Resor till Cerveteri

Cerveteri ligger 35 km från kusten (Civitavecchia), 42 km. från Rom. Den har ca. 35.000. invånare och är en av regionen Lazios äldsta städer med rester från etruskerna och romarna. Det finns tågstation i staden med förbindelse till bl.a. Rom, Grosseto och Pisa (via Ladispoli eller Stazione di Marina di Cerveteri).

Cerveteri har ett levande historiskt centrum med restauranger, caféer och inköpsmöjligheter. Dessutom har staden ett hav av monument som avspeglar dess fascinerande historia som går tillbaka till 800 f.Kr.

På den tiden sträckte sig stadens inflytande till de omkringliggande områderna, bl.a. till Tolfabergen, Vejo samt en kuststräcka på ca. 70 km. Det gamla Civitas Caeris Veteris baserade sin rikdom på handel med karthagenerna och de grekiska städerna.

Staden delade öde med många andra etruskiska städer. Efter romarnas herredömme kom den under longobarderna och blev därefter en del av Påvestaten.

Cerveteri blomstrar upp som medeltidsborg och fästning under olika adelsfamiljer och som oberoende kommun under 1200-talet.

Värda att besöka är bl.a. stadens slott som ligger på torget Piazza Santa Maria, var man även kan besöka en romansk kyrka från 1100-talet. Också stadens nationalmuseum, Museo Nazionale Cerite, ligger på Piazza Santa Maria.

Sista veckan i augusti hålls varje år en vinfest, "Sagra dell’Uva". Då festar hela staden som erbjuder bodar med vinprovning, olika matvaror, tävlingar av olika arter osv..

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cerveteri