Resor till Frascati

En av städerna i Castelli Romani området är Frascati med sina ca. 20.000 invånare och på 25 km avstånd från Roms centrum.

Frascatis historia går tillbaka till romarna och staden fick en betydlig växt då den närliggande Tusculum blev förstörd i 1191. Under 1500-talet valde de stora adelsfamiljerna från Rom – Farnese, Borgia, Colonna - att bygga sina villor utanför Rom i Frascati. Staden präglas därför idag av de väldigt fina och imponerande byggningarna från den tiden. Frascati minns också för att ha varit den första staden i den Påvliga Stat som då järnvägen kom blev förbunden med Rom.

Idag är staden ekonomi baserad på vinproduktion med sin Frascati DOC, typiskt vitt vin från området söder om Rom. Stadens helgon San Filippo och San Giacomo firas den 11:e maj under stadens fest.

Av övriga byfester kan nämnas:
- Sagra della Lumaca: snigelfest, var man serverar sniglar över allt i staden. Sniglarna äts ute på stadens torg.
- Sagra del Vino: vinfest, firas varje år i oktober när årets nya viner kommer på marknaden.

Vi rekommenderar ett besök i området till en eller fler av de villor som blev uppförda under 1500-talet. Dessa blev senare dekorerade med barock inspirerade trädgårdar och fontäner i villornas inre gårdar:
- Villa Aldobrandini även kallad Villa Belvedere: är en imponerande och pompös byggning med ingång från Frascatis huvudtorg via ett monumentalskt ingångsparti. Omringad av en fin park med flera fontäner ligger villan på toppen av en höjd med ett vackert panorama. Villan har vackra salar med freskomålningar som ”Parnaso’s sal” och dessa är även dekorerade med stuck.
- Villa Falconieri: ritad av Borromini som exempel på barockarkitektur, är omringad av en stor park. Några av villans salar är dekorerade med freskomålningar som representerar årstiderna.
- Palazzo Chigi: ett annat exempel på barockarkitektur, blev i 1740 restaurerad av Bernini. Villans park har många exotiska och gamla plantor.
- Villa Torlonia: byggd på rester av Lucullo’s villa, blev förstörd under 2:a världskriget. Villans park kan besökas och vi rekommenderar att man tar en titt på den nyrestaurerade "Vattenteatern" av Maderno.
- Villa Tuscolana också kallad Villa Rufinella: blev byggd i slutet av 1500-talet och ombyggd i 1750 av Vanvitelli. Villan är idag ett konferencehotell.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Frascati