Resor till Odysseus kust

Semester på kusten mellan Rom och Napoli

Du sitter på en fin, lång sandstrand, omgiven av branta klippor, och ser ut över havet och de obebodda småöarna eller klipptopparna som sticker upp från havet lite här och var. Så har de gamla romarna också suttit - för Odysseus kust, som är kuststräckan mellan metropolerna Rom och Napoli, har varit ett dragplåster i flera tusen år.

Romarnas sommarresidens

Förnäma familjer hade sin sommar-hemvist här, och utöver villorna, har man hittat gravplatser, hamnar och anläggningar där man arbetat med fiske under romartiden. På denna plats, där historien möter naturen och arkeologin, har romarna sedan 200-100 f.Kr. levt sitt dagliga liv.

Om du funderar på var namnet kommer ifrån, så är kusten naturligtvis uppkallad efter den berömda sagohjälten inom grekisk mytologi, Odysseus - på italienska Ulisse. Orsaken till detta namn tros ligga i att man tror att Odysseus lade till här för att hämta vatten från Artekies källa som han sedan skulle ta med på skeppet. Medans Odysseus män kämpade mot lokalbefolkningen från Sperlonga blev han själv förälskad i trollkvinnan Circe vilket resulterade i att han stannade kvar här i ett helt år.

Så se upp: det kan lätt hända, att även du stannar på kusten ett helt år, för här finns ett stort urval av både intressanta städer, naturupplevelser och sandstränder, vilka alla bjuder in till en härlig tid och livsnjutande.

Skyddat naturområde

På Odysseus kust kan du vandra i ett skyddat naturområde - mellan städerna San Felice Circeo och Formia sträcker nämligen ett frodigt, skyddat naturområde ut sig, vilket idag framstår som ett fina parksystem. Floran i parken är typisk för Medelhavet: en skog med en blandning av stenek och korkek, samt myrten, rosmarin och ljung. Det går flera stigar genom parken, som gör att du kan komma nära inpå den vackra naturen.

>>> Du kan läsa mer om stigarna här (på engelska).

Det ligger historiska städer som på en pärlrad mellan Rom och Napoli

Charmiga, historiska städer som San Felice Circeo, Terraina, Sperlonga, Gaeta, Formia och Minturno ligger på ett pärlband längs kusten, med de inbjudande stränderna emellan sig. I pittoreska Sperlonga leder dig en promenad längs stadens strand, bland annat till en romersk villa, ett arkeologiskt museum och till Tiberus grotta. Minturno är bland annat berömd för den vackra 1800-talsbron Ponte Real Ferdinando. 

>>> Läs också om en storstadssemester i Rom
>>> Läs ocskå om en storstadseemester i Napoli

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell vid Odysseus kust