Familjesemester

För många är familjesemestern årets höjdpunkt - kanske också för din familj. Hos Escapeaway har vi varje år nöjet att arrangera resor till Italien för många familjer som bor i våra handplockade semesterbostäder.

Italien är ett perfekt land för en familjesemester, och när barnen har varit i landet en gång, kan du nästan vara säker på att de vill åka tillbaka igen - och igen. Lyckligtvis gäller det samma de flesta vuxna: Italien är ett semesterparadis du lätt blir beroende av. Det milda klimatet, solen, stranden, bergen, maten och den glada lokalbefolkningen - som i övrigt älskar barn och inkluderar dem på ett helt annat vis än vad vi kanske gör i Sverige. Det finns inte mycket dåligt vi kan säga om Italien som semesterdestination, framförallt inte när familjesemestern ska planeras.

Det är här ni har gott om tid till barnen och kan få upplevelser som är något utöver det vanliga. Upplevelser som ni kan tänka tillbaka på med glädje, tillsammans.

Läs mer om vilka typer av semesterbostäder du kan hitta hos oss, vi erbjuder ett stort urval av hotell, semesterlägenheter, villor och agriturismo över hela Italien, och flera av dem är ytterst passande för en semester med både barn och vuxna.

Med Escapeaway kan du få barnpool, strand och skoj för hela familjen

Det kan dock vara lite av ett pussel när du ska lyckas tillgodose alla familjemedlemmars önskningar inför semestern - det är ju viktigt att ingen har tråkigt och att den goda stämningen är det som kännetecknar er semesterupplevelse. Därför kan det vara klokt, att på förhand överväga vilka faciliteter det ska finnas på det hotellet du ska bo på under din resa till Italien. 

Att prioritera hotell med barnpool är en riktigt bra idé, speciellt om barnen inte är så stora. Både stora och små barn älskar även att leka på stranden och att bada i havet eller i en sjö. Därför letar många familjer efter en semesterbostad intill eller nära vattnet.

Några av alla barnvänliga hotell som Escapeaway arbetar med, har en barnklubb eller lekplats där barnen kan ha det kul och kanske träffa nya vänner, medan du som vuxen kopplar av.

Barnfamiljer älskar Bibione, Lido di Jesolo och Caorle 

Några av de platser, där vi har ett stort urval av hotell som har både barnpool och ligger vid stranden, är städerna Lido di Jesolo, Caorle och Bibione på den härliga Adriatiska kusten. 

Caorle, Lido di Jesolo och Bibione är faktiskt ett semesterparadis för barnfamiljer, för det finns så många möjligheter till aktiviteter som barnen tycker om. Den breda sandstranden är naturligtvis i sig själv den största lekplatsen, men barnen behöver inte leta länge för att hitta lekkamrater, lekplatser, minigolf, ponnyridning eller glasskiosker. 

Du som vuxen kan hitta flertalet restauranger, barer, caféer, spa- och Wellnessfaciliteter, golfbanor och många andra möjligheter som sätter livsnjutning i fokus. I Bibione finns det även möjlighet till ridning.

Bo i semesterlägenhet och njut av flexibilitet, och komfort

Det är också praktiskt för familjer med mindre barn, om det ligger barnvänliga restauranger inom kort promenadavstånd från hotellet, eller ännu bättre på hotellet. Några kvällar vill du kanske själv laga mat , och därför kan det vara en idé att överväga om du ska bo i en semesterlägenhet istället för på ett hotell.

Många hotell i Italien erbjuder en blandning av dessa två boendeformer. Fördelen med en lägenhet är också att du och din familj har gott om plats, och att ni kan känna er mer som hemma, då lägenheter ofta erbjuder mer komfort - här kan nämnas tvättmaskin och diskmaskin som exempel på vad du kan hitta i några av våra lägenheter. När du reser med barn, är det praktiskt att ha faciliteter till ert förfogande som påminner om det du har därhemma - och det kan vara skönt att kunna laga mat  i ett eget kök, så att du inte behöver hitta en restaurang varje gång barnen blir hungriga.

Flertalet barnfamiljer hyr faktiskt en lägenhet, och delar på de gemensamma områdena med andra semestergäster. I de flesta fall kommer de andra semestergästerna att ha samma intressen som du själv - det vill säga, om boendet är lämpat för barnfamiljer. Detta präglar den stämning som råder, och ingen klagar på att barnen för mycket oväsen när de leker.

Semester med barn i egen villa - när ni vill vara helt för er själva

Villasemester är en annan fantastisk möjlighet, när hela familjen ska resa till Italien tillsammans. Det finns villor överallt i det vackra Italien, och bor du i en villa, kombinerar du en upplevelse av det lantliga, autentiska Italien, med ett rymligt och komfortabelt boende.

Den stora fördelen med att hyra en villa - utöver platsen - är att du och din familj eller vänner kan vara helt för er själva under semestern. Det är ingen som kommer att klaga på att barnen skriker och stojar när de leker i trädgården, och du behöver inte konkurrera med andra familjer om de bästa platserna kring poolen. Många villor ligger i mycket natursköna omgivningar, där du kommer att ha en rik möjlighet till att gå på turer, och bara insupa det vackra italienska landskapet.

En del gårdar är rätt stora, och du behöver vara en ganska stor grupp för att få hyra hela gården själv. Men det går. Det finns faktiskt flera gårdar eller hus i vårt program som har runt fyra, fem rum eller fler som ger dig möjligheten att hyra hela härligheten och på så vis få tillgång till privat pool och trädgård.

>> Läs mer om semester i egen vill i Italien här

En äkta italiensk agriturismo - bondgårdssemester barnen kommer att älska

Drömmer du om att spendera semestern på en genuin bondgård i Italien, där barnen båda kan leka i poolen och komma nära naturen? Att klappa getter, se höns bli matade eller rida på hästar, är något som är en stor hit hos många barn, och detta är några av de upplevelser du kan få på många av de agriturismo som Escapeaway samarbetar med.

Att ett boende kallas för agriturismo, innebär att det föregår en viss nivå av produktion på stället. Det handlar oftast om frukt, nötter eller marmelad, eller egenproduktion av vin och olivolja. Och visst är det något speciellt med att få provsmaka gårdens marmelad till frukosten, eller ett glas av det lokala vinet till middagen?

På en agriturismo finns det gott om plats, frisk luft och rik möjlighet för att ge sig ut på utflykter i området, antingen i bil, eller till fots.

Escapeaway samarbetar med agriturismo i större delen av Italien, men framförallt Toscana har många agriturismo som är lämpade för barnfamiljer.

>> Få tips och mer information om en semester på en agriturismo i Italien här

Utvalda hotell och semesterboende till familjesemestern

Här nedan framhäver vi några exempel på hotell och semesterbostäder som vi samarbetar med, där hela familjen kommer att känna sig väl tillpass. Vi har många fler alternativ, så sök på vår hemsida, eller kontakta oss om du vill ha hjälp med att sätta ihop en italienska drömsemester för familjen.

Agriturismo Le Querciole i Toscana

Detta vackra semesterställe är ett av våra favoriter i Toscana, inte minst för att det är perfekt till en semester med barn. Kaniner, höns och hästar skapar fröjd hos de små, och barnpoolen i trädgården är också ett stort plus. Du som vuxen kan njuta av den stora simbassängen, och se fram emot att smaka på de goda vinerna och olivoljorna som framställs på gården. Det finns en gemensam grill, och trädgårdsmöbler till var lägenhet, samt möjlighet för att hyra Agriturismo Le Quercioles tvättmaskin. 

Semesterlägenheter Summertime Family Resort i Bibione 

Semester på barnens villkor. Om de blir trötta på att plaska runt i barnpoolen, kan de tryggt springa runt i området då det är helt bilfritt. Här bor du nära stranden och du kan njuta av allt som semesterlägenheterna Villaggio Lido del Sole har att erbjuda, eller ligger nära till - det inkluderar matbutiker, restauranger, glassbarer och minigolf. Lägenheterna är rymliga och enkla, med antingen terrass eller balkong.

Aparthotel Ashanti i Bibione 

Ytterligare ett semesterställe, som har allt vad hela familjen efterfrågar. Här kan du välja mellan poolen (och barnpoolen till de minsta) och stranden, vilken du kommer till via en liten stig. Här har varje lägenhet en solsäng, en stol och ett parasoll till sitt förfogande. Ät frukost på hotellets restaurang, och njut av alla dess faciliteter som t.ex. vattenmassage, gym, och lekplats. Bibione centrum ligger precis utanför dörren, och där behöver du inte leta länge efter varken restauranger eller underhållning. På hotellet finns dessutom en barnklubb för barn mellan 3-13 år. Välkommen på badsemester till Aparthotel Ashanti i Bibione.

Boka en billig familjesemester i Italien

Ett av Europas mest barnvänliga länder är Italien. Skandinaviska barn möts överallt av vänliga kommentarer och tillmötesgående leenden. Och våra barn älskar landets badstränder och läckra glass. Så har du ett eller flera barn är en familjesemester till Italien en garanterad succé - framförallt om du väljer att bo på ett av de hotell, eller i en av de semesterbostäder, som vi rekommenderar till familjer.

De flesta som reser med barn föredrar att bo i semesterlägenheter. Här finns gott om plats, eget kök och vardagsrum. På Escapeaway hittar du semesterlägenheter på alla resmål, och allt beroende på hur stor familjen är, kan du beställa semesterbostäder med flera sovrum. På de allra flesta semesterboenden kan du välja att köpa mat, om du inte själv vill stå i köket varje dag. Alla Escapeaway, om inte annat är nämnt, har en pool. Detta gäller också de hotell du hittar i programmet, och flera av hotellen är passar mycket väl till familjer med barn, inte minst på grund av ägarna, som har försökt bygga rätt ramar. Läs mer om familjesemester under resetema eller om alla resor till Italien med Escapeaway.

Italien är ett så stort land, at det är möjligt att hitta regioner och sevärdheter för var och ens smak. Barnen älskar att bada i vattnet och de långa stränderna, medan föräldrarna njuter av landets mat och dryck. Den äldre generationen kan dyka ner i Italien djupa kulturliv, där du kan hitta allt från musik till arkitektur. Alla generationer kan samlas genom att njuta av varandras sällskap, medan solen skiner från en molnfri himmel. Barn i alla åldrar är också helt tokiga i den världsberömda italienska glassen.

Du kan läsa mycket mer om Italien och få inspiration på vår blogg om resor.

Familjesemester på agriturismo

Besök en agriturismo, där du kan uppleva en bondgård med olivlundar, vinrankor, djur eller något helt annat. Barnen får se hur maten blir till, och de vuxna värdesätter säkert på att få provsmaka. Och kanske fick det också plats att köpa med ett par flaskor olja eller vin hem, så att smaken av semester säkras långt in i de mörkare månaderna.

Resmål i Italien till en familjesemester

Som nämnt är Italien ett fantastiskt land att spendera semestern med hela familjen. Hos Escapeaway kan du beställa en paketresa, där det ingår flyg, inkvartering och hyrbil. Vill du själv arrangera transporten, så kan du läsa mer om kör-själv-semester till Italien.

Toscana

Varje år spenderar ett otaligt antal svenska familjer sin semester i Toscana, och de allra flesta bor i en av många charmiga semesterbostäder, som ligger i varje hörn av Toscana. Många av de största sevärdheterna i Toscana ligger lite inne i landet, och du ska observera att om du vill besöka några av de stora sevärdheterna, som t.ex. Florens och Siena, så kan bilfärden bli lång (även om det ser kort ut på kartan) om du väljer en semesterbostad vid havet. De flesta av våra gömställen i Toscana har pool, så även om du bor på landet, som Toscana är så känt för, så kan barnen tillbringa flera timmar i vattnet.

Läs mer om familjesemester i Toscana med Escapeaway

Umbrien

Umbrien är känt för sin mycket gästfria befolkning, och det gäller framförallt när du reser med barn. Vi på Escapeaway har själva haft några av vår egna bästa familjesemestrar i Umbrien, och vi kan endast rekommendera att du tittar närmare på de semesterbostäder och hotell vi har i programmet. Ta och jämför priserna på semesterbostäder och hotell i t.ex. Toscana. Umbrien är inte bara ett bra resmål, det är också billigt efter italienska förhållanden.

Läs mer om semester i Umbrien

Sicilien

Njut av det härliga klimatet och de vackra stränderna på en familjesemester till Sicilien. Vi brukar säga att Sicilien har allt som krävs för en vällyckad semester med barn, men det gäller också om ni reser utan barn - Sicilien är helt enkelt ett av de resmål som du måste uppleva minst en gång i livet! Precis som i Umbrien, räcker pengarna längre på Sicilien än på många andra resmål i Italien, som t.ex. på Sardinien eller i Toscana. Läs mer om resor till Sicilien och om familjesemester genom att klicka på nedanstående länk.

Läs mer om familjesemester på Sicilien

>> Läs mer om familjesemester

Karta över Italien

Populära hotell i Italien

Italien, Toscana, Vada
9,1
Fantastiskt
312 omdömen
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Toscana, Pelago
9,2
Fantastiskt
118 omdömen
  • Närmaste flygplats: 51 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Toscana, Riotorto
8,9
Mycket bra
145 omdömen
  • Närmaste flygplats: 103 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi