Resor till Neapel

Den mytomspunna storstaden Neapel är Syditaliens pulserande huvudstad som bjuder på ett autentiskt Italien med enkel och välsmakande mat, vackra byggnadsverk och lätt tillgänglighet till fantastiska öar och kuststräckor. Boka din resa till Neapel online - med flyg och semesterbostad.

Få storstäder i Italien - och kanske i hela Europa får dig att ryckas med i den stämning och atmosfär som utspelar sig i Napoli. Krydda din vistelse med en välsmakande pizza (som kommer härifrån) eller en utflykt till Sorrento eller Amalfikusten. För varje pizzaälskare är en resa till Neapel när oundviklig, men här finns också både vulkaner, stränder, dramatiska kuster och en enastående kultur. Nu kan du boka resan till Neapel hos Escapeaway inklusive flyg från Sverie och Danmark, bilhyra på flygplatsen och naturligtvis en läcker semesterbostad.

När du reser till Neapel får du äventyr för hela slanten. Staden vid bukten med samma namn har i århundraden varit unik i sitt slag - en stad av arbetare och invandrare från många folkslag runt Medelhavet som landat i denna naturliga hamn och som lever med den stora vulkanen Vesuvius vid sin sida (en vulkan som av vulkanologer betraktas som en av de farligaste i världen - senaste utbrott skedde 1944). Neapel som även betecknas som Syditaliens huvudstad bjuder på en massa sevärdheter för varje smak och är särskilt fascinerande tack vare det livliga och ibland kaotiska gatulivet som skapar en egen atmosfär.

Kaos är också en del av Neapels historia som fram till Italiens enande år 1861 var en ganska kaotisk affär präglad av många olika makthavare. Staden grundades redan på 600-talet f. Kr. av grekiska utvandrare som kallade staden för Neapolis, den Nya Staden då tidigare grekiska utvandrare i närheten, men tre hundra år tidigare, redan grundat Den Gamla Staden, Paleopolis. I år 326 f. Kr. övertog romarna makten och samlade båda städerna under namnet Neapolis. Staden behöll länge sin grekiska kultur och lagar trots det romerska herradömet och den blev därför snabbt ett attraktivt utflyktsmål för dåtidens romare på grund av dess politiska frihet, milda klimat och vackra bukt. Den sista delen av kampen om staden ägde rum från 1282 och fram till Italiens samling år 1861 där spanska och franska kungahus kämpade om makten.

Så bokar du en resa till Neapel med Escapeaway

Med Escapeaway kan du använda dig av den intelligenta sökmotorn för att lätt boka en trygg resa till Neapel. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn antingen med direktflyg eller med en mellanlandning på vägen. Vi hittar billiga flygbiljetter med reguljärflyg och kombinerar dem med utvalda hotell i Neapel och med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt sätts samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Läs mer om semesterbostäder i Neapel här

Hotell i Neapel

Populära hotell i Neapel

Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
9,3
Fantastiskt
2409 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,9
Mycket bra
1449 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,5
Mycket bra
1827 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Sevärdheter och shopping i Neapel

Är du konst eller historiskt intresserad finns här oanade möjligheter för att gå på upptäcktsfärd på något av Neapels många museer. Du bör inte missa ett av världens viktigaste arkeologiska museer, nämligen Museo Archeologico Nazionale samt Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte. För teater eller musik intresserade är staden ett sant paradis och du bör ta tillfället i akt och se en teaterföreställning i Teatro San Carlo. Teatern är Italiens största och en av de finaste i världen. Den är dekorerad med guld och har en fantastisk akustik. I nyare tid har fascismen under 1920-talet och 30-talet satt sin prägel på staden då det under denna period byggdes flygplats, linbanor till bergen och tunnelbana. Trots att staden bombats under slutet av 2:a Världskriget har man lyckats bevara många av sina historiska byggnader som t.ex. den stora borgen Castel Nuovo som ligger ner vid hamnen.

Stadslivet är en upplevelse att ta del av och det kan varmt rekommenderas att bara sitta och ta en kaffe och samtidigt njuta av det "kaos" som utspelar sig till exempel påPiazza Bellini där det ligger flera barer sida vid sida i nästan gröna omgivningar. Detta kan man även göra vid shoppinggatan Galleria Umberto 1 där de flesta butiker och caféer finns. Önskar du istället slappa i det fria kan du njuta av stadens största torg Piazza del Plebiscito där du kan besöka den imponerande kyrkan Basilica di San Francesco di Paolo och Palazzo Reale (Kungapalatset). Från torget har du dessutom fin utsikt över Napolibukten.

Neapelbukten

När du tittar ut över Neapelbukten fastnar ögonen snabbt på Vesuvius. Denna enorma vulkan på 1.281 meter skapar både en vacker och fruktad bild av bukten då vulkanen och staden har ett starkt band mellan sig. Som en sovande jätte tronar den över staden och flera vulkanforskare menar att den skulle kunna få ett utbrott vilken dag som helst. Vulkanens mest kända utbrott ägde rum år 79 e. Kr. då den ödelade städerna Pompeji och Herculaneum. Faran till trots som de lokala invånarna lever med så låter de livet fortsätta obehindrat precis som det alltid gjort i staden och på sluttningarna runt vulkanen. Att uppleva bukten och promenera längs vattnet är något man inte får missa vid sin vistelse i Napoli. När du går omkring vid vattnet bör du ta en tur vid den lilla hamnen Santa Lucia. Tidigare fanns här fattiga fiskebodar och små båtar, men som idag är utbytta till fina hotell, restauranger och caféer samt lyxbåtar i miljonklassen. Utanför hamnen på den lilla ön Megaride ligger Borgo Marinario och slottet Castel dell’ Ovo där det arrangeras flera konstutställningar.

Som huvudstad i Kampanien är staden en trafik knutpunkt för resten av regionen. Från hamnen går det båtar till öarna Ischia, Capri och Procida och vidare till Amalfikusten samt till ön Stromboli som är en av de Eoliska Öarna utanför Siciliens norra kust. Föredrar du att åka tåg så kan du ta Vesuviusbanan (Circumvesuviana) som transporterar en till Vesuvius samt hela vägen till Sorrento.

Pizzans hemstad

Det har blivit sagt mycket om Neapel under årens lopp och staden är helt klart en stad på både gott och ont. Som turist ska du vara uppmärksam på att det i vissa kvarter inte är säkert att vistas. Det är därför viktigt att tänka sig om och låta bli att skylta med för mycket av sina ägodelar. När detta är sagt är det synd att inte ta tillfället att uppleva denna fascinerande stad med dess kaotiska liv och trafik, dess vackra konst, det azurblå havet och sist men inte minst prova en äkta pizza då den är uppfunnen i just Napoli. Det finns många spännande historier kring pizzan och en av dessa berättar hur den klassiska Pizza Margherita fick sitt namn.

En kväll år 1889 fick kung Umberto I och hans fru drottning Margherita som befann sig på deras sommarresidens i Napoli lust att smaka den lokala specialitet som var känd som en "fattigmansrätt". Raffaele Esposito en känd ”pizzaiolo” (pizzabagare) i staden fick äran att leverera tre pizzor till de kungliga. Två av pizzorna hade redan namn men den sista som visade färgerna på den italienska flaggan (grön, vit och röd på grund av ingredienserna basilika, mozzarella och tomat) hade inte något namn. Drottning Margherita tyckte bäst om denna och på så vis fick denna klassiska pizza sitt namn. Man kan fortfarande i dag besöka Raffaele Espositos pizzeria som numera heter Pizzeria Brandi.

Som stad är Neapel ett förträffligt resmål, då den är något mindre besökt av turister än t.ex. Rom, och den bjuder på ett mycket aktivt stadsliv, framförallt på kvällen under sommarmånaderna, när temperaturen faller och de väldigt sociala syditalienarna går ut i stan för att äta middag. Neapel bjuder också på världens äldsta operahus, toppfotboll på San Paolo och en stor hamn, med förbindelser till både Sicilien, Sardinien och Afrika.

Resor till Neapel med Escapeaway

Den naturliga ingången till storstaden är naturligtvis Neapels flygplats - officiellt Aeroporto Internazionele di Napoli - som ligger i utkanten av stan. Du kommer in till staden på några få minuter, utan en lång transfer. Av övriga flygplatser, ligger Rom närmast, och även om det är över 200 km dit, går det snabbtåg som gör att du kan ta dig mellan de båda städerna på en timme. Alternativet är naturligtvis att hyra en bil och själv ta turen längs med kusten, t.ex. med ett besök i historiska Anzio under vägen.

Det är också perfekt att använda ett besök i Neapel till att besöka både vulkanen Vesuvius, ruinstaden Herculaneum och utgrävningarna i Pompeji, samt för att besöka Sorrento och Amalfikusten. Vi rekommenderar därför alltid att du hyr en bil, så att du har frihet att ta dig runt när och hur du vill - alternativt kan du använda dig av den lilla järnvägen Circumvesuviana som binder samman hela området omkring Vesuvius en skramlig men mycket autentisk lokaltransport.. 

När du bokar en resa till Neapel, som kom ihåg att du kan hitta biljetter med reguljärflyg och flexibla datum, handplockade semesterbostäder och billiga hyrbilar direkt här hos Escapeaway. Börja med att hitta din semesterbostad, så hjälper vi dig att hitta flyg och hyrbil, så är du reda att bege dig iväg.

Boka en hyrbil när du reser till Neapel

Om du endast ska besöka Neapel stad, ska du helst undvika en hyrbil, då trafiken är stökig och de lokala transportmedlen är goda - även till Pompeji och Sorrento. Men om du vill utforska Amalfikusten på egen hand, rekommenderar vi, att du hyr en bil och beger dig ut i det blå.

Hos Escapeaway kan du hyra en bil så många dagar du vill, och till nätets bästa priser. Väljer du att hyra bil under hela reseperioden, kan du få bilhyran med som en del av paketresan, tillsammans med flygbiljetten och boendet, och därmed täcks den av resegarantin - en fördel som du inte får om du bokar på nätet, eller vid ankomst.

Mer information till din resa till Neapel

Neapel är huvudstad i regionen Kampanien i sydvästra Italien. Staden är, med sina ca. 1 miljon invånare (4,4 miljoner om vi räknar med hela storstaden), den tredje största staden i Italien, endast Rom och Milano är större. Trots sitt läge i den generellt fattigare delen av Italien, och sitt rykte som en fattig och farlig stad på grund av styret av maffian, är staden bland de fyra största ekonomiska städerna i Italien, tillsammans med Milano, Rom och Turin.

När det är sagt, är det viktigt att tillföra, att man som besökare ska vara uppmärksam på, vilka kvarter man färdas i. Det betyder dock inte, att du ska hålla dig borta helt och hållet från staden, för det är en storstad på gott och ont, och rymmer lika delar syditaliensk skönhet och fulhet, ordning och kaos.

Från Neapel finns det dessutom många möjligheter att åka iväg på utflykter till södra Italiens största sevärdheter, såsom den berömda vulkanen Vesuvius, ruinerna i Pompeji och Herculanum, öarna Ischia, Capri och Procida, Amalfikusten och den romantiska staden Sorrento.

Och så bör du naturligtvis dra fördel av att du är i pizzans hemstad - enligt legenden är denna runda delikatess uppfunnen här och därför hittar du ett hav av bra pizzerior i Neapel.

Vad tycker gästerna om i Neapel?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 48 recensioner