Hotell i Neapel

Syditaliens största stad kan vid ett första ögonkast verka kaotisk, men vid en närmare bekantskap kommer du upptäcka att Neapel inte bara är en av de vackraste städerna i Italien utan även ett av de intressantaste resmålen. Utöver storstadens många erbjudanden har du även en fantastisk natur med både berg och stränder inom räckhåll. Boka ett av våra utvalda hotell i Neapel idag!

Neapel ligger vid havet i sydvästra Italien mellan Rom (ca. 250 km) och Amalfikusten (ca. 70 km), och är huvudstad i regionen Kampanien. Det är Italiens tredje största stad sett till populationen, med sina knappt 3 miljoner invånare. Neapel breder ut sig över en yta som är drygt 118 km² stor. Staden ligger nästan mitt i bukten med samma namn, Golfo di Napoli, som för övrigt domineras av den stora, fortfarande aktiva, vulkanen Vesuvius. I Neapelbukten ligger också öarna Capri, Ischia och Procida, samt ruinerna av Pompei och Herculaneum.

Till den vackra staden hör dess historiska stadskärna, som är Europas största historiska stadskärna på hela 1700 hektar. På grund av sitt enastående historiska arv, har den blivit erkänd som världsarv av UNESCO. Andra sevärdheter inkluderar Museo Archeologico Nazionale, som är stadens mest besökta museum, och Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte, som är ett av Italiens största museum och bland annat bjuder på en rad betydelsefulla verk inom den italienska målerikonsten och romerska skulpturer. Det kan också rekommenderas att gå på en operaföreställning på Teatro San Carlo, som är en av de finaste operahusen i världen. På Neapel största torg, Piazza del Plebiscito, kan du uppleva den imponerande kyrkan Basilicata di San Francesco di Paolo och kungapalatset Palazzo Reale.

Neapel har ett medelhavsklimat med milda, regniga vintrar och heta, torra somrar – men havsbrisen som sällan lämnar bukten, bidrar till att göra somrarna något mer uppfriskande. Solen skiner i genomsnitt 250 dagar om året i Neapel. De varmaste månaderna på året i Neapel, är juli och augusti med medeltemperaturer på 33 grader – även om det inte är ovanligt med dagar då temperaturen ligger runt 40 grader under dessa månader. De kallaste månaderna på året är januari och februari, då medeltemperaturerna ligger på 12 grader – fortfarande varmt i relation till våra temperaturer i norr, med andra ord. Det snöar ytterst sällan i Neapel, däremot är det inte ovanligt med regn på hösten.

Utvalda hotell i Neapel

Hos Escapeaway är alla hotell i Neapel noga utvalda och lever upp till en rad standardkrav som gör dem lämpliga för svenska semesterfirare. Vårt finmaskiga nät av hotell ger dig alltid en rad valmöjligheter när det gäller geografiskt läge, kvalitet, service och pris - även under högsäsong.

Vi är riktiga specialister på resor till Italien och är ledande i Skandinavien när det gäller övernattningar. Flera av oss har tillbringat många år av våra liv i stövellandet och vi har direktkontakt med alla våra hotell i Neapel. Sök priser med eller utan flygbiljett i sökmotorn - och boka online nu!

>> Läs mer om resor till Syditalien här
>> Kombinera med en resa till Amalfikusten

>> Läs mer om hotell

Karta över Neapel

Populära hotell i Neapel

Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Internet/Wi-Fi
  • I stad eller by
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Närmaste strand: ca. 4.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Så väljer vi ut hotell i Neapel åt dig

Hos Escapeaway sätter vi en stor ära i att presentera de bästa semesterbostäderna och hotellen i Neapel för dig. Det är helt enkelt vårt jobb att se till så kvaliteten är i ordning - sen är det ditt jobb att resa ut och uppleva. Vi har därför satt stränga krav på kvaliteten på våra boenden och vi presenterar bara hotell som fått fina recensioner från tidigare gäster - med ett genomsnitt på över 4 av 5 stjärnor. På så sätt har vi fortlöpande "kontroll" på de enskilda hotellen och semesterlägenheterna så vi kan vara säkra på att allt är i toppklass för dig och ditt ressällskap.

Sevärdheter i Neapel

Neapels historia inkluderar en värld olika civilisationer som slagit läger i staden, och således också lämnat spår efter sig, både konstnärliga och monumentala. Det har bidragit till att Neapel idag är en av de städer i världen, som har högst densitet av kulturella och historiska resurser, nästan så att det blir omöjligt att hinna med att upptäcka dem alla under en livstid. Här nedan kan du därför läsa om några utvalda sevärdheter, som du kan prioritera på din första resa till Neapel – och spara resten till nästkommande besök i staden.

Piazza del Plebiscito och Palazzo Reale

Det 25.000 kvadratmeter stora torget Piazza del Plebiscito har kommit att bli en symbol för Neapel, och ligger i slutet av en av stadens huvudstråk, Via Toledo. Torget används ofta för event, manifestationer och konserter, både av klassisk och modern typ.

Längs torgets ena sida, ligger det kungliga slottet, Palazzo Reale, vilket naturligtvis härstammar från den tid då Italien var en monarki. Det byggdes på 1500-talet under spanskt styre, men har senare också bebotts av Borbone, Gioacchino Murat och familken Savoia. Kung Vittorio Emanuele III gav slottet till den italienska staten år 1919, och är för nuvarande ett museum samt huvudsäte för Nationalbiblioteket.

Lungomare och Castel dell’Ovo

Lungomare, direkt översatt till ”längs havet” är Neapels strandpromenad som sträcker sig hela 3 kilometer längs kusten. Strandpromenaden kantar naturligtvis av barer och restauranger, där du kan slå sig ner och njuta av utsikten och den sköna havsbrisen. Utsikten går för övrigt inte att klaga på, då du kan beundra den mäktiga, och fortfarande aktiva, vulkanen Vesuvius i fjärran, samt öarna Ischia och Capri. Du kan även hyra cykel och njuta av utsikten längs strandpromenaden från den.

Borgen Castel dell’Ovo ligger på en liten halv-ö utanför Lungomare, och är den äldsta fästningen i Neapel. Innanför murarna finns Sala delle Colonne från en gammal romersk villa, en terrass med spanska kanoner och de två tornen Torre Maestra och Torre Normanna.

Napoli Sotterranea

Napoli Sotterranea (bokstavligen ”underjordiska Neapel”) är ett virrvarr av tunnlar, hålor och grottor, som ligger 40 meter under jorden, vilka började utformas redan 300 år före Kristus då de gamla grekerna började utmynna tuffsten från jorden för att bygga det som var grunden till dagens Neapel (Neapolis). Det är verkligen en fascinerande historia, och för dig som är intresserad av att höra mer om den, är det möjligt att följa med på guidade turer (på engelska eller italienska) under Neapels yta. Observera att du inte tillåts inträde utan närvaro av guide – vilket nog endast är för din egen säkerhets skull. Ditt hotell i Neapel kan hjälpa till med att hitta och boka in de bästa turerna åt dig.

Utflykter

Vill du ta en paus från Neapels stundtals kaosartade miljöer är det enkelt att ta tåget eller bilen från stan och besöka några av de stora sevärdheterna som ligger i närheten. Här nedan nämner vi tre av de mest populära utflyktsmålen men naturligtvis finns det många fler i denna del av Italien.

Pompei

Fram till den 24 augusti år 79 e.Kr. var Pompei var ett livligt romerskt centrum med termalbad, teatrar, handel, bostäder och bordeller. Men just den dagen för nästan 2000 år sedan, ödelade ett fruktansvärt vulkanutbrott från vulkanen Vesuvius hela staden och många av dess invånare dog. Vulkanutbrottet fortgick i hela tre dagar, och man uppskattar att ett par tusen människor omkom. Inte förrän på 1700-talet, då staden på nytt upptäcktes, påbörjades utgrävningarna – som än i dag inte är färdiga, man gör fortfarande nya fynd. Pompei stad är en av de mest imponerade ruinerna från romersk tid och definitivt värd ett besök.

Vesuvius

Det kan låta läskigt att bestiga en vulkan och titta ner i dess krater, men det är precis vad du kan göra på toppen av Vesuvius. Du kan besöka Vesuvius hela året runt, men undvik helst vintern då vädret kan göra att man stänger tillgången till vulkanen. Vår och höst är således bäst, då du på din väg kan njuta av panoramautsikter och alla de vackra färger i nationalparken som omger vulkanen. Vesuvius är cirka 1200 meter hög, och för att komma upp till kratern behövs ingen specifik förberedelse i förhållande till trekking – är du i normal kondition, klarar du färden som tar cirka 2 timmar.

Amalfikusten

Det är inte utan grund som Amalfikusten beskrivs som en av de vackraste i världen. Det är en kuliss som du som åskådare, känner dig varmt inviterad till. Amalfikusten bjuder på citron- och apelsinlundar, dramatiska klippor, pittoreska småbyar, allt med en ytterst charmig inramning av havet och bergen. Börja ditt besök i storstaden Sorrento, ta båten till Capri, och missa inte de vackra städerna Amalfi, Positano och Ravello.

>> Läs mer om semester på Amalfikusten här

Mat och dryck

Många hävdar, att ju längre söderut du befinner dig i Italien, desto godare blir maten. Vad som är gott eller inte, är naturligtvis en högst personlig fråga, men faktum är, att la cucina povera, fattigmansköket har härjat i dessa regioner i flera hundra år, och traditioner och recept har gått i arv i generationer. Det är en ren fröjd att slå sig ner på en neapolitansk restaurang och blir serverad lokala läckerheter. Närheten till havet gör naturligtvis att du kan smaka på många goda pastarätter med fisk och skaldjur – och så får vi naturligtvis inte glömma maträtten som gjort Neapel känd över hela världen: la pizza napolitana!

Pizza

Ja, få rätter är så älskade världen över, som pizzan, och även om olika länder tolkar denna rätt på sina egna sätt – var det i Neapel som pizzan uppfanns en gång för länge sedan. Den neapolitanska pizzan, la pizza napolitana, finns idag till och med på UNESCOs lista över kulturella världsarv, inte bara för dess smak, men för kulturen som omringar den. Det är en verklig konst att göra en äkta pizza, och det finns regler för hur länge degen ska jäsas, hur stor omkretsen ska vara och hur länge pizzan ska gräddas, för att den ska få kallas neapolitansk och få rätt kvalitetsstämpel. Pizza är ett måste att äta i Neapel!

Mozzarella di bufala campana DOP

Det finns två typer av mozzarella – den som är gjord på komjölk, och den som är gjord på mjölk från vattenbufflar. Buffelmozzarellan är av högre kvalitet och är dessutom ursprungsskyddad – det vill säga, den får endast produceras inom ett visst geografiskt område (DOP står för Denominazione Origine Protetta vilket betyder just ursprungsskyddad). Detta område är främst Kampanien, men inkluderar också några av de övriga södra italienska regionerna. När du befinner dig i Neapel måste du testa på färsk buffelmozzarella! Det är som ingen annan mozzarella du någonsin har smakat. Smaken är gräddig med en viss syrlighet och konsistensen är krämig medan ytan är mer fast. En fantastisk ost!

Babà

Babà är ett bakverk, som inte bara är typiskt för Neapel som stad, men som också representerar en del av stadens street food. Det är inte sällan du ser konditorer på gatorna i Neapel, som säjer klassiska Babà, vilka ofta dränks i rom, och serveras med grädde och jordgubbar. Ett bakverk som kanske inte passar allas palett – men om du vill äta dig igenom Neapel på riktigt, måste du i alla fall prova minst en Babà.

>> Läs även om resor till Sorrento här