Resor till Pastena

Semester på en backtopp i Lazio

Pastena känns som ett isolerat samhälle som ligger på en backtopp, omgivet av berg på tre sidor, och en öppen slätt mot den sista.

Pastena ligger ca. 90 km sydöst om Rom, i provinsen Frosinone och regionen Lazio. Det är endast ca. 10 km till motorvägsavfarten (Rom - Napoli), och ca. 30 km till kusten där det är lättast att besöka staden Sperlonga med sitt vitkalkade, historiska centrum på en klippavstats - och inte minst de långa vita sandstränderna på båda sidor om staden.

Karta över Pastena

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över de semesterbostäder vi tillhandahåller i området, samt för att få en överblick över de närmsta flygplatserna och avstånd till andra städer i norra Europa.

Landsorten på backtoppen

Kommunen Pastena består av endast 1.600 invånare, där de flesta bor i själva landsorten Pastena som ligger på toppen av en kulle. Det är en liten mysig stad med gator och gränder, en barokkyrka och få turister. Utanför staden (ca. 5 km) hittar du Pastena-grottorna som är öppna för besökande och som grundades år 1926 av Carlo Franchetti.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1500 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i Lazio.

Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i Pastena? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring landsorten. Använd gärna filterfunktionen i sökmaskinen för att hitta helt rätt. I övrigt kan du här låta dig inspireras av olika möjligheter - kanske hittar du några bostadsformer som du tidigare inte hade övervägt.

På Escapeaway hittar du exempelvis ett brett urval av Bed & Breakfast i Italien. Detta är en chans att njuta av en semester i en hemtrevlig atmosfär, och få större chans att möta de lokala på ett annat vis än vad du gör på de stora hotellen.

Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad i Piemonte för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Från (mellersta) Sverige är det cirka 2100 km att köra till Pastena i regionen Lazio, så de flesta väljer att flyga - och det finns åtskilliga flygplatser inom rimligt avstånd. Den flygplats som ligger närmast Pastena, är Rom Ciampino, men inom räckvidd ligger också storebror Rom Leonardo da Vinci Fiumicino flygplats, samt flygplatsen vid Napoli. Sammantaget, har du med dessa tre flygplatser alltså goda chanser att hitta en billig flygbiljett, t.ex. med flygbolag som Ryanair, easyJet, SAS och Norwegian. 

Urvalet av flygbolag och rutter ändras löpande. Därför rekommenderar vi att du söker efter aktuell information om flygförbindelser till Italien i sökmaskinen här på Escapeaways hemsida. Där kan du också jämföra priser mellan alla flygbolag, som flyger till Italien.

Det kör tåg från Rom till stationen Ceprano-Falvaterra, som ligger cirka 11 km norr om Pastena. Kommer du från Napoli, kan du gå av på stationen Monte S Biagio, varifrån det är cirka 25 km till Pastena. Den sista biten får du ta med antingen buss eller taxi. Du kan självklart också välja att undvika offentlig transport helt och hållet, och istället hyra en bil på flygpltsen. En hyrbil gör det inte bara lättare att komma fram till semesterbostaden, utan underlättar också under semestern när du vill ge dig iväg på spontana utflykter och upptäcka området.

Restauranger och shopping

Staden tar inte emot många turister, men här finns likväl några restauranger att välja emellan. Du behöver dessutom inte köra långt till grannstäderna för att hitta ännu fler alternativ. 

Utflykter

Vill du kombinera den lantliga idyllen på en backtopp, med en badsemester vid kusten, ligger kuststaden Sperlonga inte långt bort. Den är inte bara en av de vackraste medeltida städerna i Italien, men har också fina sandstränder som bjuder in till en dag vid havet.

Längre västerut längs kusten, ligger Terracina, som också är ett trevligt utflyktsmål. Här lockar breda sandstränder, men också ett charmigt historiskt centrum och restauranger med goda fiskrätter.

Önskar du att utforska regionenes alla sevärdheter i sällskap av en lokal, certifierad guide, kan vår samarbetspartner erbjuda en värld av välorganiserade utflykter i Lazio, som du med fördel kan boka online hemifrån. 

Lokala länkar

Hemsidan för Pastena-grottorna hittar du här

Stadens egen hemsida hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Pastena