Resor till Genzano di Roma

Genzano di Roma ligger ca. 30 km söder om Rom i det sköna kuperade landskapet Albani-kullarna nära det kända vindistriktet Frascati. Området bjuder även på pittoreska sjöar såsom Albano och Nemi.

Byn ligger i området Castelli Romani på en låg platå från vilken man har utsikt till Nemisjön.

Dess ursprung går tillbaka till år 1100 då byn endast bestod av några hus byggda omkring Santa Maria della Cima kyrkan. Byn var på den ena sidan omgiven av försvarsmurar, medan den del som vänder ut mot sjön var lättare att försvara och därför inte behövde en försvarsmur. I 1235 byggde Cisterciensermunkarna en stor borg och byn utvecklade sig efterhand runt denna. År 1427 gav Påven Martino V munkarna tillåtelse att sälja Genzano-borgen samt den närliggande Nemi-borgen till Fursten av Colonna. Den 26:e september 1563 sålde Marcantonio Colonna, som besegrade turkarna, till Fabrizio de’ Massimi som några år efter sålde den vidare till Giuliano l Cesarini. På den tiden var det Cesarini-familjen och senare Sforza-familjen som härskade i byn.

Byplanen, den karaktäristiska ”tridente” (treudd), blev därför utförd i två omgångar, den första under 1700-talet och senare under 1800-talet. Boulevarden med almträd som härstammar från den tid, för den besökande som kommer från Rom upp till byn. Kommer man till byn bör man besöka Palazzo Sforza-Cesarini och dess engelska trädgård, domkyrkan och byns fontäner. Sist men inte minst bör man unna sig själv ett besök på en av byns vinhus!

Begivenheter:
- Infiorata: Spektakulär blomsterdekoration i juni månad, på Corpus Domini-dag (2:a söndagen efter Pingst Söndag). Byns gator dekoreras med gigantiska blomsterfigurer, från ca. 350.000 blommor!
- Festa del Vino Novello: I november månad firas det nya vinet och finns många möjligheter i byn för att provsmaka det. Vinet serveras med gott surdegsbröd och de lokala charcuteriprodukterna. Det är musik på gatorna och det arrangeras guidade turer genom byn. I området produceras två D.O.C. vitviner: Colli Lanuvini och Castellli Romani.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Genzano di Roma