Resor till Trieste

Res till Trieste med Escapeaway och få både flyg, bil och semesterbostad på samma biljett.

För dig som är historieintresserade är Trieste en närmast outtömlig skattkammare av upplevelser: här finns spår både från järnridån, Osmanerna, österrikiska kejsare och världskrig. Res med Escapeaway till Trieste från Sverige eller Danmark, med flyg, semesterbostad och hyrbil inkluderat.

Det är en gammal spännande hamnstad vid gränsen till Slovenien. Historiskt har den haft en enorm betydelse för samhandeln och mötet mellan andra kulturer i det översta hörn av Italien.

Trieste kallas också porten till Balkan och är en spännande gammal hamnstad vid gränsen till Slovenien med en lång livlig hamn präglad av fina hus. Historiskt sett har staden haft en enorm betydelse för handel och möte mellan andra kulturer i det översta hörnet av Italien. Den var i århundraden en del av Österrike-Ungern och en av de viktigaste hamnstäderna i detta kejsardöme. Först vid upplösningen av kejsardömet blev staden åter italiensk.

De historiska omvälvningar staden varit utsatt för har satt sina spår överallt, vilket gör staden till ett spännande besök för den historiskt intresserade.

I stadens gamla och stämningsfulla centrum finner man uteslutande gågator med ett stort urval av butiker och restauranger. Mitt i centrum härskar ett livligt utomhusliv och det är inte så konstigt att den lokala befolkningen slår sig ned på de många uteserveringarna även om vintern. Från hamnpromenaden har du utsikt mot det vackra slottet Castello di Miramare som ligger längs med strandpromenaden utanför centrum. Här finner du dessutom en härlig park där du lätt får tiden att gå. Triestes läge från klipporna i havet till de gröna kullarna omkring staden gör det naturligt vackert.

Det var faktiskt i denna vackra stad som de första caféerna i Italien kom till. Här möttes italienska köpmän i de tidiga århundrade för att diskutera världssituationen. Staden var centrum för litteratur och musik. I Trieste finner du de berömda caféerna, The Tommaseo från 1830, Il Caffé degli Specchi (stadens mest berömda café), San Marco från 1914 och Stella Polare Cafe från 1867. Den världsberömda författaren och diktaren James Joyce (1882-1941) var en flitig gäst på dessa caféer under denna tid då han bodde i staden.

Mer information till din resa till Trieste

Trieste ligger vid gränsen till Slovenien, och endast 30 km från den kroatiska gränsen i regionen Friuli-Venezia Giulia - som den också är huvudstad för - i nordöstra Italien. Med sina cirka 200.000 invånare, är den också den största staden i regionen Friuli-Venezia Giulia, samtidigt som den är bland de 25 största städerna i Italien.

På grund av dess läge nära Balkanländerna och centrala Europa, har staden varit föremål för många djupa och märkbara påverkningar från både germanska, latinska och slaviska kulturer genom de senaste 2000 åren. Staden var en av de äldsta delarna av Den Habsburgska Monarkin och blev senare en av de viktigaste städerna i monarkin - endast överträffad av Prag, Wien och Budapest - och en av de viktigaste hamnarna vid Medelhavet.

Hamnen bidrog till att göra staden till ett ekonomiskt och handelsmässigt centrum och än idag bidrar hamnen till stadens status som ett av de rikaste områdena i Italien. Bland annat är det från hamnens olje-terminal, som Tyskland - genom den transalpina rörledningen - hämtar 40% av sin energi och Österrike hela 90% av sin energi.

Staden har också varit ett konstnärligt och litterärt centrum i slutet av 1800-talet, och de efterföljande första årtiondena på 1900-talet. Dåtidens stora europeiska kulturpersonligheter besökte ofta staden, däribland Hames Joyce och Sigmund Freud. På den tidpunkten betraktades staden som den enda centraleuropeiska enklaven söder om Alperna. Det sägs också, att det var här i stan, som de första italienska caféerna såg dagens ljus. Några av dem finns ännu idag, såsom The Tommaseo från 1830, San Marco från 1914 och Stella Polare Café från 1867.

Bland stadens största sevärdheter finns Piazza Unità d'Italia, som är stadens huvudtorg; Castello Miramare, som ligger vid havet 8 km från centrum och har en rad vackra trädgårdar; den romerska teatern vid foten av San Giusto-backen; katedralen Basilica Cattedrale di San Giusto Martire, som är ett av stadens kännetecken och som härstammar från 1300-talet i sin romerska version (även om katedralen också har spår av andra stilarter); och fyrtornet Faro della Vittoria, som är ett av världens högsta fyrtorn (68 meter högt) och som sedan 1927 har vaktat över Trieste-bukten.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Trieste