Restips till Neapel 

Den mytomspunna storstaden Neapel är den pulserande huvudstaden i Syditalien och erbjuder ett genuint Italien med enkel men välsmakande mat, vackra byggnader och enkelt att ta sig till fantastiska öar och bedårande kustlinjer. 

Få storstäder i Italien har så mycket gatuliv som Neapel! Lägg till världens godaste pizza och en utflykt till Amalfikusten eller Sorrento så har du en perfekt semester att se fram emot. För alla pizzaälskare är en resa till Neapel ett måste men du kan också uppleva vulkaner, stränder, dramatiska kustlinjer och en enastående kultur. 

Att resa till Neapel är alltid ett äventyr. Staden vid bukten med samma namn har i århundraden varit en stad för sig själv, en stad med arbetare och invandrare från många länder runt Medelhavet. Neapel lever till stor del av och med den stora vulkanen Vesuvius (Monte Vesuvio) som av vulkanexperter anses vara en av de farligaste vulkanerna i världen och hade sitt senaste utbrott 1944. Neapel kallas södra Italiens huvudstad och är den största staden i regionen Kampanien. Här finns det sevärdheter för alla smaker och staden är särskilt fascinerande tack vare sitt livliga och ibland kaotiska gatuliv vilket skapar en mycket speciell atmosfär.

Neapels historia

Kaos är också en del av Neapels historia som fram till enandet av Italien 1861 var ett ganska rörigt område, präglat av många olika makthavare. Staden grundades troligen redan på 600-talet f.Kr. av grekiska kolonister. De kallade staden Neapolis, den nya staden eftersom den låg ganska nära den gamla staden Paleopolis som också hade grundats 300 år tidigare av grekiska kolonister. 

Städerna utvecklades lugnt sida vid sida och 326 f.Kr. tog romarna makten och slog samman städerna under namnet Neapolis. Staden behöll sin grekiska kultur och lagstiftning under lång tid trots det romerska styret och blev snabbt ett attraktivt resmål för dåtidens romare på grund av sin politiska frihet, sitt milda klimat och sin vackra vik. Medeltiden var en mycket turbulent tid för staden med många olika härskare tills normanderna lyckades införliva staden i det syditalienska kungariket 1139. Den sista delen av kampen om staden pågick från 1282 fram till enandet av Italien 1861 då de spanska och franska kungahusen kämpade om makten.

Fakta om Neapel

Neapel är huvudstad i regionen Kampanien sydvästra Italien med cirka 1 miljon invånare och totalt 4,4 miljoner invånare inklusive hela det urbana inlandet är det den 3:e största staden i Italien, efter Rom och Milano. Trots sitt läge i den generellt fattigare delen av Italien och sitt rykte som en fattig och smutsig stad som styrs av maffian har Neapel den 4:e största ekonomin i Italien, efter MilanoRom och Turin

Med detta sagt är det viktigt att tillägga att du som besökare måste vara medveten om vilka stadsdelar du ska besöka. Det betyder inte att du ska låta dig skrämmas av staden. Neapel är en stad som på gott och ont har allt från syditaliensk skönhet och ruffighet till ordning och kaos.  

Från Neapel finns det dessutom gott om utflykter till några av södra Italiens främsta sevärdheter som den berömda vulkanen Vesuvius, ruinerna i Pompeji som finns med på UNESCO: s världsarvslista, Herculaneum, öarna öarna Ischia, Capri och ProcidaAmalfikusten och den romantiska staden Sorrento

Du bör förövrigt också dra nytta av det faktum att pizza - åtminstone i sin moderna version - påstås ha uppfunnits i Neapel och att staden därför erbjuder en mängd bra pizzarestauranger.

Sevärdheter och shopping i Neapel

Om du är intresserad av konst och historia finns det gott om möjligheter att utforska Neapels många museer som Museo Archeologico Nazionale där du kan se artefakter som hittades i Pompeji och Herculaneum efter vulkanutbrottet. Museo e Gallerie Palazzo Reale di Capodimonte med sin omfattande samling av napolitansk konst är också ett måste för konstintresserade. 

Musikälskare får inte missa en operaföreställning på Teatro San Carlo som är Italiens största och en av de vackraste i världen. Interiören är dekorerad med guld och röd sammet och akustiken är nästan perfekt. På senare tid har fascismen under 1920 och 30-talen satt sin prägel på staden. Under denna period fick staden en flygplats, järnväg och tunnelbana. Trots att Neapel bombades sönder och samman i slutet av 2:a världskriget har den lyckats bevara många av sina historiska lämningar som det stora slottet Castel Nuovo nere vid hamnen.

Stadslivet är en upplevelse i sig. Att sitta på ett mysigt trottoarkafé och titta på gatulivet är verkligen att rekommendera. På Piazza Bellini ligger barerna som pärlor på ett snöre i ett relativt grönt område. Ett annat alternativ är att ta en kaffe inne i shoppingcentret Galleria Umberto 1, där det finns flera butiker och kaféer.

Ett annat tips är att ta sig till Neapels största torg, Piazza del Plebiscito där man kan besöka den imponerande kyrkan Basilica di San Francesco di Paolo och det kungliga palatset Palazzo Reale där du har en fantastisk utsikt över Neapelbukten.

Neapelbukten

När man blickar ut över Neapelbukten och dess omgivningar är det vulkanen Vesuvius som omedelbart fångar blicken. Denna enorma vulkan som reser sig 1281 meter över havet skapar en både vacker och skrämmande bild av bukten och vulkanen och staden är utan tvekan starkt sammankopplade. Som en sovande jätte tornar den upp sig över staden och vulkanologerna tror att ett nytt utbrott kommer förr eller senare.

Vulkanens mest kända utbrott inträffade år 79 e.Kr. då städerna Pompeji och Herculaneum täcktes av lava och aska. Trots den fara som lokalbefolkningen lever med har de valt att låta livet fortsätta opåverkat som det alltid har gjort på vulkanens sluttningar och i staden Neapel.

Att uppleva bukten och ta en promenad längs havet bör du få med på ett besök i Neapel. En trevlig promenad är i den lilla hamnen Santa Lucia där det en gång fanns många fattiga fiskares hyddor och små båtar men som nu har ersatts av exklusiva hotell, restauranger, kaféer och yachter i miljonklassen. Utanför hamnen som förbinds med en vågbrytare på ön Megaride, ligger Borgo Marinario och slottet Castel dell'Ovo där det hålls olika konstutställningar.

Som huvudstad i Kampanien är Neapel en knutpunkt för resten av regionen. Från hamnen i Neapel går båtar till öarna Ischia, Capri och Procida och söderut längs Amalfikusten. Det finns också båtförbindelser hela vägen ner till ön Stromboli som är en del av de Eoliska öarna utanför Siciliens nordkust. Dessutom finns det båtar till både Sicilien och Sardinien. Om du föredrar en tågresa kan du ta Vesuvius-järnvägen (Circumvesuviana) som tar dig till Vesuvius och hela vägen till Sorrento

Pizzans hemstad

Mycket har sagts om Neapel genom åren och som turist bör du vara medveten om att det finns vissa områden som du bör hålla dig borta från. Vi rekommenderar inte att du bär dyra smycken eller bär en dyr kamera runt halsen. Med det sagt bör du inte missa denna fascinerande stad med sin kaotiska trafik, vackra konst, azurblå vatten och inte minst, sin berömda pizza. Pizza uppfanns ju i Neapel, så de vet hur man gör den! Det finns många intressanta historier om pizza och en av dem handlar om hur den klassiska Pizza Margherita fick sitt namn.

En kväll 1889 fick kung Umberto I och hans drottning Margherita som bodde på sitt sommarresidens i Neapel smaka på denna lokala specialitet som var känd som en "fattigmansrätt". Raffaele Esposito - en känd "pizzaiolo" (pizzabagare) i staden fick äran att leverera 3 pizzor till kungligheterna. 2 av pizzorna hade redan namn men den sista som hade den italienska nationalflaggans färger (grön, vit och röd av ingredienserna basilika, mozzarella och tomat) hade inget namn. Den blev Drottning Margheritas favorit och det var så denna klassiska pizza fick sitt namn. Du kan fortfarande besöka Rafael Espositos pizzeria som nu heter Pizzeria Brandi

Välkommen till Neapel med Escapeaway

Det enklaste sättet att börja sin semester i Kampanien-området är att flyga till Neapels flygplats, Aeroporto Internazionale di Napoli som ligger i utkanten av staden. Det tar bara några minuter att köra mellan staden och flygplatsen. Av de andra flygplatserna ligger de två närmaste i Rom, 200 km bort, men ändå bara drygt 1 timmes tågresa med det välfungerande italienska järnvägssystemet.  

Med oss på Escapeaway kan du enkelt planera, skräddarsy och boka din resa till Neapel. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell. Pssst.... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera möjligheten att utforska alla fantastiska platser i området och Kampanien

>>> Se alla våra Hideaways hotell i Neapel

>>> Läs mer om Sorrento

>>> Läs mer om Amalfikusten

>>> Läs mer om öarna Capri, Ischia och Procida

>>> Läs mer om Kampanien

>>> Läs mer om Syditalien

>>> Läs mer om Italien

>>> Läs mer om Pompeji och vulkanen Vesuvius 

 

Hotell i Neapel

Populära hotell i Neapel

Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,8
Mycket bra
866 omdömen
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Avstånd till havet: ca. 10 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Syditalien, Kampanien, Neapel
8,4
Mycket bra
920 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Vad tycker gästerna om i Neapel?

8,2
Samlade gästomdömen
Baserat på 50 recensioner