Festa dell´Uva i Cormons

Denna händelse tar plats i staden Cormons i regionen Friuli-Venezia-Giulia. Festen är till ära för de viner som produceras i området - bland annat det berömda Tocai Friulano.

Marknad med lokala produkter

Festen avhålls varje år andra söndagen i september månad, då marknader med lokala produkter som vin och matvaror ställs ut och säljs. De olika stånden är placerade runt om i den gamla stadskärnan, och ger på detta vis de besökande möjlighet att uppleva de konstnärliga, historiska och arkitektoniska delarna av staden.

Musikaler, konserter och mycket mer

Utöver marknaden sker det upptåg genom hela staden, där invånarna pyntar sina vagnar med vinrankor, och det avhålls dessutom diverse föreställningar som musikaler, konserter och teaterstycken på stadens platser. Man kan också besöka fotoutställningen med gamla foton från La Festa dell'Uva och se vagnar och andra redskap som man genom tiden har använt i förbindelse med vinproduktionen på hösten. För barnen arrangeras olika händelser och lekar. Ursprungligen uppfördes denna fest för att bland annat turister skulle uppmärksammas på alla de traditioner och lokala produkter som kom från området.