Res till landet där vinet aldrig sinar, och där det alltid står en tomatsås och kokar på spisen...

Finns det något land i världen, som är lika synonymt med mat och dryck i världsklass, som Italien? Tveksamt... På en resa till Italien står gastronomin i fokus, oavsett om du befinner dig i norr eller söder. 

Italien är ett land som lever och andas god mat och dryk. Det sitter i invånarnas ryggmärg, och lika ofta som vi här hemma diskuterar vädret med varandra, lika ofta diskuterar gemene italienare dagens lunch, vad de åt till middag förra veckan och vart de ska åka till helgen för att njuta av en ny gastronomisk upplevelse. De italienska barnen växer upp i hem där en pastan står och kokar på spisen, där la nonna lär ut recept från förr, och där besök på marknaden tillsammans med föräldrarna tillhör ett av helgens nöjen. Recept och traditioner går i arv från generation till generation, och det är just denna stolta tradition som vi besökare älskar att ta del av på våra resor till landet där vinet aldrig tar slut, där tomaterna smakar sol och där den lokala bonden levererar ost och kött i världsklass.

Stora lokala skillnader

På frågan Vad förknippar du italiensk mat med? är det nog många som skulle svara pasta, pizza och risotto. Och även om det är rätt på många sätt och vis, så är det ett väldigt generaliserat svar då det finns långt ifrån endast en sorts pizza, en sorts pasta och en sorts risotto. Italien är ett land som varit enat i endast drygt 150 år, vilket har gjort att alla landets tjugo olika regioner tidigare har utvecklat sina egna, lokala och traditionella recept - recept som fortfarande efter landets enande, präglar de olika regionernas gastronomi. Därför kan du t.ex. förvänta dig att smaka på en god trofie al pesto (en sorts kort, skruvad pasta med pesto) i Ligurien; en enkel och otroligt smakfull spaghetti cacio e pepe (spaghetti med pecorino och svartpeppar) i Lazio och en magisk pasta alla Norma på Sicilien. Och dessa är bara tre exempel av alla de hundratals, och åter hundratals, olika pastarätter som finns. Det är svårt att veta vart man ska börja, så det är nästan lika bra att ta hjälp av experterna - det vill säga italienarna själva.

Åk på en resa till Italien med fokus på mat och vin

Italienarna delar gärna med sig av sina stolta traditioner till landets miljontals besökare, och det är inte svårt att komma hem från en resa med flera goda matminnen i bagaget (eller vi kanske borde säga i kistan). På Escapeaway har vi noga handplockat ut semesterbostäder i hela Italien, från norr till söder, och flera av dem är extra lämpliga om du vill att resans fokus ska ligga på god mat och gott vin. I vårt program har vi dessutom ett restema som heter vingårdssemester, där du kan söka bland härliga vingårdar och bondgårdar där du kommer ännu närmre råvarornas ursprung, och många gånger också kan ta del av produktionen (om du vill). Det är ett ypperligt sätt att lära dig mer om den italienska matkulturen, och få en inblick i vad som faktiskt krävs för att den slutgiltiga rätten ska smaka så gott.

Under våra olika resteman här på Escapeaway.se kan du direkt klicka in på hotell med extra fokus på mat och vin, eller vingårdar där du kan bo, äta och njuta av livet. För att du ska få lite inspiration, ger vi dig här nedan fem exempel på hotell i Italien, där du inte kommer bli besviken på den gastronomiska upplevelsen:

>>> Agriturismo La Sovana i Toscana

>>> Albergo dell'Agenzia i Piemonte

>>> Relais Villa d'Amelia i Piemonte

>>> Hotel Su Gologone på Sardinien

>>> Roccafiore Spa & Resort i Toscana

Få mer inspiration på bloggen

Du har väl inte missat att vi har en blogg full av inspiration till dina resor runt om i Europa? Som tidigare nämnt, är mat och vin en viktig del av resan till Italien, och på bloggenhar vi en kategori som heter just så, mat och vin. Där kan du läsa artiklar om allt från Det italienska kökets fantastiska skattkammare och En guide till den italienska maten, till tips på Restauranger i Rom där du äter gott på din resa och varför vår kollega Marcus helst dricker vin i Piemonte. Du hittar naturligtvis en massa annan matnyttig (bokstavligen) information på bloggen och vi hoppas våra artiklar kan ge en god första inblick till Italien och dess gastronomi - och kanske bidra med hjälp och inspiration när nästa resa till matlandet Italien ska bokas.