Turen till Vulcanos krater

Det är möjligt att bestiga "Vulcano della Fossa" även om vulkanen fortfarande är aktiv. Från Vulcanos lilla hamn "Porto di Levante" går man upp mot berget som ligger till vänster om hamnen. På toppen står man på kraterkanten. Härifrån har man en enastående utsikt över staden nedanför och de omkringliggande vulkanöarna.

Det är möjligt att klättra "Vulcano della Fossa" även om vulkanen fortfarande är aktiv. Från vulkaner lilla hamnen "Porto di Levante" går upp mot berget, som ligger till vänster om hamnen.

Den första delen av turen försigår nere i staden, men snart blir underlaget mer löst och sandig högre upp för att bli fastare och lättare att forcera. Det finns en skillnad i höjd mellan den övre delen av kratern och själva hamnen på runt ca. 400 meter. Erfarna vandrare kan göra turen på mindre än en timme. Under de varma eftermidddagstimmarna kan det vara en tuff match att nå toppen, men inte omöjligt - och definitivt värt ansträngningen. Bra skor är lämpligt, inte minst eftersom underlaget på vissa ställen kan vara mycket varmt! Observera att en bit uppför berget krävs man på en liten avgift för att få fortsätta till toppen.

Ju mer man närmar sig toppen, desto mer hisnande blir utsikten. Vissa passager kan säkert vara ansträngande om man har höjdskräck, men vägen är alltid mycket bred. En annan faktor som kan oroa vulkanens doft: svavel lukt! Det är ingen slump att djävulen sägs ha samma doft. Vulkanens senaste stora utbrott skedde 1890. De senaste åren har gasaktiviteten varit mycket starkare än tidigare. Det sägs att vulkanen har nära till nästa utbrott som historiskt inträffar vart 110-130 år, men det sker bara på ena sidan av vulkanen så att man lätt kan komma runt kratern i den andra riktningen. Om man väljer att gå igenom ett gasutbrott bör man vara medveten om att jorden är brinnande het, och det förekommer obehaglig rök. Vinden kan också vända tvärt, så där var man annars tyckte det var behagligt, kan plötsligt störa andningen, så vi rekommenderar inte att gå ner i kratern utan gasmask.

På toppen står man på kraterkanten. Härifrån har man en vacker utsikt över staden nedanför samt de omkringliggande vulkanöarna. Tills nyligen var det möjligt att gå hela vägen runt kratern, men på grund av de ständiga små utbrott och den ökade gasaktivitet rekommenderas detta inte längre. Å andra sidan - genom att hyra en gasmask, antingen i stan eller på toppen av kratern - man kan gå nästan helt ner till kraterbotten där det finns svavelmoln och ånga.

Undviker man att uppföra sig dumdristigt är det ingen fara att göra denna utflykt. Vi har själva även haft nöjet att följa några av Escapeaways kunder till toppen. Den yngsta var fyra år gammal och kunde klara hela vägen upp och ner på egen hand. Den äldsta var nära 70 år och mycket rädd vid tanken att klättra på vulkanen, men hon nådde upp och ner igen välbehållen.