Resor till Duino-Aurisina

Duino-Aurisina ligger på Adriatiska havskusten  15 kilometer nordväst om den historiska hamnstaden Trieste. Det är också bara några få kilometer till den slovenska gränsen och omkring en tredjedel av invånarna i Duino-Aurisina stammar ursprungligen från grannlandet. Stadens namn betecknar egentligen hela kommunen som fått sitt namn av de två stadsdelarna Duino och Aurisina (Nabrežina).

Duino är känt för sina två slott som ligger högt med en formidabel utsikt över det azurblåa havet. Det äldsta av slotten som stammar från 1000-talet är idag bara en ruin medan det andra från slutet av 1300-talet fortfarande är bebott och öppet för besökare. Numera är det emellertid inte enbart från slotten som du har en vacker utsikt över havet. Resten av Duino breder också ut sig upp längs sluttningen vid foten av Monte Ermada med flera hus som också ligger ända ut mot den branta klippkanten.

Den äldsta delen av Duino med sina trevliga smala gator ligger runt det välbevarade slottet Castello di Duino, här ligger även en liten kyrka från 1591 och resterna av den gamla försvarsmuren. Den mest populära historiska attraktionen är dock utan tvekan slottet och den tillhörande trädgården. Enbart utsikten uppifrån de gamla murarna är värd besöket.

Avkopplande eller aktiva upplevelser på en och samma resa

Reser du till Duino-Aurisina så kan det också varmt rekommenderas att gå en tur längs Rilke-stigen. Denna vandringsstig kan du följa ända från slottet och österut längs kanten av kalkstensklipporna högt ovanför Adriatiska havet. Längs promenaden finns det många fina utsiktspunkter som inbjuder till att plocka fram kameran. Du kommer även kunna se bunkrar och skyttegravar från Andra Världskriget längs vägen. Med bra skor kan de flesta njuta av denna spektakulära kuststig som är ett par kilometer lång. I den östra änden av stigen ligger en campingplats där det även finns en klipp och stenstrand om du känner för ett uppfriskande dopp efter promenaden.

Fortsätter du österut längs kusten mot Aurisina så passerar du ett par lustbåtshamnar och ytterligare stränder. Här och i resten av området finns ett fint urval av restauranger och strandbarer. I kombination med den orörda naturen som finns runt staden har du perfekta förutsättningar för att kombinera aktiva upplevelser med ren avkoppling på en resa till Duino-Aurisina.

Sist men inte minst kan det även varmt rekommenderas att göra en utflykt till Trieste som ligger mindre än en halvtimmes körning från Duino-Aurisina. Där finns allt du kan önska dig av caféliv, shopping och åtskilliga intressanta sevärdheter.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Duino-Aurisina