Åk med Escapeaway på en Aktiv semester i Kampanien

Kampanien är inte bara Amalfikusten, men den är svår att undvika

Kampanien är inte bara Amalfikusten, fast kuststräckan är svårslagen. Då den dessutom rymmer en fantastisk natur blandad med charmiga byar och få asfalterade vägar är detta område en perfekt destination för den aktive semesterfiraren som söker trekking, vandringsutmaningar och hopp från klipporna.

Den natursköna nationalparken Parco Nazionale del Cliento söder om Amalfikusten är regionens största, och bjuder på höga berg och gröna skogar samt en typisk medelhavsflora som pryder kuststräckan och gör att semestergästen inte bara får upp pulsen, men också kommer hem med enastående minnen. I den norra delen av regionen tornar bergen Monti del Matese med sina 2050 m.o.h. och oförstörd natur med skogar, floder och sjöar vid fötterna.

Vandringssemester i Kampanien

Kampanien är en av de många regioner i Italien, som erbjuder fantastiska upplevelse på en vandringssemester. När det kommer till natur, har Kampanien allt, och det upplevs bäst på nära håll i ett lugnt tempo - med andra ord; till fots. Det finns många sätt att spendera en vandringssemester på i Kampanien. Beroende på var du bor, kan du använda ditt hotell som bas, och endast gå på vandringsturer i närområdet. Eller så kan du kombinera en bilsemester med vandring, där du kör till särskilt natursköna områden i regionen och vandrar en dag, eller flera.

Du kan naturligtvis också planera din semester i Kampanien på det vis att du bor på flera hotell och vandrar från ställe till ställe. Med andra ord, en rundresa till fots. Det finns möjligheter för var smak, och hos Escapeaway vill vi mer än gärna hjälpa dig med att sätta ihop en vandringssemester som är perfekt för just dig. Våra medarbetare vet allt om Kampanien och kan hjälpa dig med tips om vilka område som är särskilt bra att vandra i. Nedanför nämner vi ett par exempel på många av de platser i Kampanien som är perfekta att utforska till fots. Kom alltid att ta med dig sköna skor, kläder som skyler kropp och huvud mot solens strålar - och massor av vatten.

Nationalparken i Cilento och Vallo di Diano är ett av de vackraste områdena i Kampanien, och även om du är i god form kommer du tappa andan över all de, nästan magiska, naturupplevelser denna park bjuder på. Hav, vattenfall, floder, historiska monument och charmiga landsorter som tar sig ner längs bergstopparna över det gröna, frodiga landskapet. Klippor, grottor och ett klart hav i turkosa nyanser är annan skönhet som pryder kusten. Upplevelse efter upplevelse väntar den aktiva semestergästen längs med de många vackra rutterna du hittar i denna overdådiga naturpark. Bland dessa kan vi nämna Monte Stella, Infreschi-bukten, Bussento-floden och Okidéernas Dal i Sassano. Cilento och Vallo di Diano är kort sakt ett paradis för dig som gärna vill njuta av italiensk natur och historia på nära håll, i ditt eget tempo.

Sorrento-halvön är full med typisk syditaliensk charm och skönhet av vykorts-karaktär. Det kommer du inte minst att uppleva om du tar dig ann detta semesterparadis till fots. Ligger din semesterbostad på Sorrentokusten, behöver du inte gå långt innan du befinner dig i omgivningar som är skapta för många timmars oförglömlig vandring. Det krävs relativt starka ben, om du vill gå längre vandringsturer i detta område, då det finns många naturliga nivåskillnader i landskapet på den oförstörda kusten - men det väntar dig också många stora belöningar: klippor, hav, sol och blommor, och den enda storslående utsikten efter den andra kommer att möta dig på Sorrentokusten - samma utsikter som har inspirerat konstnärer i århundraden.

Det frodiga Faito-berget är ett exempel på en av Sorrentos pärlor då det kommer till vandring. Från bergets topp, som ligger 1131 meter över havet, kan du njuta av panoramautsikter över bland annat Sorrento-bukten, Napoli-bukten och Vesuvius. Sistnämda vulkan kan också besökas till fots.

Cykelsemester i Kampanien

Vill du uppleva Kampanien vidunderliga, vilda natur och charmiga städer i ditt eget tempo, men önskar du att komma lite längre eller snabbare fram än vad som är möjligt till fots, så är en cykelsemester i denna berömda, syditalienska region en semester för dig! Några av de hotell som Escapeaway samarbetar med har cykeluthyrning på stället. En annan möjlighet är att hyra cyklar hos en professionell uthyrare, som det finns flera av i regionenes städer. Eller, så kan du naturligtvis också ta med din egen cykel hemifrån, men då det är rätt få svenskar som väljer att köra själv ända ner till södra Itaien, är det nog inte det mest rekommendera sättet att uppleva soliga Kampanien på. Cykelsemester kan hållas som en rundresa där du cyklar från hotell till hotell, eller så kan du använda din semesterbostad som bas och endast cykla kortare turer ut i landskapet.

Oavsett vad du väljer, väntar dig en massa stora upplevelser i mötet med Kampanien – och det är du självklart inte den enda som har upptäckt. I europeiskt sammanhang är Italien cykellandet framför dem alla. När du cyklar i Italien, möter du många andra cyklister – allt från glada familjer på tur, till professionella cykelentusiaster på topputrustade racercyklar – men som fortfarande har tid att hälsa med ett "ciao" när du flyger fram på cykeln.

Kampanien är, med alla sina inbjudande cykelturer, inget undantaf i detta samanhang. Här kommer du långt ifrån att känna dig ensam på vägarna, när du utforskar regionen som cyklist. Amalfikusten, som är den del av Kampanien kuststräcka som löper mellan Sorrento och Napoli, är på grund av din ovanligt vackra natur, och de många övnernattnings-, måltids-, och shoppingmöjligheterna, en fantastiskt bit väg att uppleva från cykelsadeln. Det kan dock vara mycket trafik, så det är en bra idé att undvika att cykla på de mest trafikerade tidspunkterna.

I gengäld kan du som cyklist - eller vandrare - på Amalfikusten beundra slående vackra utsikter över klippor och hav, och eventuellt också ta ett dopp i det blå på dina pauser. Det är inte konstigt att Amalfikusten är ett av Italiens mest populära resmål. Söder om Amalfikusten ligger den spännande staden Salerno, där du springer in i betydligt färre antal semesterfirare än på den berömda kusten. Ett bra exempel på en förhållandevis överskådlig cykeltur är Salerno – Agropoli – Salerno där du följer kusten på väg ner mot Agrpoli och kör bort från kusten, in i landet, på tillbakavägen. Agrpoli är en vacker liten kuststad, där du kan se flera kyrkor och kloster från medeltiden.

>>> Läs mer om att åka på cykelsemester till Italien här.

Golfsemester i Kampanien

I Kampanien finns många möjligheter för att ta golfklubborna under armen och spendera några trevliga timmar med dina vänner, din bättre halva eller din familj på regionens många bra golfbanor. Även om Kampanien inte är berömt som destionation vad gäller golfsemester, kan du absolut stilla din lust här om du tycker om denna behagliga sport. Framförallt runt Napoli, och på Amalfikusten finns det - både resorter och klubbar - ett bra urval av golfbanor med både 9 och 18 hål. Några av golfbanorna på Amalfikusten ligger i särskilt vacker natur, så du får inte bara spendera tid med din hobby, utan du får också uppleva synen av den naturskönhet som kusten är känd för. De mest kända golfbanorna i området är Golf Club Volturno (18 hål) och Circolo Golf Napoli (9 hål).

Målerikurser i Kampanien (Amalfikusten)

Kampanien har lockat och inspirerat ett otal konstnärliga själar sedan urminnes tider. För konstnärer och amatör-målare är det framförallt populärt att åka till Amalfikusten, där ljuset, klipporna, blommorna och havet är perfekt ägnat till att komma i stämning och öka på skaparlusten. Här kan du med fördel spendera en del av din semester i sällskap med en pensel och staffli. Det finns ett stort urval av målerikurser att välja emellan på Amalfikusten. Det kan till exempel vara på språkskolor, som också erbjuder kurser i akvarellmålning, matlagning och mycket annat som är relaterat till italiensk kultur. Eller, så kan det vara med en privatlärare som du själv tar kontakt med. Det erbjuds också olika workshops med undervisning i målarkunskap på vissa resorter, hotell, museum eller i förbindelse med kulturfestivaler.

Matlagningskurs i Kampanien

Som de flesta andra destinationer i Italien, är Kampanien en destination för livsnjutare - inte minst för gourmanden. Om du kan tänka dig att lära dig trolla i köket som en äkta italianare med goda, smakfulla råvaror som Kampanien bönder producerar, så finns det ett otaligt antal möligheter. Storstaden Napoli sjuder av liv på alla fronter, och till exempel på den livliga marknaden Mercato, finns ett stort urval matlagningskurser på engelska som du kan anmäla dig till. Också utanför storstäderna, finns det ställen där du kan fördjupa dig i italiensk kokkonst. Ring gärna oss, om du vill ha tips och råd.

>>> Klicka här för att se alla våra semesterhus, lägenheter och hotell i Kampanien

>> Läs mer om aktiv semester