Resor till Pordenone

Pordenone i det nordöstra Italien hör till ett av landets lite förbisedda resmål men staden med sina knappa 52 000 invånare, som är huvudstad i provinsen med samma namn, är en charmerande bekantskap som förtjänar mer uppmärksamhet. När man närmar sig staden och ser de yttre moderna kvarteren och industriområdena så ser den kanske inte mycket ut för världen. Det är nämligen inne i den stämningsfulla medeltida stadskärnan som du hittar Pordenone riktiga själ. Här kan du gå på upptäcktsfärd längs smala stenbelagda gator med eleganta arkader, vackra kyrkor, museer och massor av grönområden. Framför allt området omkring domkyrkan och kampanilen (fristående klocktorn) är otroligt trevligt.

Läget med Dolomiterna på "bakgården" och Noncello-floden som flyter genom staden inspirerar till äventyr utanför staden. Innan du kommer så långt finns det dock mycket att uppleva i själva Pordenone. Staden som genom historien har erövrats av många olika folkslag så som romarna och österrikarna och senast annekterad av Republiken Venedig har många historiska spår som är värda närmare utforskning. I Pordenone hänger man dock inte kvar i det förgångna. Du kan därför se fram emot en resa där du kan njuta av ett rikt kulturliv som inkluderar massor av bra restauranger, caféer och barer. Självklart måste du prova områdets berömda Prosecco-vin som är ett mousserande vittvin.

Under årets lopp står Pordenone värd för en lång rad kulturella händelser och traditionsrika firanden. Detta firande inkluderar borgfestivalen Pordenonelegge i september, sommarkonserter i det fria och filmfestivalen Giornate del Cinema Muto (stumfilm). Därtill kommer marknadsdagar då torgen och gatorna sjuder av liv. De största turistströmmarna har ännu inte hittat vägen hit och just därför kan du på en resa till Pordenone uppleva det äkta Italien vid sådana händelser. Du kommer stöta på fler lokala än turister när du går på upptäcktsfärd i stadens butiker, vilka det finns ett bra urval av.

Utflykter

Pordenone ligger i regionen Friuli–Venezia Giulia. Det är en mycket mångsidig region både när det gäller kultur och när det gäller landskapet. Här kan du vandra högt uppe i Dolomiterna eller nere bland vinodlingarna eller lägga dig till rätta på de breda sandstränderna vid Adriatiska havet, till exempel vid den populära badorten Lignano.

Det finns bra förbindelser från Pordenone med både buss och tåg till andra städer i regionen och i resten av Norditalien. Du kan naturligtvis också välja att hyra en bil till semestern om du vill kunna resa i ditt eget tempo. Det finns gott om andra spännande städer i området som kan rekommenderas att besöka. Avsätter du en hel dag av din resa så kan du även besöka den romantiska kanalstaden Venedig.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Pordenone