Resor till Scala

Ca. 1 kilometer från Ravello ligger den stämningsfulla staden Scala omgivet av kastanjeträd och fruktplantager. Staden har en spännande historia och ett bra urval av butiker och restauranger. Placeringen är utmärkt för utflykter till andra städer längs med kusten som te.x. Amalfi, Ravello och Positano.

Scala är en av Amalfifustens okända pärlor. Den ligger ca. 350 meter över havet och kommunen inkluderar ett par pittoreska grannbyar som man lättast kommer ner till via de gamla trapporna. Närmast kända stad är Ravello som fågelvägen bara ligger ett par hundra meter därifrån, men städerna är separerade av den mystisk och mytomspunne Drakdalen som idag är vägen från Amalfi. Under Medeltiden utkämpade man krig här och det kan vara svårt att föreställa sig att på den tiden hade Scala 30.000 invånare och 300 vakttorn som var inbyggade i försvarsmuren.
Idag är här allt fredligt och idylliskt och staden har inte fler än 2000 invånare.

De flesta kanske tycker att Scala i sig själv inte är så speciellt och de har nog rätt. Det som gör Scala till något speciellt är grannskapet med Ravello- För bor man i Ravello kan man inte se staden, det kan man i gengäld från Scala och den utsikten glömmer man inte i första taget.

Som många andra städer har Scala sina lokala fester och en av de mer berömda är kastanjefesten på hösten. Upphovet till festen är de fina kastanjeträden som om hösten måste skördas och då tar alle man ur huset.

Tills för något år sedan företogs all transport till fots längs Amalfikusten, fötterna kunde vara ens egna eller tillhörande en åsna eller en mula. Idag kan man ta sig fram med bil till de flesta ställen, även till Scala, men trappor och mulor existerar ännu idag. Hör man till de morgonpigga kan man dagligen se en liten lastbil kämpa sig upp genom de hårnålssmala vägarna med en last full av mulor. När de kommit till Minuta stannar de och djuren lastas av. Härefter blir de försedda med ett lass med byggmaterial, kylskåp eller något annat ohanterbart tungt och så går turen upp i bergen, vid de gamla trapporna, var man än idag bygger hus.

Scala är som upplagt för vandringsturer. De små byarna ligger så tätt på varann att man kan se den ena från den andra och i många fall är det oftast snabbare att gå än att åka bil. Det kan dock hända att man kommer i samspråk med lokalborna som försöker sälja en ett par kaninungar, kattungar eller en ryggsäck full med citroner. De små grannbyarna Minuta och Pontone är helt klart ett måste, men även de spännande försvarstornen Torre dello Ziro är värda ett besök. När man är därute (tornen ligger på ett litet berg mellan städerna Atrani och Amalfi och turen startar i Pontone) har man den mest vidunderliga utsik över de båda byarna.

En annan spännande tur, men något mer krävande, är att gå från Scala till Pogerola som är ännu en av de många okända pärlorna. Här kan man äta en oförglömlig lunch på en av byns 3 lokala restauranger. Turen över bergen tar ca. 3 timmar och den har blivit utmärkt av alpinister och därför blivit omnämnd i en av alla de vandringsturs böcker som finns, men tro inte att lokalborna känner till den, flera av dem vet säkert inte ens att den existerar. Man bör inte gå denna tur ensam och absolut inte under högsommaren, samt att man bör berätta för någon att man går samt när man beräknar vara framme. Kom även ihåg att ta med mycket vatten och bra vandrarskor. Hemturen kan man ta med buss. Men annars är turen från Pogerola och ner till Amalfi också att rekommendera, samt turen från Amalfi tillbaka till Scala som är otroligt vacker.

Väl hemma i Scala igen kan man äta en välförtjänt middag och ett gott glas vin på terrassen. Nästa morgon kan man ligga i sin säng och få, som som de mycket få och utvalda människor i världen, se solen gå upp över bergen och som av ett trollslag förvandlar Ravellos kolsvarta siluett till ett fyrverkeri av pastellfärger och stjärnglans.

 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Scala

Vad tycker gästerna om i Scala?

9,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 17 recensioner