Resor till Buttrio

Buttrio har en tusenårig historia som genom tidernas lopp har bjudit på många dramatiska omkastningar för invånarna när barbarer från norr har invaderat området eller när maktkamper mellan områdets feodala adelsmän har blossat upp. Idag andas det däremot fred och ro i Butterio. Reser du hit får du uppleva äkta italienskt landsortsliv i en region som ofta går lite under turisternas radar.

Buttrio ligger cirka 10 kilometer från provinshuvudstaden Udine som har omkring 100 000 invånare. I jämförelse med provinshuvudstaden är Buttrio med sina få tusen invånare bara en liten stad. Trots sin begränsade storlek är staden driftig och känd både för sin traditionsrika vinproduktion och för att rymma flera stora företag.

Traditionsrik vinort

Det lokala vinmuseet, Museo della Civiltà del Vino, understryker vinets mångåriga betydelse för Buttrio. Lägg därtill att staden varje år står värd för en av Italiens äldsta vinmässor, Fiera Regionale dei Vini, som hölls för första gången 1932. På mässan presenteras det bästa som vindistriktet Friuli-Venezia-Giulia har att erbjuda. Vinkännare vet att vinbönderna omkring Buttrio drar stor fördel av det milda kustnära klimatet som tillsammans med de övriga jordbruksförhållandena skapar optimala växtförhållanden för druvorna.

Rundt omkring i den trevliga staden hittar du små vinbarer och restauranger där du själv kan provsmaka de lokala röda och vita vinerna. En del av dessa lokaler ligger inhysta i stämningsfulla byggnader från 1600- och 1700-talet vilka det fortfarande finns många av runt omkring i stan. På det hela taget är en resa till Buttrio en strålande möjlighet att få stifta närmare bekantskap med den erkänt fina italienska gastronomin. Utöver stadens egna matställen och barer kan det dessutom rekommenderas att besöka några av de lokala vingårdarna. Utöver vinprovning erbjuder man på många av dem guidade rundvisningar.

Bra utflyktsmöjligheter

Avsätt gärna gott om tid till att utforska närområdet under din resa till Buttrio. Gå eller cykla till exempel en tur i det böljande landskapet precis utanför staden. Från stadens kullar har man en fantastisk utsikt över vinodlingarna och Alperna i fjärran. Har du tillgång till bil finns det fantastiska möjligheter att göra lite längre utflykter och exempelvis utforska de många pittoreska små byarna i området vilka sällan får besök av turister.

Vill du låta bilen stå så finns det en järnvägsstation i Buttrio som förbinder staden med bland annat Udine, Trieste och Venedig. Den förstnämnda staden ligger bara några få minuters körning från Buttrio och är ett givet utflyktsmål om du vill ha ett lite större urval av matställen och affärer. Det är dessutom bara några få kilometer till den slovenska gränsen om du vill ta dig en lite närmare titt på grannlandet.

Vi ser fram emot att få hälsa dig välkommen hos Escapeaway Resor som gäst på ett av de hotell i Buttrio som vi har handplockat till vårt program.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Buttrio