Resor till Marcigliana

Stort naturreservat nära Rom

Riserva naturale della Marcigliana är ett naturreservat på 4000 hektar, cirka 15-20 kilometer utanför Rom. Här hittar du både skogar och lämningar från Romarriket.

Marcigliana sprider ut sig över kommunerna Roma, Fonte Nuova, Mentana och Monterotondo. Reservatet som uppfördes år 1997, är ett sant eldorado av flera olika landskapstyper som t.ex. ekskog, åkermark och arkeologiska fynd från Romariket. Trots att en stor del av områet utgörs av kulturlandskap, som fortfarande odlas, har många olika djurarter funnit sin plats här.

Crustumerianerna - folkslaget som försvann

Det ligger också flera vackra gods och gårdar i området, som ofta är byggda på ruinerna av romerska villor. Det var likaså i detta område, som den förhistoriska staden Crustumerium låg. Trots många referenser i historiska böcker, kunde man inte fastslå stadens extkta plats förrän på 1970-talet då man gjorde utgrävningar i området. Idag anses området som ett unikt studieområde inom arkeologin.

Historien om staden och befolkningen - crustumerianerna - som försvann efter Roms erövring, är fascinerande och har också nyligen varit föremål för en stor utställning i Danmark.

Naturreservatet är ett populärt resmål om du längtar efter ett lantligt inslag under en storstadssemester i Rom. Om du istället väljer att bo i området för att njuta av en semester i en lantlig idyll, kan du omvänt också enkelt göra dagsutflykter till huvudstaden för att besöka några av de många sevärdheterna.

Monterotondo

Monterotondo ligger i utkanten av naturreservatet. Det är den största staden i området, och du hittar både en supermarket och en tågstation med direkt tågförbindelse till Rom. Turen från Monterotondo till Roma Tiburtina tar ca. 30 minuter. Sista hemresan går ca. kl. 23:00-00:00.

Karta över Marcigliana

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över de semesterbostäder som finns runt naturreservatet, samt en översikt över de flygplatser som ligger närmast och avstånd till andra städer i norra Europa.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1500 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i områder runt Marcigliana. I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i området. Drömmer du om en semester, där du kan vara helt för dig själv och bara slappna av? Då ska du överväga att hyra en hel villa i Italien. Det är en perfekt lösning, om ni är en större grupp som reser tillsammans - så att ni kan mysa vid poolen, i trädgården osv. utan att dela med andra gäster. Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sardinien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Tack vare närheten till den italienska huvudstaden, är transportmöjligheterna från Skandinavien ganska bra. Ciampino och Fiumicino flygplatser ligger nära Rom, och tillsammans bjuder de båda flygplatserna på ett brett urval av rutten från bolag som Ryanair, SAS, Norwegian och easyJet. Här kan du läsa om flygförbindelser till Italien Vill du åka på utflykt till Marcigliana till Rom, kan du t.ex. ta tåget från Marcigliana. Om du däremot vill slippa passa tidtabeller och ha mer frihet under semestern, är det perfekt att ha en hyrbil till ditt förfogande.

Lokala länkar

Du hittar mer information om denna, och resterande naturparker i Italien, på följande hemsida: www.parks.it Läs mer om den förhistoriska staden Crustumerium på holländska Groningen Institute of Archaeologyt

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Marcigliana