Transport på Amalfikusten

Amalfikusten är placerat på den Italienska stövelns "smalben" - närmare bestämt på den södra kustlinjen av Sorrentohalvön - och är en gemensam benämning för alla de städer som sträcker sig från den välbesökta staden Positano till den mer okända, och mycket trevliga, kuststaden Vietri sul Mare. Huvudstaden på Amalfikusten heter just Amalfi, och det är härifrån de flesta bussar och båtar avgår från och ankommer till.

Resor till Amalfikusten med flyg

Innan vi gör en djupdykning och skriver om transporten på själva kusten, så kommer här lite nyttig information till dig som ännu inte har bokat din resa till Amalfikusten.

Första steget är att hitta en direkt flygavgång till Neapel eller Rom, som det lyckligtvis finns många av. De flesta, som reser till Amalfikusten, flyger till Neapels flygplats, som ligger ca. en timmes bilfärd bort (ca. 75 km), men många väljer också att flyga till en av de två flygplatserna i Rom, då du kan hitta betydligt fler och billigare resor hit. Om du flyger till Rom Fiumicino eller till Rom Ciampino spelar inte så stor roll, för du kan lätt ta dig vidare från båda. Hos Escapeaway kan du boka paketresor till Amalfikusten, vilka inkluderar flyg, inkvartering och eventuell bilhyra eller transfer. Alla resor som säljs som paket är täckta av resegaranti och Paketreselagen.

>>> Läs mer om resor till Amalfikusten med flyg

Ska jag välja båt, buss, bil eller tåg? 

Första gången någon ska till Amalfikusten, läggs ofta flera timmar på att kontrollera flygavgångar, tågtider, busstabeller och båtrutter, men skönt nog är det möjligt att knäcka ’transport-koden’. Många tror att det är besvärligt att resa utan tillgång till bil. Så är dock inte fallet, då både tåg, buss (SITA - Bussarna) och båttrafiken fungerar oklanderligt i dessa delar. Att åka buss längs Amalfikusten är en fröjd för ögat och själen, att kunna njuta av de obeskrivliga utsikterna till havet, städerna och bergen utan att tänka på skarpa kurvor och svängar, bilköer och stup! Men är du en erfaren bilist med en förkärlek för utmanande körning, och helst vill ha egen bil tillgänglig, är det naturligtvis också en möjlighet. I de följande avsnitt vill vi dela med oss av den information som kan vara till hjälp när det gäller transport till/på Amalfikusten – både med flyg, bil, buss, tåg och båt.

Offentlig transport till och från Roms flygplatser

Från båda Roms flygplatser - Fiumicino och Ciampino - kan du med en flygbuss komma in till Rom Termini (central stationen) Därifrån ska du sen vidare med tåg ner till Amalfikusten - närmare bestämt till staden Salerno. Det finns flera bussar som kör från flygplatserna till Rom Termini och det kostar inte allt för mycket. Det tar ca 1 timma från Fiumicino och ca 45 minuter från Ciampino - beroende på trafiken. Bussarna kör ca var 20 min. och det är 4 olika bussbolag, som erbjuder denna resa. Flyger du till Fiumicino, kan du även ta dig in till central stationen med tåg - ”Leonardo Express" - från flygplatsen till Termini men det är dyrare än flygbussarna.

Se möjlighet för flygbussar här.

Från Rom Termini ska du med tåg till Salerno, som tar mellan 2 och 3 timmar. Hitta tågtider här.

Från Salerno (det samma gäller, om du kommer från Napoli) ska du med bussen - som det står 'Amalfi' på. Den avgår från Via Vinciprova (gå i riktning mot havet), den ligger mycket nära tågstationen i Salerno och går flera gånger i timmen alla dagar i veckan. Denna buss stannar vid de flesta av kuststäderna, men oavsett hur långt du ska, känns tiden ganska kort på grund av den fantastiska utsikten mot havet, de vackra städerna och bergen du passerar.

Se rutten: SALERNO - MAIORI - AMALFI.

Bil eller offentlig transport?

Nästa steg är att bestämma sig för om du har användning för en bil på din semester? Som tidigare nämnt kan du lätt klara dig utan, ifall du vill koncentrera dig på en eller flera av Amalfikustens trevliga städer.
Har du däremot planer på att besöka höglandet kan det vara en god idé att ha tillgång till en hyrbil under vistelsen. Flyger du till Rom, kan det även vara värt att hyra en bil eftersom du annars får räkna med 4-5 timmars offentlig transporttid från det att du landar i Rom. Därav kan det bli frestande att hyra en bil, men du ska dock vara uppmärksam på att det inte är alltid så enkelt att köra bil på Amalfikusten då det kan vara utmanande även för den mest erfarne bilisten.

Vägarna präglas av skarpa kurvor och svängar där det är näst intill omöjligt att köra om på grund av de smala körfälten i båda riktningar med branta stup på ena sidan och klippväggen på den andra. Vissa njuter av denna "spänning" (och spänningen stiger märkbart, när den mötande är en buss!), men få njuter av de långa köerna som ofta bildas, på grund av att man inte har möjlighet att köra om. Det sistnämnda är självklart värst i månaderna juli och augusti, men då Amalfikusten är känd för sitt milda klimat både om våren och hösten är trafiken ganska stor under nästan hela året – framför allt under helgerna då italienarna själva kör till stranden! Sist, men inte minst är det ganska dyrt att parkera på offentliga parkeringsplatser, om du ens hittar en plats vill säga.

Ifall du trots alla dessa ”skräckscenario” ändå vill utföra resan i bil, är det en god idé att hyra en så liten bil som möjligt då du manövrerar runt betydligt lättare samt får större möjligheter när det kommer till parkering. Dessutom hjälper vi dig gärna att hitta en semesterbostad i en av städerna som är mest lämpade för bilkörning och parkering.

Offentlig transport till och från Napoli flygplats

Väljer du bort hyrbilen kan du ta buss eller taxi in till centrala Neapel (ca 7 km) - närmare bestämt till antingen Napoli Garibaldi Centrale (Centralstationen) eller Porto Immacolatella (busshållplats i hamnområdet) – för att komma vidare till Amalfikusten med tåg eller buss. Väljer du taxi från flygplatsen så kom ihåg att få fast pris innan du åker iväg så det inte tillkommer någon otrevlig ’överraskning’ som t.ex. extra för bagage. Orkar du inte ta turen via Neapels centrum för att komma vidare kan du också välja att stiga på en buss i flygplatsen till antingen Salerno eller Sorrento, och sedan vidare från respektive stad med en av de (oftast blå) SITA-bussar som kör till Amalfikusten (bussplan för SITA ses i nedanstående avsnitt).
Se följande länk, eller sök ytterligare information i flygplatsen för avgångstider och priser på flygplatsbussar:

Se tidtabell för flygplatsbussar här.

Tåg, buss eller båda delar?

När du ska från Neapel till Amalfikusten, beror den offentliga transporten på var någonstans på kusten du valt att bo. Har du bokat vistelse på sträckan från Vietri sul Mare till och med Amalfi stad, ska du via storstaden Salerno. Ska du däremot bo på sträckan efter Amalfi och till och med staden Positano är det enklare att ta turen via staden Sorrento som ligger på nordkusten av Sorrentohalvön. Båda sträckorna ger olika möjligheter för offentlig transport som jag kort vill förklara här under:
 

Sträckan från Vietri sul Mare till Amalfi stad

Buss: Reser du på vardagarna är det möjligt att stiga på en buss i den del av Neapels hamnområde som heter Porto Immacolatella. Härifrån kan du sedan komma hela vägen till Amalfikusten för några få euro. Turen tar mellan 1 och 2 timmar – allt beroende på vilken av städerna du valt att bo i. Fördelen är att du på en stor del av turen kan njuta av de makalösa utsikterna medan du ”prisar Gud” för att chauffören har full kontroll på vad han gör och tar dig fram helskinnad.

Se rutten: AUTOLINEA AMALFI – VIETRI (Tramonti) – POMPEI – NAPOLI.

Det negativa är att denna buss endast kör 4 gånger om dagen och inte under helgen och helgdagar, men det finns det anledningar till.


Tåg och buss: Du kan i stället välja att ta tåget från Neapel Garibaldi Centrale (Centralstationen) till Salerno och vidare med buss till Amalfikusten. Tåget tar en timme – få avgångar endast 30 minuter – och det kör flera gånger i timmen.

Hitta tågtider hos Trenitalia

Bussen från Salerno avgår från Via Vinciprova (gå i riktning mot havet), den ligger mycket nära tågstationen i Salerno och går flera gånger i timmen alla dagar i veckan. Denna buss stannar vid de flesta av kuststäderna, men oavsett hur långt du ska, känns tiden ganska kort på grund av den fantastiska utsikten mot havet, de vackra städerna och bergen du passerar.

Se rutten: SALERNO - MAIORI - AMALFI.

Sträckan från Positano till Amalfi stad

Ska du hålla semester på den sträckan som går från Positano till Amalfi är det bäst att ta lokaltåget (Circumvesuviana) från Neapel Garibaldi Centrale (centralstationen) till Sorrento och sedan vidare med buss. Tågturen kan göras på ca 1 timme och det kör flera gånger i timmen (det är förresten det samma tåg som stannar vid Pompeji ifall det skulle locka?).

Bussen från Sorrento till Amalfikusten kör alla veckans dagar, flera gånger i timmen (flest avgångar på vardagar). Ska du exempelvis bo i Positano kan bussturen göras på en timmes tid – ska du längre (mot Amalfi), ja så tar det naturligtvis lite extra tid. Men även denna sträcka är en utsiktsupplevelse av hög grad så turen känns inte lång, snarare som ett led i de trevliga semesterhändelserna än som en transport som bara ska göras.

Se rutten: AMALFI – POSITANO – SORRENTO.

Båtfart

Ska du till Amalfikusten under sommaren finns det en tredje möjlighet – nämligen att ta båten från Napoli och ner längs kusten. Jag behöver visst inte utveckla hur vackert det är att se alla kuststäderna och deras bakomliggande bergssluttningar fulla med citronträd. Säsongen börjar som regel i juni och slutar i september – några seglar fram till oktober. Denna transportform ger – bland många olika rutter – också möjlighet för att segla från Neapel till Sorrento om kvällen vilket tar knappt 2 timmar. Dessutom kan du segla till den berömda och vackra ön Capri som trots sina många turister och skyhöga priser är ett besök värd.

Riktigt trevlig semester – med eller utan bil.