Resor till Bagnoregio

Söker du på namnet Bagnoregio så hittar du nästan garanterat flest bilder av den närliggande och mycket vackra medeltidsstaden Civita di Bagnoregio. Denna stad är berömd för sitt spektakulära läge högst upp på en smal bergskam. Staden har även fått smeknamnet La Città che Muore (den döende staden), även om det under sommaren är massor av liv i staden med tusentals besökare varje dag. Smeknamnet har staden istället fått för att den branta delen av bergskammen under staden långsamt men säkert vittrar sönder. Man gör försök för att stoppa detta men det kan mycket väl vara en förgäves kamp mot de geologiska krafterna.

Dessa problem har man inte nere i själva Bagnoregio som denna beskrivning ju egentligen handlar om. Detta är en lite modernare stad som ligger längre ner på en bredare del av samma bergsrygg. Trots att det här nere inte råder samma sagolika medeltidsatmosfär som i Civita di Bagnoregio så saknar denna stad absolut inte charm. Inte minst eftersom du på en resa hit kan uppleva ett mer autentiskt italienskt landsortsliv. Den gamla stadsporten och den vackra katedralen vittnar dessutom om att även denna Bagnoregio har en lång historia. Det är något du tydligt kommer märka när du går runt i stadens gamla centrums på de trevliga stenbelagda gatorna.

Restauranger och inköp

Medan den närliggande och berömda medeltidsstaden bara har omkring ett dussintal invånare på vintern så är Bagnoregio ett mer regelrätt stadssamhälle med omkring 3 650 fasta invånare. Detta innebär också att du här hittar det mesta du kan tänkas få behov av på din resa så som ett bra urval av matställen, supermarkets och småbutiker. Inte särskilt överraskande så lever de lokala hotellen, restaurangerna och andra affärsidkare under en stor del av året gott av de många besökarna som kommer för att se Civita di Bagnoregio. Det känns ändå inte för turistigt här och du kan lätt hitta ställen som serverar läckra lokala maträtter.

Utflykter

På en resa till Bagnoregio är det naturligtvis som gjort för att ta en närmare titt på Civita som ju ligger inom gångavstånd. Även om denna stad inte är särskilt stor kan du lätt tillbringa en hel del tid på att utforska denna unika medeltidsstad. Du har dessutom möjlighet att uppleva stämningen där tidigt på morgonen eller på kvällen då där bara är ett fåtal dagsturister. Den berömda grannstaden är emellertid långt ifrån det enda intressanta utflyktsmålet inom din räckvidd när du reser till Bagnoregio.

Det tar till exempel mindre än 20 minuter att köra till Bolsena som ligger i det nordvästra hörnet av Lago di Bolsena. Här finns en liten strand där du kan ta ett uppfriskande dopp i den stora sjön men ta dig även tid att promenera runt i stadens otroligt stämningsfulla gamla stadskärna som dessutom är bilfri.

Det ligger massor av liknande bildsköna städer och storslagen natur i detta nordvästra hörn av Lazio som gränsar mot både Umbrien och Toscana. Därför rekommenderar vi att du har tillgång till bil när du reser till Bagnoregio.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Bagnoregio