Resor till Cilento reservatet

Cilento reservatet sträcker sig över 181.000 hektar och är ett av Italiens största. Det blev grundat 1991 och 6 år senare fick det Unescos stämpel som kulturskatt. Reservatet är enastående då det har fått lov att utvecklas i harmoni med naturen och den lokala miljön. I reservatet bor det 235.000 invånare. Det finns många höga bergstoppar och mer än 2000 grottor.

Campanias kust når Cliento reservatets naturliga gränser på den västra sidan. Landskapet varierar otroligt mycket från fina sandstränder till dramatiska klippor och gröna berg som övergår i ett mer barskt utseende mot söder. Runt omkring Palinuro-berget har havet trängt igenom många av grottorna och det har således uppstått en speciell fauna som trivs i de varma grottorna. "Grotta Azzurra" är en av de mest spektakulära med ljuset som reflekterar sig i vattnet och utgör en fantastisk blå färg.

Längre norrut kan man beundra Medelhavets många fiskarter i Punta Licosa. De besökande kan dessutom uppleva havet genom att åka med de traditionella träbåtarna från Agropoli till Sapri.

Cliento reservatet har över 1800 olika sorters planter som bara finns i detta område. Primula Palinuri är den mest kända plantarten och den har blivit som en symbol för Cliento reservatet. Det finns havsliljor (Pancratium Maritimum) på stranden, nejlikor (Dianthus rupicola) på klipporna, och röda enbärsbuskar i de torraste områdena samt tät skog med bok, kastanj och ek uppe i bergen.

Cliento reservatets djurliv är mycket varierat pga. de många ekosystem som finns i området. På bergssidorna finner man stora fåglar som te.x. kungsörn och falkar. Dessa flyger ofta ner och fångar bl.a. harar som det finns mycket av. På gräsmarkerna finns det gott om rävar och mårdar. Ulv finner man mycket av, men den absolut viktigaste djurarten i reservatet är uttern som lever i floden Calore.

En vandringstur till Monte Gelbison är en trevlig utflykt när man väljer att vistas i Cilento. Pilgrimmer från hela området har sen innan Kristus vandrat längs det heliga bergets stigar upp till det grekiska tempel som ligger på toppen. Templets massiva väggar kan ännu beundras i den nuvarande kyrkan. Berget kallas Monte Sacro eller Monte Gelbison men betyder samma sak. Gelbison är nämligen italienska för "Det heliga berget" på arabiska.

Man kan välja att köra till bergets fot och gå hela vägen upp till toppen som löper genom skog och öppna marker. Turen tar ca. ½ dag och kan göras i lugn och ro med flera trevliga pauser. Vill man inte vandra hela vägen kan man köra till toppen och beundra det vackra landskapet. På toppen finns även ett litet matställe och en bar som drivs av nunnor. Vi har varit på toppen i omgångar och haft sådan tur att vi lyckats skymta Sardinien i horisonten vid solnedgången en klar afton i slutet av oktober månad.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cilento reservatet