Resor till Muggia

Muggia ligger vid en liten bukt på den nordligaste delen av Adriatiska havet största halvö, Istrien. Det är halvöns enda italienska hamnstad. På andra sidan bukten ligger den spännande och något större staden Trieste, som är huvudstad i regionen. I Muggia bor endast cirka 14000 invånare och här råder en lite mer intim landsortskänsla än i Trieste.

Mugga är dock så pass stor, att här - framförallt på sommaren - alltid är liv på gatorna. Inte minst nere vid den lilla trevliga hamnen. Här hittar du än idag både fiskebåtar och mindre yachter vid kajen, som ett fint bevis på den utveckling staden genomgått. Både i den innersta, äldsta delen av hamnen, Mandracchio, och i den lite större yttre delen, hittar du längs hamnpromenaden ett fint urval caféer och restauranger där du kan slå dig ner för att betrakta folklivet medan du njuter av en läcker måltid eller kanske endast något läskande att dricka. Inter överraskande, är det lokala köket framförallt känt för goda fiskrätter, men det finns något för alla smaker på menyn.

Beger du dig upp i den gamla stadskärnan hittar du smala gator och ett stämningsfullt torg. Här finns också flera restauranger och ett bra urval butiker där du hittar det mesta du kan tänkas vilja ha på resan. Uppe i centrum kan du också uppleva marknaden som äger rum en gång i veckan, där lokala försäljare säljer fisk, frukt, grönsaker, salami, ost, honung, kläder och lokala hantverk. På en resa till Muggia är marknaden en unik upplevelse att möte de lokala och se de bästa produkterna området har att erbjuda - som du inte bör missa!

Muggia är en stad med lång historia, som sträcker sig hela vägen tillbaka till 700-talet f.Kr. De första bosättningarna anlades dock lite längre i i landet, på en backe. Denna ursprungliga del av staden, Muggia Vecchia, kan du fortfarande se spår av i form av några ruiner på ett arkeologiskt område som är öppet för offentligheten. Det är ett fint mål för en promenad på ett par kilometer upp från centrum. Bara utsikten från platsen, ut över havet mot Trieste, är turen värd. Det ligger dessutom en vacker kyrka från 1100-talet däruppe, där du kan ha tur och få se ett bröllop äga rum.

Stränder och aktiviteter i Muggia

Kom ihåg att packa med badkläderna om du reser till Muggia på sommaren. Det finns inga stränder mitt i staden, men om du söker dig ut längs kusten finns flera platser med fina plattformar och trappor vid vattnet. Där kan du ta ett uppfriskande dopp eller lapa sol när vädret tillåter det.

Det finns också många andra, mer aktiva saker, att göra på en resa till Muggia. Det har exempelvis blivit populärt att hyra en mountainbike för att köra en tur längs den nedåtgående järnbanan, Paranzana, som nu blivit omgjort till en stig för cyklister och fotgängare. Du kan följa hela vägen ner till Porec på den kroatiska delen av Istrien. Det är en tur på cirka 120 kilometer i allt, där du först tar dig igenom Slovenien. Rutten kan dock göras kortare om du inte vill cykla så långt. Det är exempelvis endast 15 kilometer till den slovenska hamnstaden Koper, som är ett fint mål om du exempelvis har barn med dig på turen.

Går resan till Muggia kan det också varmt rekommenderas av spendera en dag i Trieste. Det avgår en passagerarfärja mellan de två städerna, som också tar med cyklar. I Trieste hittar du en stad rik på kultur, historia och shoppingmöjligheter.

Så reser du till Muggia från Sverige

För att resa till Muggia i Italien från Sverige finns det flera alternativ att överväga, beroende på dina preferenser och budget. Den mest praktiska och vanliga resvägen är att flyga till antingen Trieste flygplats i Italien eller Ljubljana flygplats i Slovenien. Båda dessa flygplatser ligger relativt nära Muggia.

Från Trieste flygplats kan du ta en buss eller taxi till Trieste centralstation. Därifrån kan du ta tåget till Muggia. Det finns vanligtvis direkta tågförbindelser, och resan tar ungefär 20-30 minuter. Från Ljubljana flygplats kan du ta en buss eller taxi till Ljubljana centralstation. Därifrån kan du ta tåget till Trieste och sedan fortsätta till Muggia.

Om du föredrar att resa mer flexibelt och utforska omgivningarna på egen hand kan du överväga att hyra en bil från flygplatsen. Vägarna i regionen är i allmänhet väl underhållna och ger dig möjlighet att njuta av landskapet på vägen till Muggia.

I sökmotorn hos oss på Escapwaway hittar du enkelt din resa till Muggia. Sökmotorn söker efter nätets lägsta priser på flyg och parar ihop dem med ditt valda boende i ett paket som täcks av resegaranti. Oavsett hur du vill bo och hur länge du vill stanna borta, kan du anpassa din resa efter dina önskemål. Så reser du med Escapeaway.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Muggia