Resor till Procida

Procida är den minsta av de bebodda öarna i Neapelbukten, men har som resmål mängder att bjuda på. Framför allt om du drömmer om  en semester med äkta italiensk medelhavsidyll, där dagen kan fyllas med avkoppling vid det kristallklara havet och med att njuta av stämningen i mysiga små städer och byar med rustika, pastellfärgade hus och där livet går sin gilla gång så som det har gjort i århundraden.

Neapelbuktens mest italienska ö

När du inte använder tiden till att ligga på stranden eller sitta på en trottoarservering och betrakta de traditionella fiskebåtarnas guppande i hamnen, så finns det mycket annat att hitta på i Procida. Trots sin ganska beskedliga storlek har Procida ändå flera sevärdheter som är värda att besöka. Många besökande som reser till Procida väljer även att avsätta tid till att bland annat utforska spåren efter öns tidigare invånare, som sträcker sig ända tillbaka till de grekiska kolonisterna, och till att titta in i den vackra kyrkan.

Den troligen största upplevelsen på en resa till Procida är nog trots allt det lokala, mycket italienska folklivet och stämningen i de otroligt charmiga små städerna. Även om det bara tar 40 minuter att ta sig hit med flygbåten från Neapel, så är det inte så många utländska turister som hittar vägen hit som till grannöarna Ischia och Capri. Trots en befolkning på över 10 000 fasta invånare som bor på öns enbart 4 km2 stora yta, känns ön därför inte belamrat av turister. Ön är heller inte på långa vägar så "polerad" som till exempel Capri, som ligger på den motsatta sidan av Neapelbukten, men den lite rustika prägeln utgör bara en del av charmen. Det är heller ingen tillfällighet att ön genom tidens lopp har använts som kuliss för filminspelningar, eftersom stämningen här speglar det äkta, lite sömniga italienska ö-livet som har varit viktigt för handlingen i filmer som "Il Postino" (Postiljonen) och "The Talented mr. Ripley".

Lätt att ta sig runt till fots

Eftersom avstånden på Procida av naturliga skäl är korta, kan du lätt ta dig runt till de flesta delarna av ön på kort tid. Du kan i princip gå från den ena änden av ön till den andra på en timmes tid. Vissa områden är avstängda för motortrafik, men i övrigt bör du hålla uppsikt på de snabba vesporna som framför allt öns unga tycker om att susa runt på. Det går även bussförbindelse till flera platser och det är dessutom möjligt att utforska öns kuster med turbåtar, det är även populärt att ge sig ut på guidade kajakturer.

På land kan det varmt rekommenderas att gå en tur upp till öns högsta punkt och äldsta lilla stad, Terra Murata. Gå in genom en av de gamla stadsportarna i muren som byggdes på 1400-talet som skydd mot pirater, och gå runt på de smala, snirklande gatorna. Du bör ta vägen förbi det fallfärdiga Abbazia di San Michele, varifrån det är en fantastisk utsikt. Du kan dessutom få en guidad rundtur på klostret.

Från Terra Murata kan du gå ner till den charmerande fiskehamnen Marina Corricella, som stammar från 1600-talet. Här kan du vid hamnfronten slå dig ner på en av restaurangerna med utomhusservering för att njuta av de idylliska omgivningarna med hus målade med en bred paletts alla pastellfärger, fiskenät och små traditionella träbåtar. Är det inte mat, utan ett uppfriskande dopp du har behov av, så tar det inte många minuter att gå härifrån till Spiaggia Chiaia, en av öns bästa stränder, där det dessutom även finns restauranger.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell på Procida