Resor till Atrani

Med sitt måleriska läge ner mot havet, traditionella syditalienska kvaliteter och de ikoniska förbergen som avskärmar staden från den kända grannstaden Amalfi är Atrani på många sätt Amalfikustens dolda pärla. Boka din resa till Atrani med Escapeaway i dag!

Atrani ligger ända nere vid stranden och det Tyrrenska havet och inklämt mellan två mindre berg, Civita-berget och Aureo-berget och enbart avskilt från Amalfi stad av ett stort vackert kustberg på den berömda Amalfikusten i regionen Kampanien i sydvästra Italien.

Staden som enbart har omkring 900 invånare och utgör Italiens minsta kommun till ytan mätt, är en av de få städerna på Amalfikusten som har bevarat sin antika struktur i det närmaste intakt och som fortfarande har kvar många av sina ursprungliga hus med sina för staden karakteristiska blombalkonger, husen som vänder sig direkt ner mot stranden eller ligger grupperade runt stadens huvudtorg (piazza), kyrkan San Salvatore och den vackra marmorfontänen, innan de sprider sig upp längs dalen och fortsätter längs klippor, trappor, trädgårdar och citronlundar.

Torget sträcker sig för övrigt ända ner till stranden och havet bara genom att passera en antik passage vilken ursprungligen byggdes för att skydda stadens fiskebåtar mot det stormiga havet.

Välkommen till Italien med Escapeaway, vi är specialister på resor till Atrani och andra resmål i regionen Kampanien där du bor på noga utvalda hotell på din resa. Du kan flyga direkt till flygplatsen i Neapel från flera flygplatser, eller till Rom varifrån du har cirka 3 timmars körning till Amalfikusten. Boka din resa till Atrani som en paketresa som inkluderar flyg, hotell och eventuell transfer eller hyrbil som står klar vid din ankomst till Italien. Vill du hellre själv arrangera din transport till och från Italien kan du naturligtvis nöja dig med att boka hotell genom Escapeaway.

Nästan inget trafikljud

För att skydda stadens antika hus har myndigheterna valt att leda kustvägen förbi den lilla staden via en bro, vilket bidrar till att staden generellt sett är mindre besökt än en del av de mer kända städerna på Amalfikusten, eftersom det helt enkelt är många resenärer som bara kör förbi den lilla staden. Bron kommer både lokalbefolkningen och de resande som redan upptäckt staden till godo, eftersom den förhindrar att samma trafikkaos uppstår som det man ofta ser i grannstäderna och även minskar trafikljudet till ett minimum.

Autentisk stämning

Atrani var ursprungligen ett litet fiskeläge, och på stranden kan du fortfarande se lokala fiskare dra upp sina små båtar med hjälp av trärullar när de kommer in från havet. Stadens autentiska stämning har även gjort att den flera gånger har fått stå kuliss till filmer, och att den lockar många konstnärer från hela världen, som söker den stämning som man ursprungligen kunde hitta överallt på Amalfikusten.

Upplevelser och sevärdheter

Torre dello Ziro

Torre dello Ziro är en fästning belägen på Monte Aureo med utsikt över både Atrani och grannstaden Amalfi. Det exakta datumet för när fästningen uppfördes är okänt men dess aragonska prägel pekar på 1400-talet. 

Fästningen som flankeras av bastioner och torn är mycket känd för - enligt legenden - att ha bildat scen för ett olyckligt kärleksdrama, vilket ledde till att hertiginnan Giovanna av Amalfi, blev inspärrad i ett av fästningens torn i början av 1500-talet som straff för att ha haft ett förhållande med en man ur en lägre social klass efter att hennes man, hertigen Alfonso Piccolomini, hade gått bort.

Helgonens Grottor

Inte långt från Ziro-tornet hittar du Helgonens Grottor (Grotta dei Santi), som är en liten naturlig grotta, som mynnar ut på en terrass som är bevuxen med citronträd. Grottans väggar är smyckade med bysantinska fresker som härrör från 1100-talet och föreställer de fyra evangelisterna. Grottan utgör resterna av ett benediktinerkloster som grundades 986 av ärkebiskopen Leo I.

Kyrkor

Atrani har - trots sin beskedliga storlek - en rad, små men historiska kyrkor, häribland bland annat San Salvatore de' Birecto, som stammar från 900-talet och som har en vacker barockfasad och vackra bronsdörrar; Chiesa dell'Immacolata med ett vackert marmoraltare; Collegiata di Santa Maria Maddalena Penitente, som grundlades 1274 på ruinerna av en medeltida fästning, men som genom historien har genomgått en betydande renovering; San Michele Arcangelo, byggd mellan 1000- och 1100-talet, som ligger utanför stadens antika murar och som användes som begravningsplats under pestens härjningar 1656; och Santa Maria del Bando från 900-talet och belägen på Aureo-berget.

Klimat och väder

Atrani har ett skönt och behagligt medelhavsklimat med milda - om än ibland regniga - vintrar och lagom varma och mycket soliga somrar, som lämpar sig för resor året tunt. Varmast är det i augusti månad med 27 grader i genomsnitt, medan januari är den kallaste månaden på året med 10 grader i genomsnitt. Minst nederbörd faller det under sommarmånaderna juni, juli och augusti, medan januari är den regnigaste.

>> Läs även om resor till Sorrento här
>> Läs om våra flexibla paketresor till Amalfikusten här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Andra länkar

Hotell i Atrani

Vad tycker gästerna om i Atrani?

9,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 17 recensioner