Res med Escapeaway på en Aktiv semester vid Gardasjön

Upplev det bästa av Italien på en aktiv semester vid Gardasjön

Gardasjön är ett vidunderligt resmål, som det finns många fördomar och missförstånd om. Då detta var en av de första platserna, svenska och danska semestergäster åkte till, har det fått ryktet om att vara en "mormor-destination", som endast lockar kortspelande pensionärer med blommiga solhattar. Eller, så finns även fördomen att man vid Gardasjön endast möter högljudda, bullriga tyska barnfamiljer på camping.

Inget kunde vara mer fel, och det kan vi skriva under på här på Escapeaway. Vi känner till varje lite avkrok längs Gardasjöns bredd och vi älskar dem! Gardasjön erbjuder, förutom gamla trevliga städer, också på mer moderna stadsdelar med alla tänkbara faciliteter. Sjön representerar en allsidighet som resmål, där du både kan hitta ro och avslappning samt ett modernt nattliv, och inte för att glömma upplevelsen i att besöka det kända nöjespark Gardaland.

Det finns en värld av möjligheter till bra utflykter härifrån, antingen upp till Dolomiterna, eller en tur till de mindre sjöarna som Tennosjön, Ledrosjön eller Iseosjön. De stora sevärdheterna hittar du i Verona och i Venedig, men glöm inte den vackra turen längs Mincio-floden ner till Mantova, där du kan besöka den vackra blomsterparken "Parco Sigurta" och det okända vinområdet Colline Moreniche under vägen.

Otaliga möjligheter till en aktiv semester

Är det en aktiv semester du är på jakt efter, är Gardasjön faktiskt en av de destinationer i Italien som är bäst lämpad. För det första finns det strålande möjligheter till att utöva vattensporter - exempelvis vindsurfing eller segling, för att bara nämna några få. För det andra är sjöns vackra, frodiga och bergrika omgivningar som skapta till dig som tycker om att vandra eller cykla. För det tredje finns det massor av möjligheter att smaka på berömda, lokalproducerade viner, som produceras under ideella förhållanden på grund av det särskilda mikroklimatet, som finns runt Gardasjön.

Likaså är det en bra idé att åka på sighteeeing i de många trevliga städerna som omringar sjön, och som många rymmer spännande, historiska ruiner, museer eller blomsterträdgårdar. Det är med andra ord upp till dig, va den aktiva semester vid Gardasjön ska innehålla. Här nedan presenterar vi några av möjligheterna, när du inte endast vill spendera din semester vid sjöbredden.

>>> Se alla våra hotell vid Gardasjön här.

Vandringssemester vid Gardasjön

Många platser i det varierande, natursköna landet Italien, är spännande för dig som tycker om att utforska natur och städer till fots. Gardasjön är dock ett av de bästa resmålen i just det sammanhanget. Att vandra längs med sjöbredden och njuta av synen av de dramatiska alperna i norr, eller de böljande backarna i söder som bakgrund till sjöns spegelblanka vattenyta - medan du inandas luftens blomsterkryddade doft - det är semester, du där både njuter av livet och håller dig i form.

Det finns många vandringsrutter av olika svårighetsgrad runt Gardasjön. Prova till exempel den lätta rutten mellan vackra Riva del Garda (Gardasjöns nordligaste stad) och Ponale-flodens vattenfall. Den för dig genom tunnlar och förbi fästningar som blev konstruerade under första världskriget. En behaglig vandringstur, som lockar många vandringssugna från hela världen. Det beror bland annat på de fantastiska panoramautsikterna över Gardasjön, som du kan njuta av längs vägen. Det är samtidigt den enda rutten mellan Riva del Garda och Ponale-vattenfallen.

En lite mer utmanande vandringstur väntar dig om du ger dig i kast med Monte Baldo; ett annat populärt ställe att utforska till fota. Du kan ta linbanan från Malcesine upp till bergets topp 2000 meter över havet, varifrån du kan låta dig imponeras över utsikten över Gardasjön, Trentinobergen, Macesine och Limone. Ledrosjön, som inte ligger långt ifrån Gardasjön, bäddar upp för en behaglig promenad i frodiga omgivningar, och kanske en pick-nick för hela familjen med utsikt över bergen vid denna klara sjös bredd.

Cykelsemester vid Gardasjön

Gardasjön är en av de största destinationerna för en cykelsemester i Italien - och det säger inte lite, för Italien är i hög grad ett land som lockar en mängd cykel-entusiaster. Monte Baldo, som vi har nämnt här ovan som ett bra exempel för en vandringssemester, passar också förträffligt för att cykla. Du kan välja att cykla Gardasjön runt, och bo i de olika badbyarna under vägen, som alla har sin egen särprägel och sin egen charm. Längs med delar av sjöns östra sida finns det trafikfria rutter, som är otroligt behagliga att resa längs med på cykel. Du behöver dock inte hålla dig till sjöbredden - det finns många möjligheter för att ta avstickare in i landet, där du kan hitta lugn och ro, och på många platser en oförstörd natur.

Om du cyklar på den västra delen av Gardasjön, och du gärna vill komma bort från sjöbredden (som kan vara tungt trafikerad, särskilt om söndagen) och ut i backarna, är det nog nödvändigt att ta med, eller hyra, en mountainbike, En vanlig cykel är inte lämplig här. Om det är platta landskap, som ägnar sig till en mer avslappnande form av cykling, som du drömmer om, så kan den södra rutten från Garda till Bardolino, och därefter Cisano rekommenderas. Det finns dock också förhållandevis lätta cykel-rutter i norr. Till exempel från Riva del Garda till Torbole, och därifrån till Arco. Här kommer du att hitta en stig till fotgängare och cyklister, som följer Sarca-floden större delen av vägen. Det gör upplevelsen extra avslappnad - att du under långa sträcker inte behöver oroa dig för stökig trafik.

Vindsurfing på Gardasjön

Framförallt den norra delen av sjön är älskad av surfare, och det kan vara en fest bara att slå sig ner längs sjöbredden och betrakta dem som susar runt på vattnet. Skulle du själv ha lust till att kasta dig ut i denna sport, som lätt blir beroendeframkallande när du väl har kommit igång, är en resa till Gardasjön ett bra val. Det finns flera centrum längs med sjöbredden, där du kan ta lektioner i både kitesurfing som vindsurfing. Vattnet utanför Riva i norr, är väl ägnat vindsurfing, på grund av de vindar som rullar ner från Dolomiterna. Staden Tobole, också i norr, är som sommaren vad de kändaste skidorterna är om vintern. Det är kort sagt en massa vind i seglen!

Golfresa till Gardasjön

Det ligger många otroligt flotta golfbanor runt Gardasjön, och det milda klimatet för golfspel till ett nöje året om. Njut av de vackra omgivningarna, medan du utmanar dig själv på banan. Ett exempel på var du kan njuta av utomhussporten är Gardagolf, som är en professionell golfbana med 27 hål. Den har rykte om sig att vara en av Italiens bästa golfbanor. Här kan du spela både ett par åt gången, eller boka hela dagen.

Matlagningskurser vid Gardasjön

Om du brinner för italiensk mat, kanske det är en bra idé att göra en matlagningskurs till en del av resan till Gardasjön. Gardasjön är känd för att leverera god mat, då maten är lagad på några av de bästa råvaror som går att odla. Jorden omkring Gardasjön är nämligen rik, och klimatet är unikt, och det är en del av förklaringen till varför både mat och vin smakar så mycket i detta område. Det går inte gourmandens näsa förbi, att Gardasjön är en fest för smaklökarna, och det finns också en del möjligheter för att bli undervisad i italiensk kokkonst med en lokal twist. Matlagningskurser finns till exempel på restaurangen La Gemme di Artemisia i Torri del Binaco. Den har öppet mellan april och oktober, och erbjuder kurser på flera olika nivåer.

>> Läs mer om aktiv semester