Resor till Friuli-Venezia Giulia

Stränder, vindistrikt och berg i samma region. Boka en resa till Friuli med flyg och semesterbostad hos Escapeaway.

Du kommer inte närmre "det gamla östeuropa", än på en resa till Friuli - som ligger precis på gränsen till Slovenien och Kroatien. Här gick järnridån år 1989, och du kan komma alldeles inpå historien i vad som nästan är en enklav: Trieste.

Även om Friuli inte är lika välkänd för alla, så bjuder porten till Slovenien och Kroatien dig på fina sandstränder i Lignano och Grado, kristallklart vatten runt Trieste, oberörd natur i Dolomiterna, vindistrikt och intagande kulturhistoria i de vackra städerna Udine och Trieste. Vad mer finns det att önska?

Den mycket vackra regionen Friuli, eller helt korrekt Friuli Venezia Giulia, ligger i det nordöstra hörnet av Italien, d v s den del som gränsar mot Österrike och Slovenien. Friuli är bland de 5 regioner av Italiens totala 20, som har särskild status då den är under kulturellt inflytande från de båda grannländerna. Regionen har genom historien tillhört flera maktgrupper som satt sin prägel, och där speciellt de kulturella upplevelserna ger intryck i själen.

Både Adriatiska havet och Dolomiterna

Landskapet är mycket varierat med natursköna kullar och berg i norr där du även finner en del av Dolomiterna samt vida sandstränder längs kusten ut till Adriaterhavet, och klart vatten likt Kroatiens uppe i norr. Den största staden är Trieste som ligger ut till havet omgivet av gröna kullar. Regionen har sin egen flygplats i Trieste samt en liten flygplats i Treviso. Dessutom finns det fina tågförbindelser från Venedigs flygplats till Trieste och Udine.

Aktiv semester i Friuli

I regionen Friuli erbjuder naturen både nationalparker, sandstränder, gröna kullar, porlande floder och bergrik terräng. Alla dessa olika landskap kan nås inom en timmes bilresa från den kulturella staden Udine som ligger mitt i regionen. Så möjligheterna till aktiv semester i en varierad terräng är verkligen goda. Du kan vandra, cykla, besöka lokala osttillverkare och charmerande vingårdar

Den aktiva turisten kommer definitivt inte förgäves till Friuli. Floden Tagliamento delar närmast regionen i två delar, Friulis Alper gränsar till Österrike och Slovenien medan Dolomiterna som nyligen kom med på UNESCO: s världsarvslista också når in i Friuli. Slutligen kan man njuta av regionens många viner i vindestriktet Collio eller vandra i solnedgången längs Adriaterhavets stränder.

Det autentiska Italien

Friuli är ett bra val om du letar efter det autentiska Italien. Regionen lever fortfarande mycket på att vara okänd vilket innebär en lägre prisnivå än andra område, och att du inte behöver dela på sevärdheterna med stora turistskaror.

Till trots att Friuli inte är en känd destination och därmed inte präglas av den internationella turismen så kan du som turist njuta av den lokala befolkningens effektivitet och ordning och reda som man menar härstammar från då regionen var under österrikisk herredömme. Så även om du söker dig långt bort från turistmassorna och in i regionens autentiska hörn kan du vara säker på att allt är i ordning.

Mer information till din resa till Friuli

Friuli-Venezia Giulia, som ligger på gränsen till Österrike och Slovenien i den nordöstra delen av landet, är en av Italiens minsta regioner - både geografiskt och befolkningsmässigt med sina drygt 1,2 miljoner invånare. Huvudstaden i regionen är Trieste - ofta betraktad som porten mellan Öst- och Västeuropa - vilken har cirka 205 000 invånare.

Regionen har autonom särstatus - precis som fyra andra italienska regioner - på grund av dess lingvistiska och kulturella mångafall, som naturligtvis hänger samman med dess läge på gränsen till Österrike och Slovenien.

Friuli-Venezia Giulia bjuder på storslagna naturupplevelser i bergskedjan Dolomiterna, och vid de tre större floderna Tagliamento, Isonzo och Livenza. Du kan också välja att besöka naturparken Foce dell'Isonzo, som bjuder på en spännande och mångsidig flora och fauna, eller varför inte åka på en sol- och badsemester vid den nästan 100 kilometer länga kustlinjen längs Adriatiska havet. Här hittar du både breda, barnvänliga sandstränder (såsom stränderna i Ligaono och Grado), fascinerande laguner och spektakulära klippsträckningar. Missa inte strand-pärlan Ligano Sabbiadoro, som bjuder på hela 8 kilometer gyllene sand.

När du har fått nog av naturupplevelserna, kan du gå på upptäcktsfärd i regionens alla intressanta städer. I Cividale del Friuli, som blivit utnämnd som världsarv av UNESCO, hittar du regionens historiska och kulturella huvudstad. I Trieste kan du uppleva vackra palats, spännande romerska monument och museum rika på både antik och modern konst. Aquilia bjuder på resterna av ett romerskt forum samt det Romerska Mausoleumet. I Palmanova kan du gå på upptäcktsjakt i sen renässansarkitektur. Och i Gorizia kan du beundra stadens slott Castello di Gorizia.

Mellan alla sevärdheter bör du inte glömma at smaka på alla de fantastiska lokala rätterna i Friuli. Vilt ledsagat av bär; fisk och skaldjur, som t.ex. räkor, jungfruhummer, ostron och musslor; den berömda majsgröten polenta; den lufttorkade skinkan "San Daniele" som påminner om Parmaskinkan; och regionens många fantasiska vita viner - framförallt dem som härstammar från distriktet Il Collio - är några av alla de gastronomiska upplevelser du kan sätta tänderna i på din resa till Friuli.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Friuli-Venezia Giulia

 • Trieste
  4 hotell
  Trieste är en hektisk hamnstad på gränsen till Slovenien och en outtömlig skattkammare av upplevelser som inte bara består av historiska sevärdheter utan även allt du kan önska dig av kultur och affärsliv på bilfria gågator.
 • Buttrio
  2 hotell
  Buttrio ligger omkring 10 kilometer från Udine omgivet av vinodlingar och med utsikt mot Alperna. Detta är en liten charmig stad med stolta traditioner inom vinodling. Här får du en strålande utgångspunkt för att utforska det nordöstra hörnet av Italien.
 • Capriva del Friuli ligger i det nordöstra hörnet av Italien bara några få kilometer från den slovenska gränsen. Denna lilla stad är perfekt att ha som bas från vilken du kan utforska regionens vingårdar, stränder och sevärdheter.
 • Gästrecensioner 9,0
  Lignano
  2 hotell
  Lignano är känt för sina bra och breda stränder med fin, ljus sand. Om du inte "bara" vill njuta det avslappnade strandlivet så finns det även rikligt med nöjes- och aktivitetsmöjligheter för hela familjen så som ridning, tennis, golf och mycket annat.
 • Duino-Aurisina
  1 hotell
  I det nordöstra hörnet av Italien vid det azurblåa Adriatiska havet, där ligger Duino-Aurisina. Uppifrån stadens gamla slott har du en fantastisk utsikt över havet och nere vid stranden kan du njuta av det klara vattnet. Här har du möjlighet ... att vara aktiv eller att bara koppla av. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,0
  Faedis
  1 hotell
  Fædis är bara en liten landsort, men den är full av charm och så ligger den i ett vackert område omgivet av skogar och vingårdar på gränsen till Slovenien. Dessa lugna omgivningar är ideala till en avslappnande semester där du kan uppleva äkta ... italienskt landsortsliv. Samtidigt har du nära till den trevliga universitetsstaden Udine, där du hittar butiker och restauranger att utforska. Läs mer

Populära hotell i Friuli-Venezia Giulia

Italien, Norra Italien, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
9,0
Fantastiskt
1878 omdömen
 • Närmaste flygplats: 38 km
 • Närmaste strand: ca. 16 km
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Norra Italien, Friuli-Venezia Giulia, Lignano
8,9
Mycket bra
967 omdömen
 • Närmaste flygplats: 66 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Parkering / Garage
Italien, Norra Italien, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
9,2
Fantastiskt
608 omdömen
 • Närmaste flygplats: 40 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang

Cividale del Friuli
Cividale del Friuli anses vara den historiska och kulturella huvudstaden i regionen och blev år 2011 upptaget på UNESCO's prestigefyllda lista över världens kulturarv.

Trieste
Trieste är Friulis största stad med ca. 220.000 invånare. Staden är rik på museer med antik och modern konst, vackra palats, romerska monument, bedårande slott, domkyrkan och katedralen.

Pordenone
Pordenone är en annan stad som är värd ett besök. Stadens sevärdheter är te.x. Castello di Torre, Domkyrkan, stadens adliga villor och olika kyrkor.

Aquileia
Aquileia är en liten stad som är rik på romerska monument. Staden hade en strategisk viktig och handelsmässig betydelse under romariket. Då bodde det mer än 200.000 invånare i Aquileia medan det idag bor ca. 3500 personer. Stadens Basilika är bland huvudattraktionerna tillsammans med resterna av Forum och det romerska Mausoleum.

Gorizia
Gorizia i den sydliga delen av Friuli ligger på gränsen till Slovenien som har sin del av staden, Nova Gorica. Det bor omkring 35.000 invånare i Gorizia. Stadens slott Castello di Gorizia är det viktigaste monumentet. Domkyrkan och andra av stadens kyrkor hör också till bland sevärdheterna.

Palmanova
Den sevärda staden Palmanova som grundades 1593 utifrån samma principer som en dåvarande europeisk fästning och är formad som en niokantig stjärna.

Udine
Udine nämns första gången år 983 då den tysk-romerska kejsaren Otto den 2:e skänkte olika slott till patriarken av Aquileia. Udine är en stad med mycket historia och bland stadens största sevärdheter hör te.x. kyrkan Chiesa della Puritá, Chiesa di San Francesco samt slottet Castello di Udine.

Vad tycker gästerna om i Friuli-Venezia Giulia?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 61 recensioner