Resor till Italien med flygbolaget Ryanair

Jag har här samlat lite information och fakta till dig som ska på resa till Italien med flygbolaget Ryanair.

Har du frågor om praktisk information gällande exempelvis bagageregler hänvisar vi dig till Ryanairs hemsida som du hittar en länk till under avsnittet "Information och kontakt" här nedan.

Historia och fakta om Ryanair

Ryanaor grundades 1985 av den irländska Ryan-familjen, som till en början endast hade ett enkelt 15-sitsigt propellerplan för att betjäna en rutt mellan Waterford i sydöstra Irland och Gatwick vid London. Detta begränsade självfallet antalet passagerare Ryanair kunde transportera, och det första året blev det endast 5000 passagerare totalt.

Ryan-familjens ambitioner sträckte sig dock mycket längre, och redan året efter etableringen inledde Ryanair ett priskrig på rutten mellan Dublin och London. Det första året hade flygbolaget det dock mer än svårt att tjäna pengar, och resultaträkningen visade bara röda siffror. Detta berodde kanske delvis på, att medan Ryanair idag är kända för att hänsynslöst skära ner på alla onödiga kostnader, så var bolaget till en början känt för att vara mycket generösa mot passagerarna och erbjöd t.ex. gratis mat och dryck i händelse av förseningar.

Familjens överhuvud, Tony Ryan, rådgjorde med revisorn Michael O'Leary för att rätta till ekonomin. O'Learys dom var, att flygbolaget var ett stort svart hål som det inte lönade sig att hälla mer pengar i. Tony Ryan vägrade dock att ge upp, och istället skickade han i början av 90-talet iväg O'Leary på en studietur till Texas i USA för att lära sig hir Southwest Airlines lyckades göra bra affärer på billiga flygresor.

I USA gick det upp för O'Leary att vägen framåt för Ryanair var att satsa på täta avgångar till sekundära, billiga flygplatser i kombination med färre fria förmåner till passagerarna. Det skulle visa sig vara en framgångsrik strategi, och bara några få år senare började Ryanair hävda sig på de rutter som de traditionella flygbolagen hittills haft monopol på.

Idag är Ryanair ett av Europas största flygbolag och deras lågpris-affärsmodell har bidragit till att förändra flygindustrin dramatiskt.

Kontakt och information

Vi observerar att all ovanstående information är vägledande och vi förbehåller oss därför för eventuella ändringar. Vi hänvisar alltid till aktuell informtaion som framgår av ditt resebevis och flygbiljett. Har du frågor angående en flygresa på Ryanair, är du alltid välkommen att kontakta oss, precis som du också kan hitta information om flygresor med Ryanair på deras egen hemsida som du hittar här.

Destinationer och flygplatser i Italien

Med en flygflotta på 300 flygplan och 9 500 anställda kan Ryanair driva ett utbrett flygnät i Europa. Bland det irländska lågprisbolagets mer än 185 destinationer hittas åtskilliga i Italien. Faktiskt har Ryanair så många rutter till och från flygplatser i Italien att det idag är landets största flygbolag - och mycket på grund av de många industriflighterna. Ryanair har bas på flera italienska flygplatser, bl.a. Rom Ciampino flygplats, Milano Bergamo flygplats, Bologna flygplats och Pisa flygplats.