Hotell vid Gardasjön

Välkommen till Gardasjön - ett legendariskt resmål på köravstånd från Sverige. Hos Escapeaway hittar du ett väl avgränsat och noga handplockat urval av hotell som fått fina recensioner vid Gardasjön. Använd dig av sökmotorn för att hitta den bästa kombinationen mellan kvalitet och pris bland hundratals hotell.

Naturen dominerar överallt omkring Gardasjön, från de imponerande höga och branta bergen i norr till alla olivlundar och vinodlingar i söder. Gardasjön är omgiven av små pittoreska städer som var och en har sin charm, och sin lilla hamn, för du kan naturligtvis segla runt mellan de olika byarna och städerna. Det är en helt speciellt upplevelse, som de flesta använder sig av  och även många hotell vid Gardasjön har sin egen angöringsbrygga eller kan arrangera en båttur åt er från en hamn i närheten.

Sport för både nybörjare och proffs

Mot norr kan du njuta av synen av alla aktiva vindsurfare som närmast flyger fram på sjöns vattenyta, för Gardasjön är numera rankad som en av de absolut bästa platserna i världen för vindsurfing. Du kan också njuta av synen av alla hanggliders, som med glöd i blicken kastar sig ut från berget Montebaldo för att några minuter senare landa på den lilla stranden utanför staden Malcesine. Du kan också ta med din mountainbike på linbanan upp till toppen av Montebaldo och cykla nerför berget - och skulle det inte ge spänning nog finns det möjlighet till både bergsklättring och canyoning.

En upplevelserik biltur i bergen

Du kan naturligtvis även köra runt hela sjön som en upplevelserik utflykt, men ge turen en heldag då sjön trots allt mäter 50 kilometer, och under framför allt sommaren är trafiken tät på de smala vägarna. Delar av turen kommer gå genom de långa smala tunnlarna du hittar på båda sidor av sjön. De äldsta är uthuggna av krigsfångar med handkraft - ja det går nästan inte att föreställa sig. Många av städerna är också utrustade med imponerande fästningsverk som härstammar tillbaka till den tid då Gardasjön var mindre fridfull än idag, och de har naturligtvis inte undgått att sätta sin prägel på landskapet.

Adelspalats och äventyrsslott

Adelspalats med överdådiga parkanläggningar förgyller också Gardasjöns bredder, och ibland är det egentligen mer tal om små slott. Den mest imponerande av dessa, är utan tvekan den venetianska villan på ön Isola del Garda, som ligger utanför staden Salò på Gardasjöns sydvästra bredd. Villan är privatägd, men under sommarmånaderna är det möjligt att besöka ön och få med sig en speciell upplevelse. Ett annat av Gardasjöns ”slott” är Villa Feltrinelli som ligger väl gömt nere vid sjön i staden Gargnano. År 1943 gjorde Mussolini villan till sitt huvudsäte under den period som benämns som Salò-republiken, men idag är den ombyggd till Gardasjöns mest prestigefyllda hotell. Flera andra villor omkring sjön har genom tidernas lopp gjorts om till mindre hotell och flera av dem kan bokas hos Escapeaway - använd sökmotorn för att hitta din egen lilla juvel.

För barnsliga själar och våghalsar

Reser du på sommarsemester med dina barn finns det också många spännande möjligheter. Gardasjöns mest kända barnattraktion är utan tvekan nöjesparken Gardaland, men där finns också både vattenland och djurpark. Mot sydöst hittar du ett stort urval av barnvänliga stränder och är barnen så stora att de kan cykla, är hela östra sidan av sjön utrustad med en fin cykelväg som leder dig fram längs vattnet.

Har ni sett filmen Quantum of Solace med James Bond, som bland annat är inspelad vid Gardasjön är det heller inte omöjligt att hela familjen fått lust till ett bilmässigt äventyr. Prova att ta bergsvägen upp till den lilla byn Pieve i Tremosine när ni kommer från söder så lovar jag att ni får den ultimata upplevelsen med båda skarpa svängar och en väg så smal in genom berget att det borde vara förbjudet. Men så väntar också en utsikt så enastående att man inte tror det är möjligt. Fortsätter ni turen runt i Tremosine är det goda möjligheter till att ni får associationer till en schweizisk fäbod och en springande Heidi med flätor i håret tillsammans med ljudet av klämtande klockor från de många korna i området.

Opera under stjärnhimlen

Så här skulle jag kunna fortsätta i en hel evighet, för det finns så otroligt mycket att uppleva på en semester vid Gardasjön. Är du inte redan övertygad om att din nästa semester ska gå till detta fantastiska paradis så vill jag påminna om att Gardasjön endast ligger en halvtimmes bilkörning från staden Verona där det under sommaren arrangeras operaföreställningar i världsklass i den gamla romerska arenan. Strax norr om Verona ligger vindistriktet Valpolicella där man bland annat producerar de kraftfulla och världsberömda Amarone-vinerna. Fortsätter du lite längre åt öster kommer du till staden på vattnet, La Serenissima, mera känd som Venedig och som är en helt oförglömlig upplevelse både för barn och vuxna.

Utvalda hotell vid Gardasjön

Hos Escapeaway är alla hotell vid Gardasjön noga utvalda och lever upp till en rad kriterier och standarder som gör dem lämpliga för svenska semesterfirare. Vårt finmaskiga nät av hotell ger dig alltid en rad valmöjligheter när det gäller geografi, kvalitet, service och pris - även under högsäsong.

Vi är äkta specialister på resor till Italien och är ledande i Skandinavien när det gäller övernattningar. Många av oss på Escapeaway har tillbringat flera år av våra liv i stövellandet och vi har direktkontakt med alla våra hotell vid Gardasjön. Sök priser med eller utan flygbiljett i sökmotorn - och boka online nu!

>> Läs mer om resor till Gardasjön här
>> Se även information om semesterbostäder vid Gardasjön

>> Läs mer om hotell

Karta över Gardasjön

Populära hotell vid Gardasjön

Italien, Norra Italien, Lombardiet, Tignale sul Garda
8,9
Mycket bra
971 omdömen
  • Närmaste flygplats: 102 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Lombardiet, Gardone Riviera
8,5
Mycket bra
627 omdömen
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Veneto, Torri del Benaco
9,1
Fantastiskt
723 omdömen
  • Närmaste flygplats: 41 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi

Boka ett billigt hotell vid Gardasjön hos Escapeaway

Hos Escapeaway kombinerar vi billiga hotell vid Gardasjön med nätets bästa priser på flygbiljetter men du bestämmer alltid själv om du vill arrangera transporten själv och enbart boka ditt hotell genom oss - eller om du vil ha en paketresa med allt inkluderat.

Gardasjön som är Italiens största sjö ligger i Norditalien mitt mellan Milano och Venedig. Sjön är över 50 kilometer lång men i gengäld är den ganska smal, bara 3 kilometer i den norra änden och 12 kilometer på det bredaste stället i söder. Vid klart väder kan du ha turen att se hela vägen från norr till söder men nästan alltid kan du se från sida till sida när du kör längs sjön. I norr är sjön omgiven av branta berg men ju längre söder ut du kommer desto plattare blir landskapet och det är även här i söder som Gardasjöns bästa stränder och de många kampingplatserna ligger. Uppe vid Riva som är sjöns nordligaste stad är vattnet hela 370 meter djupt och smältvattnet från bergen som förser sjön med vatten gör att det kräver ett isst mod att ta ett dopp här till och med på sommaren. I gengäld kand du vada långt ut i sjön längst i söder och här är det tryggt nog även för de minsta barnen att bada.

Geografi

Gardasjön som ligger mellan provinserna Verona, Brescia och Trentino i Norditalien är Italiens största sjö.
 
Sjöns form är typisk för en morändal som troligtvis bildades under påverkan av glaciärer under stenåldern och som möjligen lagt sig över en vid den tidpunkten redan existerande och flera miljoner år gammal förkastning i området. Sjön har en maximal längd på 51,6 kilometer, en maximal bredd på 16,7 kilometer samt ett genomsnittligt djup på 136 meter. Sjön är på sin djupaste punkt 346 meter djup.
 
Sjön har fem öar - Isola dell'Olivo, Isola di Sogno, Isola di Trimelone, Isola San Biagio, samt den största och mest kända av dem alla Isola del Garda. Den sistnämnda har genom historien använts både som romersk gravplats, befästning och sommarresidens för prins Scipione Bourghese av Rom vars släktingar bor där än idag. Det var även här som Frans av Assisi grundade ett kloster 1220.

Klimat och väder

Gardasjöns milda klimat skapar förutsättningar för växt- och trädarter som annars inte finns på dessa breddgrader. Du kan till exempel se oliv- och citronträd runt sjön. De stora höjdskillnaderna i terrängen runt sjön gör att det uppstår en rad olika vindar av vilka flera uppträder dagligen och har fått namn på flera olika italienska dialekter som talas i de olika provinserna runt sjön.
 
Den varmaste månaden är juli med en genomsnittlig dagstemperatur på 24 grader följd av augusti med 23 grader i genomsnitt. De kallaste månaderna vid Gardasjön är januari med en genomsnittstemperatur på 4 grader och februari med 5 grader. Det faller mest nederbörd i september, oktober och kanske lite överraskande i juni.

Historia

Gardasjön har stått i centrum för en rad dramatiska och historiska händelser vilka de mest kända är det så kallade slaget om Benacussjön - vid detta slag besegrade romerska styrkor år 268 en här bestående av alemanner – och Rivolislaget 1797 då Napoleon bekämpade en stor österrikisk arme och erövrade Norditalien.
 
Vid Gardasjöns bredder ligger staden Saló, den stad som Mussolini utsåg till huvudstaden i den italienska socialrepubliken även kallad Salórepubliken.

Sevärdheter

Jag har här nedan valt ut några av de många sevärdheterna som du har möjlighet att se och uppleva under din semester i området kring Gardasjön. Bland dessa sevärdheter är själva Gardasjön naturligtvis den största av dem alla.

Om du har lust att läsa mer om andra sevärdheter vid Gardasjön rekommenderar jag att du läser vår blogg om resor. Där hittar du intressanta artiklar om alla våra resmål i Italien. Stort nöje och trevlig resa!

Gardasjön

Gardasjön som ligger i de tre provinserna Verona, Brescia och Trentino är Italiens största sjö med sin yta på mer än 369 kvadratkilometer och en längd på 51,5 kilometer, en bredd på 16,7 kilometer och ett största djup på 346 meter.

Historiskt resmål

Sjön är ett populärt resmål för både italienska och utländska turister och har varit ett favoritresmål för svenskar på bil eller campingsemester speciellt under 1960- och 1970-talet. Idag väljer många istället att flyga till en destination i närheten som till exempel Milano för att därifrån ta sig till Gardasjön med hyrbil.

Den hälsobringande sjön

Sjön har priviligierats med ett milt klimat vilket gör det möjligt för medelhavsväxter som olivträd och citronträd att växa och trivas här vilket annars är sällsynt på dessa breddgrader. Det attraktiva klimatet har prisats sedan urminnes tider och sjön beskrevs av den romerske diktaren Gaius Valerius Catullus beskrev som "Lacus Benacus" (“Den Välgörande sjön”).

Tysk lydstat

Sjön har även en rik historia och det var här på dess bredder som de romerska styrkorna år 268 efter Kristus slog tillbaka en här av germanska alemanner. Det var även här i området söder om sjön som slaget vid Solferino ägde rum 1859 (se mer nedan) och det var här i staden Salò på sjöns bredder som Mussolini efter påtryckning från nazisterna bildade den tyska lydstaten kallad Den Italienska Socialrepubliken (även kallad Salòrepubliken). Republiken utgjorde ett militärt kommandocenter för de tyska trupperna under det andra världskriget.

Monte Baldo

Bergskedjan Monte Baldo som är en del av de italienska Alperna ligger öster om Gardasjön och kan bland annat nås med linbana från Malcesinekommunen belägen vid Gardasjöns bredd.

Historisk vandringsrutt

En av Italiens populäraste och mest historiskt intressanta alpina vandringsleder Sentiero della Pace går längs bergskedjan Monte Baldo och kan dateras till nästan 100 år tillbaka till tiden då italienska och tysk-österrikiska trupper kämpade mot varandra under första världskriget. Trupperna anlade var för sig stigar i bergen som militära transportlinjer till de militära installationer som båda de krigförande sidorna byggde i Alperna.

Maximal höjd på 2 218 meter

Bergskedjan vars namn troligtvis har sitt namn från det tyska ordet för skog (Wald; Waldo; Baldo) når en maximal höjd av 2 218 meter på Cima Valdrittaberget och sin lägsta höjd 65 meter vid Gardasjöns bredd.
Andra betydande toppar i området är Monte Altissimo di Nago på 2 079 meter, Cima delle Pozzette på 2 132 meter och Punta Telegrafo på 2 200 meter.

Vittoriale degli italiani

Vittoriale degli italiani är ett berömt gods beläget på en bergssluttning i staden Gardone Riviera med utsikt över Gardasjön.

Förutom sin kontroversiella arkitektur och historia rymmer godset en liten amfiteater, ett mausoleum, en rad trädgårdar, museet D'Annunzio Secret (med godsets “hemliga” objekt), en park och en lång rad spektakulära salar, rum och monument.

Gabriele D'Annunzio

Godset beboddes av den italienske diktaren, soldaten, journalisten och dramatikern Gabriele D'Annunzio som ligger bakom det mesta av den extravaganta inredningen på godset och som dessutom spelade en framträdande roll i den italienska litteraturen från 1889 till 1910 och i Italiens politiska liv från 1914 till 1924. Gabriele D'Annunzio bodde i huset från 1922 fram till sin död 1938.

Torre di San Martino

Torre di San Martino är ett 74 meter högt neogotiskt torn uppfört 1878 för att fira en del av slaget vid Solferino 1859 (Solferino är en by belägen mellan städerna Milano och Verona söder om Gardasjön.

Slaget vid Solferino ledde till seger för den allierade franska hären under Napoleon III av Frankrike och Kungariket Sardiniens här under Victor Emanuel II av Italien (även kallad den fransk-sardiska alliansen) mot den österrikiska hären under kejsare Franz Joseph I.

Bronsstaty och ossuarium

Längst ner i tornet står en bronsstaty av Vittorio Emanuele II. Väggarna har stora fresker och paneler som skildrar händelserna vid slaget. Man kan gå upp i tornet via en spiralformad ramp.

I närheten av tornet ligger ett ossuarium (benhus) med skelettdelar från några av de soldater som stupade under striden mellan den österrikiska och fransk/sardiska hären.

 

Vin och matkultur

Gardasjöns gastronomi är präglad av de många olika traditioner, kulturer och landskapstyper som under århundraden har omgivit sjön åt alla håll. Från Alperna i norr till den platta Podalen i söder och inkilad mellan regionerna Trentino, Lombardiet och Veneto bjuder Gardasjöns kök på en mångfald av rätter, recept och specialiteter.

Fina viner och fiskrätter

En särskild plats i Gardasjöns kök har de fina vinerna, den extra jungfruliga olivoljan, de många fiskrätterna på sötvattensfisk (det finns över 40 fiskarter i Gardasjön) samt det läckra köttet från boskap som fötts upp i det närliggande alpområdet.

Specialiteter

Jag har nedan valt ut några av de mest typiska produkterna och specialiteterna som du kan smaka på när du är på semester vid Gardasjön. Trevlig resa och smaklig spis!

Vin

Det finns massor av goda viner att ge sig i kast med när du är på semester vid Gardasjön. De mest namnkunniga vinerna i området runt sjön är Bardolino (ett ljust välsmakande rödvin), Valpolicella, Amarone, Nosiola, Bianco di Custoza, Lugana, Garda och Vino Santo Trentino.

Har du lust att lära dig mer om områdets vintradition och inte bara smaka på vinet så rekommenderar jag att du besöker vinmuseet i Bardolino.

Tryffel

En populär matingrediens i området omkring Gardasjön är tryffel. Den härliga svampen växer på Mont Baldos bergssluttningar (läs mer om Mont Baldo under sevärdheter) på moränkullarna och på Gardasjöns östliga bredd.

Medelhavsfrukter

På grund av det speciella klimatet runt sjön kan man odla en rad frukter som normalt inte hör hemma på de breddgrader som sjön ligger på. Dessa frukter som odlas Gardasjöns västliga breddar är bland annat citroner, apelsiner, limefrukter, mandariner och bergamotter (även det en citrusfrukt).

Frukterna äts inte bara råa och i obearbetad form utan är även viktiga ingredienser i lokala desserter, likörer och godis.

Gelato

När vi nu är inne på desserter så finns det all anledning att nämna de många läckra glassrätterna som man kan njuta av i området runt Gardasjön.

Italien är känt för sin fina glasstradition och den är inte sämre här vid Gardasjön. Det finns nästan lika många sorters glass att välja på (ofta 30 – 40 stycken) som det finns ställen att köpa glassen på.

Ofta är glassrätterna jättestora och inte bara med våffelstrutar som tillbehör utan även mängder av exotiska frukter såsom de citrusfrukter som odlas runt sjön.

Bigoli pasta med sardiner

Bigoli är en särskild sorts pasta som framställs i en pastapress vilken gör ytan ojämn så den lättare kan absorbera pastasåsen.

Som tillbehör till bioglipastan tillagas sardiner som fångas i sjön. Rätten sägs härstamma just här från Gardasjön och är särskilt populär under den katolska fasteperioden.

Luccio e Polenta

Gädda är en av de fiskarter som fiskas mest i Gardasjön. I rätten Luccio e Polenta tillagas den traditionellt i "salsa Gardesana" och serveras med krämig polenta (gröt baserad på majs).

Sarde i Saor

Sarde i Saor är en annan typisk fiskrätt från Gardasjön bestående av marinerade sardiner som antingen fiskas i sjön eller vid kusten i de delar av Venetoregionen som ligger nära havet.

Rätten grundar sig på en traditionell konserveringsmetod där fisken läggs i en lag av ättika (lite på samma sätt som när vi gör inlagd sill). Metoden uppfanns av fiskare som ville hålla fisken färsk under långa seglatser.

Anatra col Pien

Anatra col Pien är en traditionell rätt i regionen omkring Gardasjön. Rätten består i sin enkelhet av fylld and och fyllningen utgörs ofta av andens egna inkråm (hjärta och lever) som mosas till en färs smaksatt med rosmarin, salvia, nötter, parmesanost, ägg, skorpmjöl, salt och peppar.

Rätten är särskilt populär vid byfestligheter och högtider i regionen omkring Gardasjön.