Cityresa till Neapel

Res på förlängd weekend till Syditaliensk pulserande storstad Neapel

Upplev en annorlunda och spännande storstadssemester i sköna Napoli (på italienska) med Escapeaway – och res ner till den äkta, syditalienska passionen och charmen.

Napolitanarna är stolta över sin hemstad, och man förstår dem väl. Trötta klichéer och fördomar som omger staden, som många tror endast har pizza, maffia och väskryckare att bjuda på. Men glöm fördomarna och upplev en levande och på många sett en vacker stad som är full av palats, museer och gallerier i världsklass.

Caféer vid vulkanens fot på en cityresa till Neapel

Storstaden Neapel i den italienska regionen Campania är en av de mest tätbefolkade städerna i EU, och det märker du på det tempo och den dynamik som präglar stadens livliga gatuliv. I Neapel levs livet utomhus på klassisk sydländsk manér och du kommer aldrig att lida brist på något att titta på. Hitta en Piazza där du kan sitta på en bänk i lugn och ro, eller sitta ner på ett av de många kaféer med uteservering. Så har du din alldeles egna gatuteater framför dig – och en kopp gott italienskt kaffe som staden är känd för, eller ett glas vin för att skölja showen ner med.

Ropande gatuförsäljare, tutande bilar och högljudda diskussioner på napolitanska blandas med hisnande panoramavyer, arkeologiska skatter och vackra fresker.

Att den mäktiga och vackra vulkanen Vesuvius tronar skräckinjagande med sina två kratrar över Neapel gör knappast stämningen i staden mindre intensiv – här, där rädslan inte skrämmer de ca. 3 miljoner människor från att leva livet fullt ut, och här, där människor levt sedan urminnes tider, sedan 2000 år före Kristi födelse.
Med Escapeaway kan du bo i centrala Neapel, på ett trevligt och prisvärt hotell. Du kan ta del av vår Italien-expertis före och under din vistelse.

Sevärdheter på din storstadssemester i Neapel

Neapel är en guldgruva fylld med unika sevärdheter av alla slag. Det är omöjligt att göra allt på en cityresa, långhelg eller en vecka och det måste finnas tid att bara njuta av livet på syditalienskt vis. Nedan kommer vi dock nämna några sevärda favoriter, som du säkert kommer minnas länge efter resan:

Glöm katakomberna i Rom – San Gennaro katakomberna i Neapel är ett riktigt underjordiskt äventyr
San Gennaro katakomberna är ett gammalt kristet, underjordiskt begravningskomplex med anor från andra århundradet efter Kristus. De är djupt imponerande, med flera detaljer och välbevarade kristna väggmålningar. Det är en upplevelse utöver det vanliga att beundra dessa målningar och med tanke på att de är tusentals år gamla. Katakomberna är fördelade på två nivåer där den nedersta är den äldsta. Man tror att denna "källare" i själva verket har varit en begravningsplats också i förkristen tid, vilket sedan utvecklat sig till den nya, mystiska sekt som kristendomen betraktades som till en början.

Om du är ute och reser som en del av en grupp, har du normalt tillgång till katakomberna under morgontimmarna, men öppettiderna förändras kontinuerligt. Kontrollera med ditt hotell eller turistinformationen.

Pompei – besök alla arkeologiska utgrävningars moder under din storstadssemester i Neapel

Är det något du ska se på din cityresa till Neapel så bör det vara fantastiska Pompeji. Denna ovanligt välbevarade romerska ruinstad var i gamla tider en livlig stad med ca. 20.000 invånare – som på den tiden var en skaplig storlek. Vesuvius satte stopp för det dagliga livet i Pompeji då det i år 79 utbröt och begravde staden i aska och slagg. Just detta, att staden har legat begravd är förklaringen till att den är så välbevarad, och att även små föremål som mynt, prydnadsföremål, krukor och verktyg kan hittas i nästan samma skick som när deras ägare dog av vulkanens framfart. Delar av staden blev dock ödelagd av den efterföljande jordbävning och de enorma mängder glödande lava.

När du går runt i Pompeji märker du verkligen historien komma till liv, och vi rekommenderar att du tar dig tid. Sätt minst en halv dag av till denna upplevelse som du alltid kommer att minnas.

Se det kungliga palatset i Neapel
Besök det kungliga palatset och låt dig imponeras av de påkostade, förgyllda hallar, svepande marmortrappor och vackra målningar. Slottet byggdes under 1700-talet och är centralt beläget i Neapel. Det har tidigare använts som residens av huset Bourbon, som tidvis regerade över Neapel. I dag sitter huset Bourbon fortfarande på tronen i Luxemburg och Spanien.

Missa inte Caravaggios mästerverk
Caravaggios mästerverk ”De sju barmhärtighetsgärningarna” är otroligt väl gömt i huvudkontoret för en välgörenhetsorganisation från 1600-talet. Det gör inte upplevelsen mindre när du studerar denna märkliga bild. Målningen visar alla typer av ikoniska sätt att vara medkännande och generös på. Fantasin felar ingenting – notera till exempel detaljen med en kvinna som ammar sin egen far (ja, du läste rätt) medan han sitter i fängelse.

Caravaggio var vid tidpunkten för målandet i 1607 på flykt från Rom där han var anklagad för mord.

Korta cityresor till "bella Napoli"

Fly från kylan och slask och njut av en långhelg i Neapel när som helst på året. Vi vill råda dig att bo centralt om du bara har ett par dagar i staden – och i Neapel är det extra förnuftigt att hålla sig till den historiska stadskärnan då staden är ganska oöverskådlig och sträcker sig långt.

Tendensen till oöverskådlig ska dock inte avskräcka dig från att utforska Neapel till fots, som verkligen ger dig närheten till livet som det levs här. Sväng ner på en av stadens många små gator, kanske rent av med hängande tvätt mellan husväggarna. Vid första anblicken verkar det smart att invånarna torkar sina kläder på detta vis, men redan efter få minuter märker man att kläderna blir svarta som kol på grund av avgaser från en förbipasserande buss. Man kan undra hur kläderna i Neapel någonsin blir rena. Ändå ses de flesta människor i stan klädda helt felfritt.

Ett bra ställe att börja din långhelg på i Neapel är med en svalkande aperitivo på centrala Café Gambrinus. Du kommer att sitta på en av de äldsta och mest eleganta kaféer, och oavsett om du vill bli sittande eller ej, eller utforska centrala Napoli är Café Gambrinus ingen dålig utgångspunkt.

Mat och dryck i Neapel

Neapel är känd för att bjuda på något av dem bästa maten i hela Italien, och kaffet här är hyllad för sin höga kvalitet. Din dag börjar bra när den börjar med en stark men rundad napolitansk espresso.

I Neapeli är matkulturen något speciell eftersom den påverkas av många århundraden av förändrande kulturell dominans. Dessutom är råvarorna i denna region extra smakfulla då jorden är ovanligt bördig på grund av mineraler från Vesuvius. Många anser Neapel som en del av ett utsökt gastronomiskt treklöver med Sicilien Rom där du hittar Italiens bästa mat.

Ska vi kortfattat beskriva napolitansk matlagning kan den beskrivas som en blandning av kända och älskade italienska pastarätter och allt gott från havet. Färska musslor med citron, basilika och tomat, grillad fisk, tjocka skivor av mjuk mozzarella och något så enkelt som Pasta e Fagioli – pasta med bönor! – smakar ljuvligt på Napolis stämningsfulla restauranger och trattorior.

Pizza ska du uppenbarligen också äta när du är här, och i den historiska stadskärnan finns flera av de bästa pizzerior staden har att erbjuda. Prova till exempel den berömda Da Michele.

Se fram emot en långhelg på italienska med stor I, eller en upplevelserik storstadssemester när du reser med Escapeaway till Neapel.

>> Läs mer om storstadssemester

Karta över Neapel

Populära hotell i Neapel

Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,8
Mycket bra
1775 omdömen
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,9
Mycket bra
1311 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste strand: ca. 2.2 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,4
Mycket bra
924 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage