Resor till Formia

Kombinera badsemester med historiska sevärdheter

Kuststaden Formia är inklämd mellan hav och Aurunci-bergen och har sedan romartiden varit en populär semesterort.

Både i staden och i dess omgivningar, kan du hitta lämningar från denna epok. Du kan således besöka Cicerones och hans dotter Tulliolas grav, en romersk teater, medeltidstornet Mola samt Sankt Erasmus kyrka.

Formia, som ligger ut mot det Tyrrenska havet, nästan mitt emellan Rom och Napoli, bjuder inte bara på vackra stränder, men också på designbutiker, traditionella marknader och goda restauranger. Du har dessutom möjlighet för att krydda badsemestern med spännande turer upp och ner längs kusten, samt med utflykter till några av Italiens mest berömda sevärdheter som Pompeii och Vesuvius.

Karta över Formia

Klicka på kartan här nedan för att få en överblick över staden och området, samt för att se vilka semesterbostäder vi kan erbjuda i området.

Våldsamma bombningar

Större delen av byns monument och sevärdigheter ödelades under de våldsamma bombningarna 1944 men går du under jorden kan du fortfarande se lämningar från antika butiker, hus och lager under den centrala Piazza della Vittoria, under Villa Communale. Idag står endast två av byns 12 torn kvar och av dessa kan särskilt den ena nämnas som är ovanlig för dess klocka. Utanför Formia, längst den gamla vägen Via Appia i riktining mot Rom/Itri hittar du en välbevarad romersk fontän samt Cicerones mansoleum.

Något för barnen

Har du barn med på resan, så kan vi nämna att det vid Itri finns en nöjespark som heter Aquapark.

Avstånd

Från Formia är det ca. 196 km. till Rom, 106 till Anzio, 40 km. Terracina, 22 km. till Sperloga och 56 km. till San Felice Cicero.Hotell, villa eller semesterlägenhet i Formia

När du använder sökmotorn här på Escapeaway, kan du söka bland hundratals av semesterbostäder i Italien. Bland dessa handplockade hotell, semsterlägenheter och villor, ligger många i regionen Lazio.

I Formia kan du, liksom på de flesta andra ställen, välja mellan olika former av inkvartering. Det är nästan alltid möjligt att hitta en semesterbostad som passar till dina önskemål. Ska du på semester med hela tjocka släkten, eller med en stor grupp vänner? Då kan vi t.ex. rekommendera att hyra en hel villa. Då får ni allt för er själva, och behöver inte dela faciliteter med andra gäster.

Har du frågor om de olika möjligheterna, är du varmt välkommen att ringa oss. Våra resekonsulenter sitter redo att komma med rekommendationer som är anpassade efter dina önskemål.

Flygplatser och lokal transport

När du ska på semester till Formia, är Napoli flygplats den som ligger närmast. Denna flygplats är en viktig ingångsport till södra Italien, och betjänas idag av både lågprisbolag som easyJet och Ryanair, samt de traditionella bolagen som Lufthansa och British Airways. Kan du mot förväntan inte hitta ett passande flyg hit från Skandinavien, är flygplatserna i Rom också inom räckvidd, och här har du ännu fler möjligheter.

Urvalet av flygbolag och rutter ändras löpande. Därför rekommenderar vi att du söker efter aktuell information om flygförbindelser till Italien i sökmotorn här på Escapeaways hemsida. Där kan du också jämföra priser mellan alla flygbolag, som flyger till Italien.

Formia är stopp på tåglinjen mellan Rom och Napoli. Därutöver kör lokalbussar till en rad mindre städer i närområdet. Det finns därför goda möjligheter att komma runt med offentlig transport, även om en hyrbil kan vara att föredra om du har lust att bege dig ut bortom alfavägen, och inte vill vara beroende av tidtabeller.

Restauanger och shopping

Det saknas inte restauranger i Formia, som har allt från take-away till mer autentiska italienska trattorior. Likaså finns det ett levande handelsliv med både små butiker och större shoppingcenter, Consorzio Centro Commerciale Itaca, i utkanten av staden.

Utflykter och sevärdheter

Tar du en tur upp längs kusten till Sperlonga, väntar dig en äkta medeltida stämning. Staden, som är upptagen på listan över de vackraste landsorterna i Italien, har trots sin populäritet fortfarande en härlig atmosgär och inte minst en skön strad nedanför staden.

Till en längre dagsutflykt är den berömda, delvis begravda romerska staden, Pompei inom räckvidd från Formia. Det är ett fascinerande ställe där det är svårt att inte beröras av tanken av det tragiska öde många av stadens invånare led, då Vesuvius begravde staden under glödande aska år 79 f.Kr. 

Utöver utflykterna på egen hand, har du också  möjlighet att utforska regionens sevärdheter i sällskap med en lokal, certifierad guide. Vår samarbetspartner erbjuder således en värld av intressanta utflykter i Lazio, som du med fördel kan boka online hemifrån. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Formia