Friulis Konstmosaikskola i Spilimbergo

Konstmosaikskolan i Spilimbergo är bland de viktigaste i hela världen. Utöver den aktiva skolan, består institutionen också av ett museum och en butik som ger besökare en värdefull inblick i mosaikens färgrika och sammansatta värld.

Mer än bara glas och sten

Mosaikskolan i Spilimbergo utmärker sig på många sätt - bland annat genom att använda många olika slags materiel i utformningen av mosaikerna. Det kan t.ex. handla om mycket traditionella material som glas och sten, men också kaffebönor, keramik och trä. Under de guidade turerna får man både inblick i historien bakom traditionen, samt i de arbetande verkstäderna - metoderna och teknikerna kommer från olika tidsepoker, som romansk, byzantinsk och modern.

Praktisk information

Skolan ligger på Via Corridoni 6 i stade Spilimbergo. Turerna börjar kockan 14:00 och varar cirka 1,4 timme. De föregår antingen på italienska, engelska eller tyska - efter gästernas behov och ursprung. Barn under 12 år får följa med i vuxet sällskap utan kostnad. De guidade besöken sker veckovis under vår- och höstmånaderna. Besök hemsidan www.scuolamosaicistifriuli.it/eng_index.php för ytterligare information, eller kontakta info@turismo.fvg.it via mail för beställning.

Tre mosaikskolor i Italien

Mosaikskolan i Spilimbergo är en av tre i Italien. De två andra ligger i Ravenna och i Monreale utanför Palermo. Ravenna, som precis blivit känd för sina vackra mosaiker, är hemmastad för inte mindre än 8 monument som uppträder på UNESCOs kulturarvslista. Och i staden finns det flera olika museum, där de ställer ut mosaiker. I Monreale, som ligger i höjderna bakom Palermo, kan man hitta stadens präktiga domkyrka - ett sant mästerverk fullt med mosaikkonst. Mosaikskolan i Spilimbergo är däremot den enda i Italien som också har en praktik. Medan de två andra skolorna endast erbjuder teoretisk undervisning, erbjuder skolan i Spilimbergo sina elever hela 23 timmars praktisk undervisning, av totalt 48.