Resor till Gaeta

Mellan Rom och Napoli ligger denna lilla hamnstad som bjuder på stora upplevelser för den historiskt intresserade och för de som har lust att upptäcka den vackra naturen.

Staden tronar majestätiskt med dess norrmanerslott på toppen av Monte Orlando.

Romarna använde i sin tid staden till semester och avslappning. Senare blev den dominerad av longobarderna, norrmanerna, angioinerna, aragoneserna samt bourbonerna. Under medeltiden tog stadens utveckling riktigt fart då dess hamn blev utbyggd betydligt och blev en av de viktigaste hamnar i området. Det sista angreppet på staden skedde i 1861 och resulterade i att Francesco den 2 a av Bourbon måste fly därifrån. Härefter intog piemonteserna staden. Med bourbonernas fall var Gaeta inte längre en ointagbar fästning. Invånarna delade sig efteråt på olika punkter runt omkring i staden och bildade på så sätt de kvarter som ännu idag finns i kvar: omkring slottet och det historiska centrum, omkring kvarteret Sant’Erasmo, omkring Porto Salvo utanför stadsmuren samt vid Serapos långa strand.

Stadens medeltida centrum är helt dominerat av slottet, som egentligen är från år 100, men som senare varit igenom stora ombyggningar och förändringar. Omkring år 1430 blev slottet kungligt residens med tronsal, bibliotek, vapensal, kapell m.m.. Nya torn och bastioner blev byggda under Carlo den 5e av Aragona mellan 1516 och 1538. Man kan säga att det existerar två olika slott: det översta slottet - kallat Aragonese med runda torn, och det andra -kallat Angioino med höga, kroniska torn.

I stadens medeltida centrum kan man, utöver slottet, besöka Chiesa dell’Annunziata, (Bebådelsekyrkan) vars byggnad, i gotisk stil, går tillbaka till 1320. Den blev restaurerad i 1700- talet, var klocktornet blev tillfört. För konstintresserade rekommenderas ett besök i Immacolatas Kapell, även kallad ”Grotta d’oro” (Den Gyllene Grottan), ett riktigt renässanskonstverk med vackert dekorerat trätak. Det ligger strax bakom kyrkan.

Vi rekommenderar också ett besök i Santuario della Montagna Spaccata vid Monte Orlando, var man inne från kyrkans vänstra sida finner en trappa som leder upp till ”La Grotta del Turco”. 35 trappsteg för genom en öppning i klippan och ned till stranden. Stället är väldigt förtrollande och bör verkligen besökas!!
Den lokala gastronomin bjuder på bl.a. "Olivi di Gaeta" samt "Tiella di Gaeta", som är en typ av insluten pizza fylld med allt gott från havet och oliver.

I området finns det dessutom goda möjligheter för free-climbing samt dykning.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Gaeta