Resor till Udine

Udine är en livlig universitetsstad med ett charmigt historiskt centrum. Medan många andra städer i Friuli är starkt präglade av österrikiskt (t.ex. Trieste) och slovenskt (t.ex. Gorizia) inflytande, så är Udine mycket italiensk i utseende och stämning. Det bor ca. 100.000 invånare i Udine som också är en pittoresk och livlig handelsstad med massor av kaféer och mysiga matställen.

Geografisk placering
Udine är den näst största staden i regionen Friuli Venezia Giulia efter Trieste. Dess läge är rent geografiskt i regionen mer centralt än Trieste och lätt tillgänglig då staden ligger vid motorväg A23 som förbinder norra Adriatiska havet med Österrike. Alternativt är det endast ca. 125 km från Venedig via motorväg hela vägen och man kan med fördel också besöka det niokantiga fortet Palmanova som ligger strax söder om Udine. Udine ligger på en plan yta ca. halvvägs mellan Alperna och Adriatiska kusten.

Venetianska spår, fotboll och konstnären Tiepolo
Staden har under många år varit under venetianskt styre från år 1420 och framåt, vilket har satt många spår i gatubilden. Bland annat på torget Piazza della Libertà där man också hittar klocktornet Torre dell'Orologio, byggt efter modell av Markusplatsen i Venedig. Det är också värt att nämna rådhuset Loggia del Lionello som är byggt under åren 1448-1457. Stadens största personlighet genom tiderna är utan tvekan den venetianska barokmålaren Tiepolo som präglat staden med sina konstverk. Som en sista men ack så viktig detalj om Udine är stadens stolthet - storlaget i den italienska fotbollsligan (Serie A) Udinese som grundades redan år 1896, och är därmed Italiens näst äldsta klubb. Flera skandinaviska fotbollsspelare har genom åren satt sin prägel på klubben, där ibland danskarna Thomas Helveg och Martin Jørgensen samt vår svenske landslagsspelare Joel Ekstrand.Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Udine