Resor till Benevento

Provinsstaden som överraskar

Provinsstaden Benevento uppträder, trots sin status och sina 65 000 invånare, nästan aldrig i de allmänna guiderna om Syditalien. Konstigt tycker vi, med tanke på stadens otaliga sevärdheter och omisskännliga charm.

Du kan "göra stan" på en halv dag, även om en hel dag skulle vara bättre, där du promenerar genom huvudgatan Corso Garibaldi, och tar avstickare till höger och vänster där stadens sevärdheter träder fram. Eller så kan du slå dig ner i staden några dagar, och utforska de stela sidogatorna på närmre håll medan du besöker små butiker och provar några av alla trevliga restauranger.

Historia

För 2500 år sedan var Benevento en viktig stad i det samnitiska förbundet. Samnium var ett förbund av apenniniska stammar, som i längre perioder kämpade mot Rom, men till slut blev bekämpat. Därefter var staden under romerskt herradöme tills Romarrikes förfall.

Benevento har således var en betydande stad redan före Kristus, och det avspeglar sig i stadens gatubild. För det första är Benevento mycket stol av sin samnitiska historia. Universitetet är uppkallat efter detta folkslag (Sannio på italienska), och på huvudgatan visar en stor relief hur stort det samnitiska riket var på sin stortid. Men det är mest minnet om denna tid som står fast, medan Romarriket fortfarande syns - från huvudgatan kan du se den romerska triumfbågen, Arco di Traiano, som kan jämföras med de berömda triumfbågarna i Roms centrum. Antiken är på det hela taget mycket närvarande här. Huvudgatan pryds av en Apis-tjur och en obelisk från ett gammalt tempel. Därutöver finns det en särskilt välbevarad romersk teater nära domkyrkan, och över floden Sabato i stadens utkant går en 2000 år gammal romersk bro, Ponto Leproso - och man får lov att gå på den!

På 500-talet e.K. kom de germanska langobarderna ner över Italien och drev bort de existerande makthavarna. Benevento blev huvudstad i deras syditalienska rike, och den förblev langobardernas viktigaste stad i 500 år som de styrde Syditalien.

Langobarderna har inte lämnat många spår efter sig i deras vidsträckta rike, men just i Benevento finns det både bevarat monument från deras tidsålder och ett levande minne om dem. Den 1300 år gamla stadsmuren står fortfarande kvar, och man bör unna sig själv en promenad längs muren innan man vänder tillbaka till huvudgatan och beskådar den nästan lika gamla, sexkantiga kyrkan, Santa Sofia. Bakom kyrkan finns ett gammalt koster omgjort till ett intimt litet historiskt museum, där du bland annat kan se hur en langobard-krigare såg ut - och gå inte miste om klostergården.

Sevärdheter vid Corso Garibaldi


Det är svårt att beskriva alla stadens sevärdheter, för där är många. DU ska ju också hinna med att bara njuta av staden, medan du promenerar fram på den breda Corso Garibaldi, som bekvämt nog är omgjort till gågata. Ock, kan du avsätta en lördag eller söndag kväll, kan du "gå Corso" med stadens invånare. Lördagskväll fylls nämligen Corso Garibaldi med människor som bara går fram och tillbaka i små grupper, snackar med varandra och hälsar på vännerna som sitter på stadens alla caféer. Gatan är tätt packad med människor, också på grund av att många runt niotiden, eller ännu senare, sätter sig ner för att äta middag på en av stadens restauranger. Barnen är med, och det finns inget som heter sängdags. Klockan 22 kan du fortfarande se dem sitt i sina vagnar och knapra på chips eller stora glassar. Stöknivån är enorm, och den dämpas inte förrän vid midnatt. Den besökande kan sätta sig ner för att äta med de lokala, eller så kan du bara ta en kaffe på det gula caféet "Café Strega". Likören Strega produceras här, och den är minst sagt ett kännetecken för staden. Det är en gul likör, som några menar smakar halstabletter upplöst i sprit - självklart bör du smaka den nu när du är här!

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Benevento