Vingårdssemester på en Agriturismo vid Gardasjön

Åk på vingårdssemester vid Gardasjön - detta är Agriturismo, som vi älskar.

Gardasjön. Ordet smakar av semester, upplevelser och avslappning, och det är precis också det du hittar här vid Italiens största och - enligt många - vackraste sjö. Området runt Gardasjön kännetecknas av en otroligt varierad och vacker natur. Här kan du verkligen gå loss i landskapet och de många möjligheterna för utomhusaktiviteter.

En semester vid Gardasjön behöver inte bestå av att du spenderar all din tid med att lata dig i en liggstol vid sjöbredden, eller med att njuta av den vackra utsikten från din terrass. Detta kan du naturligtvis göra - men Gardasjön bjuder på så mycket mer. Bergsvandring, klättring, cykling, mountainbiking, vandring, segling, surfing: sjön och området är som skapt för den aktiva semestergästen. En del av den cykelrutt, som tar dig runt sjön, är bilfri, så det är bara att hoppa upp på sadeln och ta del av den behagliga cykeltur som tar dig genom den ena vackra panoramautsikten efter den andra. 

Om du är intresserad av historia och kultur, har du inte heller rest förgäves till Gardasjön. Alla de små städerna som kantar sjön, är i många tillfälle intressanta och rymmer sevärda, historiska byggnader eller ruiner från förhistorisk tid. Flera av städerna är också kända för deras vackra parker och trädgårdar, där väldoftande, färgrika blommor och friska citronträd gör en promenad till en upplevelse för alla sinnen. Det är inte utan anledning, som Gardasjön har varit semestermål sedan Romartiden - redan då uppskattade man den särskilda, frodiga skönhet och frid som kännetecknar detta hörn av Italien. 

Maten och vinet vid Gardasjön och i det närliggande området gör din semester komplett. Du kan på många av restaurangerna smaka på ett stort urval av läckra rätter, och gastronomin är en blandning av traditionell, italiensk mattradition och impulser från framförallt Österrike. Några av de viner som produceras i området, är världskända, till exempel Valpolicella och Bardolino. Det innebär också att en agriturismo-semester i området är en perfekt möjlighet för vinälskare, då flera agriturismo har egen vinproduktion. 

Agriturismo är en semester på dina premisser

En semester på en agriturismo vid Gardasjön, är i motsats till många andra platser i Italien, inte särskilt utbrett. På det viset är de gäster som väljer att bo på en agriturismo i området, lite att betrakta som first movers. För det är ingen tvekan om, att området runt sjön, som är vackert, fridfullt och grön, rymmer många möjligheter till att fler platser börjar att erbjuda en bondgårdssemester.

När du väljer en agriturismo-semester, har du självklart valt att bo på en plats som är tillbakadragen från de platser där de stora hotellen och många turisterna befinner sig. På det sättet kan du ostört njuta av de lantliga omgivningarna, och finna ro i själen. Samtidigt ligger de flesta agriturismo i ett behagligt kör- eller gångavstånd till viktigt sevärdheter och intressanta städer. Många tänker, att Gardasjön är en plats där turisterna flockas - och det är sant då det kommer till vissa platser runt sjön eftersom här är så himla vackert och härligt - men om du inte vill vara del av de stora turistgrupperna så har vi lösningen: beställ ett rum eller en lägenhet på en agriturismo i närheten av Gardasjön, och få en lugn semester i intima och autentiska omgivningar, samtidigt som du lätt kan nyttja de möjligheter och upplevelser Gardasjön erbjuder.

>>> Läs mer om Agriturismo i norra Italien här

Bra agriturismo och vingårdar vid Gardasjön

Här nedan hittar du tre exempel på bra agriturismo i närheten av Gardasjön. Det är inte möjligt att bo på en agriturismo vid sjöbredden, men om du har behov av att svalka av dig i vatten behöver du inte bekymra dig: två av ställena har pool.

Agriturismo MoscatelloÄkta lantställe i vackert landskap. Förutom ett ypperligt läge nära både Gardasjön som omtyckta Peschiera del Garda bjuds du alltså här på en vacker  och smakfull miljö samt god mat.  

Agriturismo Corte Tamellini Här har du vinrankor på alla sidor: I det kuperade landskapet påminner vinstockarna om gröna rutschkanor som växer ända upp till poolen. Du kan även titta in i gårdsbutiken och vinkällaren där du kan smaka på det vin gården själv producerar.

Villa Cordevigo Wine Relais. Här bor du i en vacker villa på nära avstånd från Gardasjön, omringad av en vacker park.  På denna härliga vinresort kan du njuta av vacker miljö, pool, SPA och gastronomisk restaurang.

Ett litet tips för dig som älskar goda viner och god mat!

Hotel Villa del QuarEtt mer raffinerat sätt att bo på. Här är du omgiven av vinodlingar och hela platsen andas "forna tider".  Detta är ingen  vingård eller agriturismo utan ett 5 stjärnigt hotell, men vi vill gärna nämna det för dig som är mat och vinintresserad, och som gärna vill lyxa till det med att skämma bort dina smaklökar. Givetvis är råvaror och vin från området.>> Läs mer om agriturismo

Karta över Gardasjön