Resor till Cetara

Denna härliga lilla kuststad ligger längs vägen mellan Salerno och Amalfi på Amalfikusten, precis vid foten av Falerioberget. Det lilla pittoreska fiskeläget sträcker sig in i en djup dal längs havet, omgivet av vinmarker och citronplantager.

Staden lever idag i största del av fiske och bearbetning av ansjovis och tunfisk. Här torkas ansjovis ännu som på medeltiden – en smakbit som får tankarna att gå tillbaka till romartiden går att få på de lokala restaurangerna. Något ovanligt på denna populära kuststräcka är att det finns varken turistcenter eller hotell i staden utan besökarna inkvarteras i lägenheter runt omkring i centrum. Låt det därför vara sagt direkt: Lägenheterna är enkla, spartanska och ofta ganska slitna. Vistas därför inte i Cetara ifall ni önskar en mycket fin och välmöblerad lägenhet. Utan res hit ifall lägenheten endast är en plats där ni tänkt sova, använda badrummet och laga enkel mat. Res hit för de fina terrasserna, det sköna livet på gatan, för stämningen, för utsikten, för de goda matställena men förvänta inte dig allt för mycket av lägenheterna.

I staden verkar det som om livet stått stilla i många år. Det finns inga supermarkets utan all handel av livsmedelsprodukter försigår hos de lokala handlarna vilket medför en lugn livsrytm på stadens små gator och torg. Stadens små torg och hamnen är säkra samlingspunkter och här finner man charmiga cafeér, restauranger och ett sprudlande liv under de varma kvällarna.

Sedan 1685 har stadens liv varit präglat av det franciskanska kloster som ännu representerar den etik och kultur som finns i Cetara. Munkarnas tillvaro har skapat det monumentala kloster med tillhörande kyrka och byggnader där det idag finns en folkskola och en restaurang. Även om staden har ganska få turister finns det gott om bra restauranger och ”San Pietro” är en restaurang som människor kommer från när och fjärran för att besöka.

Cetaras symbol är det imponerande kungliga torn som dominerar hamnen och ”välkomnar” de besökande. På hamnens västra sida ligger en liten strand där man i lugn och ro kan njuta av det härliga vädret och det klara vattnet.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Cetara