Resor till Montefiascone

Vinstaden vid Bolsenasjön

Medeltidsstaden Montefiascone ligger i den norra delen av regionen Lazio nära Bolsenasjön. Staden ligger vackert placerad på landskapet och är absolut värd ett besök.

Montefiascone är en av de många etruskiska städerna i området.

Historien om vinet

Staden är dock mest känd för det berömda vita vinet EST! EST!! EST!!!. Det särpräglade namnet härstammar från en epok som tar oss tillbaka till år 1111, då Henrik den 5:e av Tyskland var på väg till Rom för att möta Påven och bli korad som kejsare av romarriket. Tillsamman med Henrik den 5:e var bl.a. biskop Johannes de Fugger, en riktig vinälskare. En av biskopens tjänare blev sänd i förväg för att välja ut de krogar var de serverade det bästa vinet. De hade avtalat att tjänaren på krogens dörr skulle skrive ”EST!” (latinska för ”Här är”), om gott vin fanns på stället. Då tjänaren ankom till Montefiascone och smakade det lokala vinet skrev han EST! tre gånger med flera utropstecken för att förstärka och understryka sin mening om vinets kvalitet. Biskopen lämnade aldrig Montefiascone igen. Han dog i staden år 1113.

Upptåg till ära för...

När man är i staden kan det rekommenderas att besöka San Flaviano- kyrkan från 1100-talet. I den nedersta delen av kyrkan finner man biskop Johannes de Fuggers grav. För att ära biskopen gör man varje år i augusti månad en parad var deltagarna är iklädda historiska, folkloristiska kostymer. Domkyrkan är också värd ett besök: det är tal om en åttakantig byggning med apsis och sex kapell.

Evenemang

Fiera del Vino di Montefiascone (vinfest) i augusti månad.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Montefiascone

Vad tycker gästerna om i Montefiascone?

6,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 5 recensioner