabbt och billigt

Lokala länkar

Du kan hitta information om ön på dess officiella turisthemsida här.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell på Ponza Ö