Resor till Pisciotta

Superlativen står på kö när man ska beskriva Pisciotta. Denna idylliska medeltidsstad ligger på toppen av en kulle med utsikt över det azurblåa havet i den kustnära delen av  Naturreservatet Cilento, ett av de största naturreservaten i Italien. Naturreservatet, som står upptaget på UNESCO: s världsarvslista, utgör en fantastisk grön kuliss för Pisciotta och inbjuder till vandringsturer.

Innan du beger dig utanför staden på äventyr bör du dock ta dig ordentlig tid att utforska själva Pisciotta till fots. På Piazza Raffaele Pinto mitt i staden kan du till exempel börja med en lunch på någon av de trevliga uteserveringarna. Gå därefter upp för trapporna som tar dig högre upp i staden till vackra utsiktspunkter. Pisciotta är en liten stad med enbart 2 500 invånare men du kan ändå tillbringa timmar med att bara flanera runt på de smala snirklande gatorna för att utforska alla kringelkrokar och vackra utsikter. Längs huvudgatan ligger ett par minimarkets och butiker med ett överraskande bra sortiment.

De vackra omgivningarna och den tillbakalutade atmosfären gör Pisciotta till ett sådant ställe där man bara får lust att tillbringa semestern och snabbt glömma allt om den hektiska vardagen där hemma. Det beror utan tvekan delvis på det lite tillbakadragna läget uppe bland bergen att den lilla staden har lyckats bevara så mycket av sin ursprungliga medeltidsstämning.

Njut av inlandets lugn och kustens underbara stränder

På sin tid anlades städer som Pisciotta högt upp och på avstånd från kusten för att befinna sig utom räckhåll för piratangrepp. Det är dock inte längre till kusten (cirka 800 meter till fots) än att du lätt kan njuta av lata dagar vid havet på din resa. Längs kustvägen precis nedanför Pisciotta ligger det en liten hamn som fortfarande används av de lokala fiskarna, här finns även några enstaka matställen. Rätterna som du kan se fram emot här och på andra platser i området är inte överdrivet komplicerade. Dessa rätter är traditionellt baserade på några få men bra ingredienser: fantastiskt vin, ostar av hög kvalitet men framför allt färsk fisk och skaldjur från havet.

Precis vid sidan om hamnen, Marina di Pisciotta, kan du slå dig ner på fina stränder för att njuta av medelhavets givmilda sol eller bada i det inbjudande vattnet. Kör du en bit ner längs kusten mot Palinuro så hittar du ännu fler av dessa underbara badstränder om du skulle vilja ha lite omväxling.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Pisciotta