Resor till Ardea

Förhistorisk stad vid Rom och havet

Ardea är känd för skulpturmuseet Museo Manzù och de vackra trädgårdarna I Giardini della Landriana vid Tor San Lorenzo.

Ardea ligger 40 km söder om Rom, mellan havet och området I Castelli Romani. Landsorten ligger på toppen av en kulle, och trots att orten är ganska trevlig är det inte en plats som lockar turister. Utanför orten ligger det lokalt kända museet Museo Manzù med skulpturer av konstnären med samma namn. Du kan också besöka de vackra trädgårdarna I Giardini della Landriana som ligger vid samhället Tor San Lorenzo.

Även om Ardea idag kan verka oansenligt, har den faktiskt en intressant och lång historia som går hela vägen tillbaka till 800-talet f.Kr. På 1930- och 1950-talen hittade arkeologer rester av en imponerande fästning från järnåldern, samt bebyggelser och tempel från 600-500 f.Kr.

Det latinska förbundet

Under förtiden var orten ett viktigt religiöst centrum och stod bland annat emot angrepp från den sista romerska kungen, Theodosius den Store. Orten var en av de viktigaste latinska städerna under 600- och 500-talen flre Kristus, och Ardea var således medlem i det så kallade latinska förbundet, som var en sammanslutning av landsorter och stammar i Lazio-regionen. 

Förbundet ingick senare en alliance med Rom, men det ledde vid en tidspunk till oenigheter och krig (Latinkrigen 343 f.Kr-338 f.kr), som resulterade i romerskt seger och en upplösning av det latinska förbundet. Efter det blev orten styrd av Rom och invånarna fick status som romerska kolonister. Ardea förföll de kommande århundraden och vid det västromerska rikets förfall var orten nästen helt rammad vid marken. Först runt år 900 började orten växa upp igen.

Idag finns det olika spår från historien i form av bland annat romerska vägar och de urgrävda templen.

Karta över Ardea 

Genom att klicka på kartan över Ardea här nedan får du tillgång till mer information om området, och du kan också se var våra olika semesterlägenheter, hotell och villor ligger. Du hittar också avstånd till olika sevärdheter, andra städer i närheten, samt till olika städer i Skandinaven.Hotell, villa eller semesterlägenhet?

Hos Escapeaway har du tillgång till fler än 1500 semesterlägenheter i Italien, däribland ett brett urval handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i Lazio. Är du på jakt efter den perfekta semesterbostaden i eller omkring Ardea? I sökmaskinen här på sidan hittar du vårt urval av handplockade hotell, villor och semesterlägenheter i och omkring orten. Reser du primärt till denna del av Italien för att utforska huvudstadens alla sevärdheter? Kom då ihåg att du också hos Escapeaway hittar den perfekta lägenheten för en storstadssemester i Rom. Har du frågor, eller behöver hjälp med att hitta precis rätt bostad på Sardinien för dig, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Transport

Det är cirka 2100 km från mellersta Sverige till Ardea, så många av våra gäster föredrar att flyga. Det finna många goda möjligheter att hitta en direkt förbindelse hit, eftersom den närmsta flygplatsen är Rom Ciampino Flygplats, liksom den större flygplatsen Rom Fiumicino också ligger inom förhållandevis kort avstånd. På dessa två flygplatser hittar du ett brett urval av flygbolag, som Ryanair, easyJet, SAS och Norwegian med rutter till stora delar av övriga Europa, bland annat till Skandinavi Det kör bussar till Ardea, bland annat från Aprilia, som har tågförbindelse från Rom. Därtill kommer att staden ligger relativt nära en huvudväg, vilket gör att det är lätt att komma hit i bil. Vill du lätt ta dig runt i regionen och se många sevärdheter, kan det vara en fördel att ha en hyrbil. Det är enkelt att hyra en bil på Rom Ciampino flygplats redan hemifrån.

Restauranger och shopping

Det finns ett relativt bra urval av restauranger i och runt Ardea. Dessutom behöver du inte köra långt för att hitta fler alternativ i grannstäderna. Hos stadens köpman hittar du det nödvändigaste, och det är inte långt till de större supermarknaderna i grannstäderna.

Utflykter

Reser du med barn, kommer du nog inte att kunna undvika ett besök till Zoomarine, det stora vattenlandet som ligger några få kilometer från staden. Utöver alla nöjen i vattnet, finns där också ett litet zoo. Är det någon i ressällskapet som vill shoppa, kan du bege sig till närliggande Castel Romani Designer Outlet, som utöver otaliga butiker också har barer och restauranger. Sist men inte minst, är det naturligtvis också perfekt att åka iväg på en dagstur till Rom, som är en av världens mest intressanta storstäder med en massa kulturhistoriska sevärdheter.

Lokala länkar

Staden egen hemsida (på italienska).

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Ardea