Resor till Grado

Grado är en trevlig men lite mindre semesterdestination i Laguna di Grado vid Adriatiskahavet och Triestebukten. Stränderna är bra, precis som i Lignano, Bibione och Lido di Jesolo. Här är familjevänligt då stränderna är breda och havet är långgrunt. I Grado centrum finns ett trevligt historiskt centrum.
 

Grado ligger på en ö som är ansluten till fastlandet. Det är en av de få badorterna längs den norra Adriatiska kusten som har ett medeltida centrum. Gamla stan gränsar upp till den nyare delen av staden som har vuxit upp i fascistisk karaktär. Grado är förknippad med den konstgjorda ön Isola della Schiusa, och i lagunen bakom staden erbjuder mer än 500 öar, många av dem ibland under vatten på grund av tidvatten som i perioder täcker dem. På många av öarna i lagunen hittar man typiska fiskarhus Casoni, där fiskare övernattade på gamla dagar under fiskesäsongen. Idag är de som används främst som magasin och några av de större har även öppnats som trattorior (enkla restauranger). Från Grado avgår båten till bland annat Trieste Barbana och andra rundturer i lagunen.

Förutom stränderna och de aktiviteter som finns så ligger Grado bra för utflykter till te.x. Udine, Trieste, Venedig och andra länder som te.x. Slovenien och Kroatien. Friuli provinsen är bäst känd för sina goda torra vitviner som te.x. Pinot Grigio som passar utmärkt till fiskrätter som man kan äta på någon av de många goda fiskrestauranger som finns i området i och omkring Grado.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Grado